Βασικές ενότητες σύνταξης ενός βιογραφικού!

By Collegelink Team

Είτε ψάχνεις για μία πρακτική ή για μία entry-level θέση, το πρώτο βήμα για να βρεις τη δουλειά που ψάχνεις, είναι να έχεις ένα σωστά δομημένο βιογραφικό! Πως μπορείς όμως να βεβαιωθείς ότι το βιογραφικό σου είναι συνάμα αποτελεσματικό και επαγγελματικό;

Με το να τονίσεις τις σχετικές με την θέση δεξιότητές και εμπειρίες σου, δείχνεις ότι είσαι ιδανικ@ για την θέση και ότι μπορείς να προτείνεις κατάλληλες ιδέες, σχετικές με τον ρόλο σου! Μια κατάλληλη δομή βιογραφικού θα σε βοηθήσει να το πετύχεις αυτό! 

Παρακάτω θα βρεις 3 χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές για να φτιάξεις το τέλειο βιογραφικό στα ελληνικά, χωρίζοντας το σε βασικές ενότητες.

Σημείωσε τα βασικά!

Πριν ξεκινήσεις να γράφεις το βιογραφικό σου, σημείωσε τα βασικά σημεία, όπως εργασιακή εμπειρία, δεξιότητες και το ακαδημαϊκό σου background. Αυτό είναι τέλεια εφαρμογή για δύο λόγους:

1) Θα σε βοηθήσει να ξεχωρίσεις τις πληροφορίες που είναι πιο σχετικές με την θέση που κάνεις αίτηση και

2) Θα σου δώσει μία αίσθηση του πώς να δομήσεις το βιογραφικό σου.

Για να το πετύχεις αυτό, δημιούργησε ξεχωριστές κατηγορίες για την εκπαίδευση, τις δεξιότητες και την εμπειρία σου και μετά γράψε 3-5 bullets για κάθε κατηγορία. Μόλις το κάνεις αυτό, πάρε μερικά λεπτά για να αξιολογήσεις ποια bullets είναι πιο σχετικά με την θέση που κάνεις αίτηση έτσι ώστε να είσαι βέβαι@ ότι θα τα συμπεριλάβεις στην τελική μορφή του βιογραφικού σου!

Δημιούργησε μία δομή για το βιογραφικό σου και συμπλήρωσε τις κατηγορίες

Το επόμενο βήμα, είναι να δημιουργήσεις μία δομή για το βιογραφικό σου και να το χωρίσεις σε ενότητες. Για τους περισσότερους φοιτητές και πρόσφατα απόφοιτους, ένα χρονολογικό βιογραφικό είναι ο καλύτερος τρόπος να δομήσουν το βιογραφικό τους, καθώς αυτό είναι το πιο συνηθισμένο βιογραφικό, το οποίο χρησιμοποιείται από επαγγελματίες.

Πάμε να δούμε κάποιες βασικές ενότητες βιογραφικού; 

Πληροφορίες Επικοινωνίας

Αυτό πρέπει να είναι το πρώτο section του βιογραφικού σου και θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει το ονοματεπώνυμό σου, την διεύθυνσή σου, το email σου και το τηλέφωνό σου, καθώς επίσης και κάποιο link με την προσωπική σου ιστοσελίδα ή ένα online πορτφόλιο εάν έχεις.

Περίληψη του εαυτού σου

Το να έχεις μία τέλεια περίληψη του εαυτού σου είναι απαραίτητο! Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που θα διαβάσει κάποιος για σένα και θα του εξάψει το ενδιαφέρον να συνεχίζει να διαβάζει το προφίλ σου.

Εκπαίδευση

Αυτό το section πρέπει να έχει το όνομα και την τοποθεσία του πανεπιστημίου που έχεις φοιτήσει, καθώς επίσης και την ημερομηνία ή την αναμενόμενη ημερομηνία της αποφοίτησής σου. Μπορείς επίσης να συμπεριλάβεις το μέσο όρο σου (εάν είναι πάνω από 7) και να αναφέρεις τα σχετικά με την θέση μαθήματα και εξωτερικές δραστηριότητες (π.χ. συνέδρια).

Εμπειρία

Σε αυτό το σημείο θα αναφερθείς στην προηγούμενη εργασιακή σου εμπειρία, συμπεριλαμβάνοντας part-time εργασίες, πρακτικές και εθελοντική εργασία. Επειδή καλό να είναι να συμπεριλάβεις ό,τι εργασιακή εμπειρία έχεις που είναι σχετική με την θέση στην οποία κάνεις αίτηση, μην νιώθεις υποχρεωμέν@ να γράψεις κάθε δουλειά που έχεις κάνει στο παρελθόν.

Αντί γι αυτό, δώσε έμφαση σε εκείνες τις θέσεις που σε βοήθησαν να αναπτύξεις και να εξελίξεις τις δεξιότητες  εκίνες που είναι σχετικές με τη θέση που αιτείσαι. Ανέπτυξε τις θέσεις που εργάστηκες, προσθέτοντας 3-5 bullets τα οποία θα περιγράφουν τις υποχρεώσεις και την περιγραφή της θέσης για κάθε εργασία.

Bonus tip: Οπουδήποτε είναι δυνατόν, χρησιμοποίησε ρήματα δράσης και στατιστικά στοιχεία, για να αποδώσεις το impact που επέφερες στην θέση που ανέλαβες. Για παράδειγμα, εάν βοήθησες μία εταιρεία να αναπτύξει την παρουσία της στα social media κατά την διάρκεια της πρακτικής σου, βεβαιώσου ότι το έχεις αναφέρει και σημείωσε την ανάπτυξη της εταιρείας στα social media, ή τις επισκέψεις στην ιστοσελίδα της.

Δεξιότητες και Ενδιαφέροντα

Μιας και οι εργοδότες ενδιαφέρονται σίγουρα να προσλάβουν ικανούς και με ποικίλες γνώσεις υποψήφιους, ένα άλλο κύριο σημείο που κοιτάνε είναι το section με τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντα.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει μία γκάμα δεξιοτήτων, όπως με ποιά προγράμματα και εργαλεία έχεις εξοικείωση, ξένες γλώσσες που γνωρίζεις αλλά και δραστηριότητες του ελέυθερου σου χρόνου, οι οποίες προσφέρουν γνώσεις χρήσιμες για τη δουλειά σου. Για παράδειγμα, εάν στοχεύεις να κάνεις αίτηση σε μια θέση ως content creator, είναι καλό να αναφέρεις ότι ασχολείσαι στον ελέυθερο σου χρόνο με τη φωτογραφία και την επεξεργασία εικόνας. 

Διάβασε εδώ πως θα γράψεις το τέλειο personal statement!

Δώσε έμφαση στα κατορθώματά σου!

Εάν δεν έχεις πολλή επαγγελματική εμπειρία, είναι εντάξει αυτό! Μπορείς να επιδείξεις την αξία που μπορείς να φέρεις στην θέση που επιθυμείς με το να επισημάνεις τα ακαδημαϊκά και τα προσωπικά σου κατορθώματα. Μερικά σημεία που μπορείς να επικεντρωθείς είναι projects της σχολής σου που έχεις δουλέψει, εθελοντική εργασία που έχεις κάνει και οποιαδήποτε βραβεία έχεις κερδίσει (όπως το να έχεις λάβει υποτροφία). Βάλε αυτά τα κατορθώματα στο βιογραφικό σου και χρησιμοποίησε τα για να γεμίσεις τυχόν κενά στην εμπειρία ή την εκπαίδευσή σου.

Εάν ακολουθήσεις τις παραπάνω συμβουλές για το πώς να δομήσεις και να φτιάξεις το βιογραφικό σου στα ελληνικά, να είσαι σίγουρος/η ότι θα εντυπωσιάσεις τους μελλοντικούς σου εργοδότες και θα έρθεις ένα βήμα πιο κοντά στο να αποκτήσεις την δουλειά των ονείρων σου!