Το πρώτο TEDxAUAthens έθεσε ψηλά τον πήχη για το επόμενο!

By Collegelink Team

Το Σάββατο 28 Απριλίου είχαμε την χαρά να παρεβρεθούμε στο πρώτο TEDxAUAthens στα χρονικά, το οποίο είχε ως θέμα την “Ανάπτυξη” και πραγματοποιήθηκε στον πολύ ενδιαφέρον χώρο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Από το πρωί οι οιωνοί προμήνυαν μία πολύ όμορφη και δημιουργική μέρα, καθώς ο λαμπερός ήλιος έκανε την μέρα εκείνη να μοιάζει καλοκαίρι και η διαδρομή μέχρι το μουσείο μέσα από το καταπράσινο στενό της Όθωνος με τα φύλλα των ψηλών δέντρων να παίζουν την μελωδία της γαλήνης, έδιωχνε κάθε τοξική σκέψη από το μυαλό σου και σε προετοίμαζε για τις εμπνευστικές ομιλίες που θα ακολουθούσαν.

Στον χώρο υποδοχής πέραν από τα ειλικρινή και ευχάριστα χαμόγελα των διοργανωτών της εκδήλωσης που σου γέμιζαν την ψυχή σε περίμενε και ένα πλούσιο πρωινό με νοστιμότατες μαρμελάδες και θρεπτικότατο μέλι που σου γέμιζε το στομάχι και μυρωδάτο καφεδάκι που σου έδινε την ενέργεια που χρειάζεσαι. Κάτι άλλο που μου κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν η αυτοσχέδια κατασκευή των παιδιών από ένα δεντράκι μέσα σε έναν ξύλινο φράχτη που είχαν πλέξει οι ίδιοι και αντιπροσώπευε ξεκάθαρα το θέμα της εκδήλωσης. (Μπορείς να δεις φωτογραφίες από την εκδήλωση στην σελίδα στο facebook)

Το πρώτο, λοιπόν, μέρος των ομιλιών ξεκίνησε, βεβαίως, με ένα θερμό καλωσόρισμα από τον οικοδεσπότη του TEDxAUAthens Παναγιώτη Κωστάμη. Ακολούθησε η όμορφη ομιλία της Αναπληρώτριας Πρύτανη Μαρία Καψοκεφάλου, η οποία αποτέλεσε έναν από τους βασικότερους πυλώνες διεξαγωγής της εκδήλωσης και μας υπενθύμισε πως “Για κάθε ανάπτυξη πρέπει να προηγηθεί η έμπνευση.”

Πριν ανέβει στην σκηνή ο πρώτος καλεσμένος, το μουσικό σχήμα Stamatis Manousakis, Despina Instambuloglou και Daphne Andreadis μας ταξίδεψε με τις υπέροχες διασκευές του και με το αρμονικό δέσιμο του τσέλο με την κιθάρα και το καχόν και μας απέδειξε πόση έμπνευση μπορεί να σου προσφέρει η μουσική σε οτιδήποτε και αν θες να κάνεις. Ο πρώτος, λοιπόν, καλεσμένος ήταν ο Σάββας Τρίχας και η ομιλία του είχε ως θέμα την εξής ερώτηση: “Μπορώ να έχω την προσοχή σας παρακαλώ;”. Ήταν αδύνατον να μην τραβήξει την προσοχή μας, αφού μέσα από ένα γρήγορο και ενδιαφέρον παιχνίδι προσοχής μας ενεργοποίησε και μας έβαλε σε σκέψη σχετικά με το τι επιλέγουμε να ακούμε και να βλέπουμε. Επίσης, μας πρόσφερε έναν πολύ χρήσιμο οδηγό που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος προκειμένου να κερδίσει την προσοχή του ακροατηρίου του και επειδή είναι χαρά μας να σας αποκαλύπτουμε τέτοια χρήσιμα μυστικά, τα βήματα πάνε κάπως έτσι:

  1. Minimize distractions
  2. Keep it simple
  3. Unlock your body
  4. Don’t bore the brain (add humor)
  5. Tell a story/ do an activity (stories can make us use our inner senses & remember)
  6. Be aware of attention alarms

Το πρώτο μέρος, ολοκληρώθηκε με την ομιλία της Αναστασίας Σιδέρη, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικών Υποθέσεων της Coca-Cola, η οποία μέσα από την αναδρομή της προσωπικής και επαγγελματικής της πορείας μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε πως δεν πρέπει να αφήσουμε καμία Κασσάνδρα και καμία Σειρήνα να μας αποσπάσει από το ταξίδι μας προς την δική μας Ιθάκη και πως αν το πάρουμε απόφαση με λίγη εξάσκηση και υπομονή όλα γίνονται! Προσπάθησε να φτάσεις όπου δεν μπορείς και να μην σταματήσεις να κοιτάς ψηλά, άλλωστε είναι στην φύση σου αν σκεφτείς ότι η λέξη άνθρωπος προέρχεται από το “άνω + θρώσκω”.

Στα διαλείμματα όσοι ήθελαν να περάσουν την ώρα τους δημιουργικά, μπορούσαν να παρακολουθήσουν τα διάφορα workshops που είχαν στηθεί σε διάφορους χώρους του Μουσείου, και οι υπόλοιποι που ήθελαν να πάρουν τον αέρα τους και λίγη βιταμίνη D μπορούσαν να απολαύσουν μία νοστιμότατη κρεπούλα με το αγαπημένο τους ρόφημα στο Cafe Αμμωνίτες. Να σημειώσω κάπου εδώ πως όλα τα τρόφιμα και τα αναψυκτικά προσφέρονταν δωρεάν από τους χορηγούς της εκδήλωσης.

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με μία χορευτική παράσταση από νέα ταλαντούχα παιδιά, η οποία όπως το αντιλήφθηκα εγώ αναπαριστούσε την αποξένωση που προκαλούν οι γρήγοροι ρυθμοί και οι συνήθειες των αστικών κέντρων.

Ακολούθησε ο Clément Scellier, ο οποίος κέρδισε αμέσως το ενδιαφέρον μας καθώς αναφέρθηκε σε ένα θέμα το όποιο δεν αντιμετωπίζουμε συχνά. Ο ιδρυτής της εταιρίας JIMINI’s μας μίλησε για την σημασία των εντόμων στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την διατροφή μας. Μάλιστα, μας έδωσε να δοκιμάσουμε μερικά από τα προϊόντα και ομολογώ πως, προς μεγάλη μου έκπληξη, άρεσαν και σε εμένα και σε αρκετό κόσμο. (Μερικοί μπορεί να σκέφτεστε “ΙΟΥ”, αλλά ούτως ή άλλως καταναλώνουμε άθελα μας έντομα και επίσης, πρέπει κάποια στιγμή να αρχίσουμε να βλέπουμε την μεγαλύτερη εικόνα.)

Επόμενος ομιλητής αυτού του μέρους ήταν ο Αναγνώστης Ιωάννης Τσουκαλάς πρεσβευτής της APIVITA διεθνώς, η ομιλία του οποίου χαρακτηρίστηκε από το πάθος του να «επικονιάσει» τις νέες γενιές με έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης και να ενισχύσει την περιβαλλοντική συνείδηση μέσα από την εκτίμηση που μας έκανε να νιώσουμε για τις μέλισσες. Ας δείξουμε, λοιπόν, αγάπη σε αυτά τα πλασματάκια που αφιερώνουν όλη τους την ζωή για να έχουμε εμείς μία κουταλιά μέλι.

Ο Αντώνης Τσαρμπόπουλος, αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Βιοαναλυτικού τμήματος του ερευνητικού κέντρου ΓΑΙΑ στο Μουσείο Γουλανδρή, μας μίλησε για την εφαρμογή υπερσύγχρονων αναλυτικών μεθόδων και πως αυτές χρησιμοποιούνται ως αρωγοί για την θεραπεία ασθενειών.

Τελευταίος ομιλητής του δεύτερου μέρους ήταν ο Όθωνας Θεοφάνους, εμπνευστής της Start-Up επιχείρησης Flaros Beer, ο οποίος μέσα από την προσωπική του ιστορία για το homebrewing, μας έδωσε την έμπνευση να κυνηγήσουμε τα όνειρα μας και πως αν πιστέψεις εσύ στον εαυτό σου θα πιστέψουν κι άλλοι. Αλλά πολύ σημαντικό σε όλη αυτήν την προσπάθεια είναι να αναγνωρίσεις πως δεν μπορείς να τα καταφέρνεις πάντα μόνος. Τις περισσότερες φορές η ομαδική προσπάθεια φέρνει το καλύτερο αποτέλεσμα. Και θα κλείσω με την φράση του Αντρέ Ζιντ που χρησιμοποίησε και ο ίδιος: “Δεν μπορούμε να ανακαλύψουμε νέους ωκεανούς αν δεν έχουμε το θάρρος να απομακρυνθούμε από την ακτή.”

To session έκλεισε με την επίσημη ανακοίνωση για την έναρξη του 2ου Διαγωνισμού Καινοτομίας “LIFE INNOVATION”, μια εξαιρετική πρωτοβουλία της APIVITA σε συνεργασία με το Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, «Βιοεπιχειρείν» και ο/η τυχερός/ή θα κερδίσει μία Υποτροφία στο πρωτοποριακό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Βιοεπιχειρείν».

Και έφτασε η πιο αγαπημένη μου στιγμή της ημέρας, το διάλειμμα για μεσημεριανό. Ένας μακρύς μπουφές από διάφορες, μοσχομυρωδάτες, λαχταριστές επιλογές μας περίμενε για να μας δώσει ενέργεια να συνεχίσουμε δυναμικά αυτήν την τόσο δημιουργική μέρα.

Το τρίτο μέρος ξεκίνησε με τον Θοδωρή Κουτσόβουλο συνιδρυτή του γνωστού cocktail bar της Αθήνας MoMix, το οποίο είμαι σίγουρη πως έχετε επισκεφτεί οι περισσότεροι από εσάς. Μας μίλησε, λοιπόν, για την συνεχή προσπάθεια που χρειάζεται να καταβάλει κάποιος, ώστε να πετύχει τελικά το όνειρο του αλλά και για το πόσο σημαντικό είναι να μπορείς να πράττεις σήμερα ανάλογα με αυτό που θες να γίνεις αύριο. Επίσης, μερικοί τυχεροί μετά το session είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την διαδικασία δημιουργίας ενός μοριακού ποτού και το σημαντικότερο να το δοκιμάσουν.

Μια ομιλία που με σόκαρε και φαντάζομαι όχι μόνο εμένα ήταν αυτή του Ιωάννη Μπαζιώτη, επίκουρου καθηγητή Ορυκτολογίας-Πετρολογίας στο ΓΠΑ. Ο Ιωάννης είναι ο πρώτος  Έλληνας επιστήμονας που συμμετείχε σε αποστολή της NASA στην Αλάσκα για το “κυνήγι” μετεωριτών. Μας καθήλωσε με τις εικόνες από το ταξίδι του καθώς και με τον τρόπο που κατάφεραν να επιβιώσουν για δύο μήνες σε τόσο εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ζωής. Μία τρομακτική και συνάμα συναρπαστική εμπειρία ζωής την οποία κατάφερε να βιώσει μετά από χρόνιες προσπάθειες.

Ο Πιέρρος Παπαδέας, ιδρυτικό μέλος του Libre Space Foundation, μας πήρε μαζί του σε μια περιπέτεια στο διάστημα μέσα από το project που ανέλαβαν. Ο Πιέρρος και η ομάδα του σε συνεργασία με άτομα από το Πανεπιστήμιο Πατρών κατάφεραν για πρώτη φορά στα χρονικά της Ελλάδας, την δημιουργία ενός δορυφόρου και την επιτυχή αποστολή του στο διάστημα. Μία άκρως συγκινητική στιγμή και για τους ίδιους, αλλά και για την Ελλάδα που βγάζει τέτοια διαμάντια!

Το τρίτο μέρος ολοκληρώθηκε με την Έλενα Κωνσταντινίδου, Αρχιτέκτονας Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία μέσα από τις μορφές αρχιτεκτονικής μας εξήγησε πως οποιαδήποτε εξέλιξη συνδέεται με κάποια στοιχεία του παρελθόντος. Υπάρχει μία αδιάκοπτη αμφίδρομη σχέση μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος.

Το τέταρτο και τελευταίο μέρος ξεκίνησε με τους F-mind, μία μπάντα από ταλαντούχους νέους που μας μετέφεραν την καταπληκτική ενέργειά τους μέσα από μία δική τους διασκευή. Πρώτος ομιλητής του session ήταν ο Αλέξανδρος Ταταρίδας, οργανωτής της πρώτης ομάδας εθελοντισμού του Γεωπονικού, ο οποίος μοιράστηκε μαζί μας όλα τα οφέλη που επιφέρει η ενασχόληση με τον εθελοντισμό τόσο σε προσωπικό όσο σε κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο. Last but not least, η Κανέλα Δημάκου που είναι καθηγήτρια στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ και με την εμπειρία της ως life coach, μας μίλησε για τη δύναμη που βρίσκεται στην ανθρώπινη σκέψη αλλά και μας υπενθύμισε πως οι ίδιοι αποφασίζουμε το vibe που εκπέμπουμε.

Και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να ολοκληρωθεί μία μέρα σαν αυτή; Μα φυσικά, ένα τέλειο πάρτυ με πολύ χορό και ποτάκι (με μέτρο πάντα).

Αυτό ήταν, λοιπόν, το πρώτο TEDxAUAthens! Μία αξέχαστη εμπειρία που δεν θα πρέπει να χάσεις την επόμενη φορά!