Βασικές ενότητες σύνταξης ενός βιογραφικού!

By Collegelink Team

Είτε ψάχνεις για μία πρακτική ή για μία entry-level θέση, το πρώτο βήμα για να βρεις μία υπέροχη δουλειά είναι να έχεις ένα δυναμικό βιογραφικό. Πως μπορείς όμως να βεβαιωθείς ότι το βιογραφικό σου είναι συνάμα αποτελεσματικό και επαγγελματικό;

Με το να τονίσεις τις σχετικές με την θέση δεξιότητές και εμπειρίες σου, δείχνεις ότι είσαι ιδανικός για την θέση και ότι μπορείς να προτείνεις μοναδικές ιδέες σχετικά με τον ρόλο σου.

Παρακάτω θα βρεις 3 χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να φτιάξεις το τέλειο βιογραφικό στα ελληνικά.

Βρες τη θέση που σου ταιριάζει!

1. Σημείωσε τα βασικά

Πριν ξεκινήσεις να γράφεις το βιογραφικό σου, σημείωσε τα βασικά σημεία, όπως εργασιακή εμπειρία, δεξιότητες και το ακαδημαϊκό σου background. Αυτό είναι τέλεια εφαρμογή για δύο λόγους:

1) Θα σε βοηθήσει να ξεχωρίσεις τις πληροφορίες που είναι πιο σχετικές με την θέση που κάνεις αίτηση και

2) Θα σου δώσει μία αίσθηση του πώς να δομήσεις το βιογραφικό σου.

Ο καλύτερος τρόπος για να σημειώσεις τα βασικά στοιχεία για το βιογραφικό σου είναι να δημιουργήσεις ξεχωριστές κατηγορίες για την εκπαίδευση, τις δεξιότητες και την εμπειρία σου και μετά να γράψεις 3-5 bullets για κάθε κατηγορία. Μόλις το κάνεις αυτό, πάρε μερικά λεπτά για να αξιολογήσεις ποια bullets είναι πιο σχετικά με την θέση που κάνεις αίτηση έτσι ώστε να είσαι βέβαιος/η ότι θα τα συμπεριλάβεις στην τελική μορφή του βιογραφικού σου.

2. Δημιούργησε μία δομή για το βιογραφικό σου και συμπλήρωσε τις κατηγορίες

Το επόμενο βήμα, είναι να δημιουργήσεις μία δομή για το βιογραφικό σου και να συμπληρώσεις την κάθε κατηγορία. Για τους περισσότερους φοιτητές και πρόσφατα απόφοιτους, ένα χρονολογικό βιογραφικό είναι ο καλύτερος τρόπος να δομήσουν το βιογραφικό τους, καθώς αυτό είναι το πιο συνηθισμένο βιογραφικό, το οποίο χρησιμοποιείται από επαγγελματίες.

Παρακάτω θα βρεις πως μοιάζει ένα βιογραφικό:

Πληροφορίες Επικοινωνίας

Αυτό πρέπει να είναι το πρώτο section του βιογραφικού σου και θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει το ονοματεπώνυμό σου, την διεύθυνσή σου, το email σου και το τηλέφωνό σου, καθώς επίσης και κάποιο link με την προσωπική σου ιστοσελίδα ή ένα online πορτφόλιο εάν έχεις.

Περίληψη του εαυτού σου

Το να έχεις μία τέλεια περίληψη του εαυτού σου είναι απαραίτητο! Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που θα διαβάσει κάποιος για σένα και θα του εξάψει το ενδιαφέρον να συνεχίζει να διαβάζει το προφίλ σου.

Διάβασε εδώ 5 templates για να γράψεις το τέλειο personal summary!

Εκπαίδευση

Αυτό το section πρέπει να έχει το όνομα και την τοποθεσία του πανεπιστημίου που έχεις φοιτήσει, καθώς επίσης και την ημερομηνία ή την αναμενόμενη ημερομηνία της αποφοίτησής σου. Μπορείς επίσης να συμπεριλάβεις το μέσο όρο σου (εάν είναι πάνω από 7) και να αναφέρεις τα σχετικά με την θέση μαθήματα και εξωτερικές δραστηριότητες (π.χ. συνέδρια).

Εμπειρία

Το τρίτο section του βιογραφικού σου πρέπει να είναι αφιερωμένο στην προηγούμενη εργασιακή σου εμπειρία συμπεριλαμβάνοντας part-time εργασίες, πρακτικές και εθελοντική εργασία. Παρόλο που πρέπει να συμπεριλάβεις εργασιακή εμπειρία που να είναι σχετική με την θέση στην οποία κάνεις αίτηση, μην νιώθεις υποχρεωμένος/η να γράψεις κάθε δουλειά που έχεις κάνει στο παρελθόν. Αντί γι αυτό, δώσε έμφαση σε εκείνες τις δουλειές που σε βοήθησαν να αναπτύξεις και να εξελίξεις τις βασικές σου δεξιότητες και ανέπτυξε την κάθε εργασιακή σου εμπειρία προσθέτοντας 3-5 bullets, τα οποία θα περιγράφουν τις υποχρεώσεις και την περιγραφή της θέσης σου για κάθε εργασία.

Επιπλέον tip: Οπουδήποτε είναι δυνατόν, χρησιμοποίησε ρήματα δράσης και στατιστικά στοιχεία για να αναπαραστήσεις το impact που επέφερες στην θέση που ανέλαβες. Για παράδειγμα, εάν βοήθησες μία εταιρεία να αναπτύξει την παρουσία της στα social media κατά την διάρκεια της πρακτικής σου πάνω στο marketing, βεβαιώσου ότι το έχεις αναφέρει και σημείωσε την ανάπτυξη της εταιρείας στα social media, ή τις επισκέψεις στην ιστοσελίδα της, ως ποσοστό.

Δεξιότητες και Ενδιαφέροντα

Μιας και οι εργοδότες ενδιαφέρονται σίγουρα να προσλάβουν ικανούς και με ποικίλες γνώσεις υποψήφιους, ένα άλλο κύριο σημείο που κοιτάνε είναι το section με τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντα. Αυτό πρέπει να συμπεριλαμβάνει μία ποικιλία δεξιοτήτων όπως επαγγελματίας με τα προγράμματα του υπολογιστή Microsoft Word και Excel αλλά και δεξιότητες που έχουν να κάνουν με τις ομιλούμενες γλώσσες. Όταν αναφέρεσαι στα ενδιαφέροντά σου, βεβαιώσου ότι δίνεις έμφαση σε αυτά που είναι σχετικά με την καριέρα που θέλεις να ακολουθήσεις, όπως για παράδειγμα ενδιαφέρον στα ταξίδια εάν κάνεις αίτηση σε μία θέση σχετική με τα ταξίδια.

3. Δώσε έμφαση στα κατορθώματά σου

Εάν δεν έχεις πολλή επαγγελματική εμπειρία, είναι εντάξει αυτό! Μπορείς να επιδείξεις την αξία που μπορείς να φέρεις στην θέση που επιθυμείς με το να επισημάνεις τα ακαδημαϊκά και τα προσωπικά σου κατορθώματα. Μερικά σημεία που μπορείς να επικεντρωθείς είναι projects της σχολής σου που έχεις δουλέψει, εθελοντική εργασία που έχεις κάνει και οποιαδήποτε βραβεία έχεις κερδίσει (όπως το να έχεις λάβει υποτροφία). Βάλε αυτά τα κατορθώματα στο βιογραφικό σου και χρησιμοποίησε τα για να γεμίσεις τυχόν κενά στην εμπειρία ή την εκπαίδευσή σου.

Εάν ακολουθήσεις τις παραπάνω συμβουλές για το πώς να δομήσεις και να φτιάξεις το βιογραφικό σου στα ελληνικά, να είσαι σίγουρος/η ότι θα εντυπωσιάσεις τους μελλοντικούς σου εργοδότες και θα έρθεις ένα βήμα πιο κοντά στο να αποκτήσεις την δουλειά των ονείρων σου!

Βρες στο blog μας περισσότερες συμβουλές βιογραφικού, συνέντευξης και καριέρας!

Κάνε την εγγραφή σου στο CollegeLink!