5 Tips για να βοηθήσετε την ομάδα σας να «μπει σε πρόγραμμα» μετά τις καλοκαιρινές διακοπές

By Collegelink Team

Υπάρχει μια επιδημία – και όχι δεν αναφερόμαστε στην πανδημία του Covid-19 – που κατακλύζει όλο και περισσότερο κάθε χώρο εργασίας ξεχωριστά αυτή τη στιγμή. Μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου, αλλά συνήθως κορυφώνεται τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου. Τα συνήθη συμπτώματά της είναι έλλειψη κινήτρων, δυσκολία στη συγκέντρωση και ένα γενικότερο αίσθημα κενού και εκνευρισμού. Και, φυσικά, φέρει το όνομα post vacation syndrome (PVS)

Είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι ο Αύγουστος είναι ένας μικρός δολοφόνος της παραγωγικότητάς μας. Τόσο εμείς οι ίδιοι όσο και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας μας είτε βρισκόμαστε ακόμη σε περίοδο διακοπών είτε αναρρώνουμε έπειτα από τις φαινομενικά ατελείωτες άδειές μας. Και, ακριβώς όπως τα παιδιά απεχθάνονται τη φράση «πίσω στο σχολείο», έτσι και όλοι εμείς σίγουρα βιώνουμε ένα κάποιο άγχος επιστροφής και ανασύστασης. 

Αναπτύξτε την ομάδα σας μέσα από την CollegeLink!

Και, δυστυχώς, ενώ δεν έχει βρεθεί ακόμη κάποιο αντίδοτο της επιδημίας, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να μειώσουμε τα συμπτώματά της και να βοηθήσουμε τα μέλη της ομάδας μας να την αντιμετωπίσουν – διευκολύνοντας παράλληλα και τη δική μας καθημερινότητα. 

Να αποτρέψουμε τα μέλη της ομάδας μας να επιστρέψουν στην εργασία την επομένη των διακοπών. 

Φυσικά, αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, είναι απαραίτητο να παρακινήσετε τα μέλη της ομάδας σας να δώσουν στον εαυτό τους μια ημέρα ανακωχής μεταξύ αυτής της επιστροφής τους στο σπίτι και εκείνης που θα επιστρέψουν στη δουλειά μετά τις διακοπές – και σίγουρα αυτή η κίνηση θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές. Η επιπλέον ημέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ψώνια, τακτοποίηση ρούχων, προγραμματισμό των γευμάτων και ύπνο – πολύ ύπνο. Και, μπορεί καμία από αυτές τις δραστηριότητες να μη φαίνονται σπουδαίες, αλλά η φροντίδα αυτών των εργασιών σίγουρα θα μειώσει τις έννοιες των εργαζομένων σας και θα κάνει την επιστροφή στη δουλειά πιο ομαλή. 

Να είμαστε ρεαλιστικοί. 

Ίσως η κινητήρια δύναμη για το ξεκίνημα της νέας σεζόν, είναι να αποβάλλουμε από πάνω μας την υπόθεση ότι όλα τα μέλη της ομάδας μας θα επιστρέψουν από το καλοκαιρινό τους διάλειμμα και θα είναι άκρως παραγωγικοί ή δημιουργικοί ήδη από την πρώτη ημέρα. Για αυτό, είναι απαραίτητο να είμαστε υπομονετικοί και να κατανοήσουμε ότι μπορεί να χρειαστούν λίγες μέρες για να δούμε τη βέλτιστη παραγωγικότητα τους – ειδικά αν εκείνοι επιστρέφουν από διαφορετικές ζώνες ώρας.

Να θέτουμε προτεραιότητες και να ελέγχουμε τον φόρτο εργασίας τους. 

Κατά την επιστροφή μας στην εργασία, είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάποια από τα μέλη της ομάδας μας θα έχουν να αντικρίσουν εκατοντάδες υποτιθέμενα επείγοντα tasks. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητο να είμαστε όλοι στην ίδια γραμμή και να γνωστοποιήσουμε τις προσδοκίες μας σε κάθε μέλος της ομάδας μας ξεχωριστά προσδιορίζοντας τι είναι πραγματικά επείγουσα προτεραιότητα. 

Να βοηθήσουμε τους συνεργάτες μας να κατηγοριοποιήσουν τα εισερχόμενά email τους. 

Μια πολύ καλή αρχή για να ελέγξετε το φόρτο εργασίας των μελών της ομάδας σας και να τους αποφορτίσετε μπορεί να γίνει από την κατηγοριοποίηση των emails τους. Σίγουρα, η μέρα της επιστροφής στο γραφείο δεν είναι η μέρα που θα φτάσουμε τα εισερχόμενα στο μηδέν. Αντ ‘αυτού, μπορεί να είναι η μέρα που μπορείτε να τους παρακινήσετε να δημιουργήσουν κάποιες ετικέτες email: Needs an answer today, Needs an answer this week, probably deletable.

Και, αφού κατηγοριοποιήσουν όλα τα εισερχόμενα σε αυτούς τους φακέλους, μπορεί σαν πρώτο task να είναι η ανάγνωση κάθε φακέλου ανά ημέρα. Εξάλλου, εάν κάτι είναι πραγματικά επείγον, ο αποστολέας πιθανότατα θα επικοινωνήσει ξανά.

Να παρακινήσουμε τους συνεργάτες μας με ένα υγιές επίπεδο ανταγωνισμού. 

Η ύπαρξη υγιούς ανταγωνισμού είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αναζωπυρώσουμε εκ νέου την εμπλοκή των εργαζομένων μας μετά το καλοκαίρι. Παραδοσιακά, είθισται ο ανταγωνισμός να δημιουργεί μια αίσθηση συντροφικότητας, η οποία είναι σημαντική για να βοηθήσει τους εργαζομένους να αισθάνονται πιο αφοσιωμένοι στο χώρο εργασίας. Για αυτό, η διάδοση και επικοινωνία παραδειγμάτων επιτυχίας άλλων ανθρώπων στο χώρο εργασίας μπορεί να παρακινήσει κάποια μέλη της ομάδας σας να ξανασυνδεθούν με τους συναδέλφους τους και την εργασία τους, καθώς θέλουν κι εκείνοι με τη σειρά τους να επαινεθεί η δουλειά τους. 

Δυστυχώς, δεν υπάρχει μυστική συνταγή αντιμετώπισης της post vacation επιδημίας. Ωστόσο, σίγουρα το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι η οργάνωση μιας σωστά δομημένης στρατηγικής επιστροφής και σίγουρα να δώσουμε όλοι λίγο παραπάνω χρόνο στους εαυτούς μας και τα μέλη της ομάδας μας κατ΄ επέκταση. 

Βρείτε τα επόμενα ταλέντα σας μέσα από την CollegeLink!