Βίντεο συνέντευξη: Σε ποιές ερωτήσεις θα κληθείς να απαντήσεις;

By Collegelink Team

Οι βίντεο συνεντεύξεις αποτελούσαν ανέκαθεν μια από τις πιο ανερχόμενες τάσεις στον τομέα των προσλήψεων. Και, σίγουρα, με τις πρόσφατες εξελίξεις και τις αλλαγές που εκείνες επιφέρουν καθημερινά στη διαδικασία των προσλήψεων τείνουν να γίνουν η αγαπημένη συνήθεια όλων των Recruiters ανεξαιρέτως. 

Ποιά είναι, όμως, η διαδικασία που ακολουθείται σε μια βίντεο συνέντευξη; Και, ποιές είναι οι συνηθέστερες ερωτήσεις που θα κληθείς να απαντήσεις σε αυτή; Let’s dive in! 

Κάνε join στην νούμερο 1 πλατφόρμα εύρεσης εργασίας!

Πώς πραγματοποιείται μια συνέντευξη μέσω βίντεο; 

Είσαι fan του youtube και δεν χάνεις ποτέ βίντεο για βίντεο των αγαπημένων σου youtubers; Τα καλά νέα είναι ότι σε μια τέτοια μορφή συνέντευξης θα έχεις την ευκαιρία να τους μιμηθείς, καθώς στην ουσία καλείσαι να βλογκάρεις τον εαυτό σου. Τα κακά νέα είναι ίσως το ότι το να στέκεσαι μπροστά σε μια κάμερα και να μιλάς εντελώς μόνος σου, μπορεί να σου φανεί λίγο έως πολύ awkward, αλλά για όλα υπάρχει μια πρώτη φορά… σωστά;  

Τυπικά, λοιπόν, εισέρχεσαι σε μια πλατφόρμα, ανοίγεις την κάμερα σου – είτε αυτή του κινητού σου είτε του υπολογιστή σου – και ξεκινάς να μαγνητοσκοπείς τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που σου εμφανίζονται στην οθόνη μέσα σε ένα με δύο λεπτά. Φυσικά, σε αυτό το σημείο οι Recruiters είναι με το μέρος σου και αναγνωρίζοντας το άγχος της πρώτης φοράς σου δίνουν ένα χρονικό πλαίσιο προκειμένου να ολοκληρώσεις τη διαδικασία μαγνητοσκόπησης. Και, αν πέσεις και σε καλά χέρια, μπορεί να σου δοθεί η ευκαιρία να επαναλάβεις τη μαγνητοσκόπηση μία ή και απεριόριστες φορές προτού καταθέσεις την τελική σου απάντηση. 

Μην καθησυχάζεσαι όμως! Κάθε μορφή συνέντευξης απαιτεί μια συγκεκριμένη προετοιμασία και σε αυτή την περίπτωση συγκεκριμένες συμβουλές και εργαλεία για την προετοιμασία σου. Για αυτό, καλό θα ήταν να πραγματοποιήσεις ένα mock up interview διαδικτυακά με έναν φίλο σου, προκειμένου να εξοικειωθείς όσο το δυνατόν περισσότερο με την ιδέα της κάμερας, αλλά και να λάβεις το αντίστοιχο feedback. 

Ποιές είναι οι πιο συνηθισμένες ερωτήσεις σε μια βίντεο συνέντευξη;

Πριν σου αποκαλύψουμε το μυστικό του αιώνα, θα θέλαμε να σου δώσουμε ένα hint. Μια τέτοια είδους συνέντευξη αποτελεί συνήθως το πρώτο στάδιο από μια σειρά συνεντεύξεων, κατά το οποίο ο Recruiter σου δίνει την ευκαιρία να τον πείσεις ότι ανήκεις σίγουρα ανάμεσα στους ιδανικούς για τη θέση υποψηφίους. Για αυτό, φρόντισε να προετοιμαστείς καλά για το πως να απαντήσεις σωστά στις ερωτήσεις συνέντευξης οι οποίες είναι: 

  • Πες μας λίγα λόγια για σένα
  • Τι γνωρίζεις για την εταιρεία μας; 
  • Γιατί σε ενδιαφέρει η συγκεκριμένη θέση εργασίας;
  • Ποιά είναι τα δυνατά και ποιά τα αδύναμα στοιχεία του χαρακτήρα σου;
  • Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση με την οποία ήρθες αντιμέτωπος επαγγελματικά; Πώς την αντιμετώπισες;
  • Ποιές είναι οι μισθολογικές σου προσδοκίες;

Μπορεί, λοιπόν, η διαδικασία μιας βίντεο συνέντευξης να μοιάζει λιγάκι αγχωτική και κάπως περίεργη, αλλά στην ουσία πρόκειται για μια παραλλαγή της παραδοσιακής μορφής συνέντευξης – που εξυμνεί τις σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες. Για αυτό, καλή προετοιμασία, υψηλής ανάλυσης κάμερα, αρκετή αυτοπεποίθηση και… ACTION!

Για περισσότερες συμβουλές βιογραφικού, συνέντευξης και καριέρας γενικότερα ρίξε μια ματιά στο blog μας!

Βρες εδώ την εταιρεία που θα δώσεις την επόμενη βίντεο συνέντευξη!