Βίντεο συνέντευξη: Συμβουλές και εργαλεία για την προετοιμασία σου!

By Collegelink Team

Και όχι, δεν αναφερόμαστε στο νέο YouTube video του Αλέξανδρου Τσουβέλα – το οποίο παρεμπιπτόντως βγήκε πριν δύο εβδομάδες –  αλλά στη νέα τάση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στη διαδικασία των προσλήψεων, τη βίντεο συνέντευξη! 

Πλέον, με τη βοήθεια των διαθέσιμων πλατφορμών, έχεις τη δυνατότητα να παρακάμψεις τους χρονικούς και γεωγραφικούς περιορισμούς που σε χωρίζουν από τον ίσως μελλοντικό εργοδότη σου, να διαμορφώσεις εσύ ο ίδιος το περιβάλλον της συνέντευξής σου και να καταγράψεις και να ξαναματακαταγράψεις τις απαντήσεις σου – εντάξει, μην το παρακάνεις όμως!

Κλείσε την επόμενη βίντεο συνέντευξή σου μέσα από το CollegeLink!

Βέβαια, επειδή πολύ ρομαντικά τα παρουσιάσαμε… Η συμμετοχή σου σε μια βίντεο συνέντευξη δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνει με τρόπο επιπόλαιο και χωρίς προετοιμασία. Για αυτό, πάμε να δούμε μαζί τι πρέπει να έχεις κατά νου. 

Είδη βίντεο συνέντευξης και διαθέσιμες πλατφόρμες

Προτού προλάβεις να ενθουσιαστείς που επιτέλους θα βγεις στο γυαλί, είναι απαραίτητο να γνωρίζεις όλα τα είδη της βίντεο συνέντευξης και τις κορυφαίες – διαθέσιμες πλατφόρμες μέσα από τις οποίες εκείνη πραγματοποιείται, προκειμένου να εξοικειωθείς πλήρως με τη διαδικασία!

Όταν, λοιπόν, κληθείς για βίντεο συνέντευξη αυτό που στην ουσία έχεις να αντιμετωπίσεις είναι:

 • Βίντεο συνέντευξη στα γραφεία της εταιρείας – σε περίπτωση που ο υπεύθυνος πρόσληψης λείπει σε επαγγελματικό ταξίδι ή εργάζεται σε διαφορετική γεωγραφική τοποθεσία
 • Remote βίντεο συνεντεύξεις – προ-ηχογραφημένες ή επί τόπου ηχογραφημένες συνεντεύξεις που πραγματοποιούνται συνήθως από πλατφόρμες όπως οι Montage, RIVS, Spark Hire, Jobvite, Oviview, InterviewStream, .VidCruiter, Interactly, Refrek, HireVue κοκ

Απαραίτητος εξοπλισμός

Ακόμη και αν πρόκειται να δώσεις μια βίντεο συνέντευξη από μια τροπική παραλία κάπου στις Μαλδίβες, πρέπει να έχεις φροντίσει να έχεις τον απαραίτητο εξοπλισμό μαζί σου όπως και σε όλα τα είδη συνέντευξης… Σήκωσε τα μανίκια σου, πάρε το στυλό σου και ξεκίνα να τσεκάρεις όλα τα παρακάτω υλικά: 

 1. Έναν ήσυχο και απομονωμένο χώρο 
 2. Laptop ή επιτραπέζιο υπολογιστή – πολλές φορές μπορεί ένα κινητό τηλέφωνο ή ένα tablet να είναι αρκετό
 3. Web camera – στο ύψος των ματιών σου
 4. Μικρόφωνο – προαιρετικά, εφόσον δεν σε καλύπτει ο υπολογιστή σου
 5. Ακουστικά
 6. Πολύ καλή σύνδεση στο Internet 
 7. Φυσικό φως – ακόμη κι αν γύρω σου επικρατεί σκοτάδι, πρέπει να φαίνεται κάθε λεπτομέρεια του προσώπου σου
 8. Καθαρή επιφάνεια εργασίας
 9. Ένα ποτήρι νερό
 10. Ένα αντίγραφο του βιογραφικού σου
 11. Ένα sticky note στην κορυφή του laptop σου με την επιγραφή ”Θα σκίσω” – γιατί θα σκίσεις!
 12. Το κινητό σου τηλέφωνο σε flight – mode

Dress for success

Ποντάρουμε στον άσσο ότι κάθε φορά που σε καλούν σε κάποια συνέντευξη η ψυχή σου βρυχάται και αναφωνείς ΄΄Τί να φορέσω στη συνέντευξη;΄΄. Προτού, όμως, ξεχυθείς στις online αγορές – έχουμε και εκπτώσεις – πρέπει να κάνεις μια έρευνα για την κουλτούρα της εταιρείας που σε κάλεσε. Corporate ή πιο χαλαρό-fun περιβάλλον;

Είτε επιλέξεις το ταγέρ σου είτε κάποιο άλλο πιο casual συνολάκι, φρόντισε να ντυθείς επαγγελματικά, χωρίς πολλά πολλά χρώματα και φανφάρες. Ή σε ελεύθερη μετάφραση, τα print σχέδια δεν είναι στη μόδα για τις συνεντεύξεις.  Και προσοχή, σε καμία περίπτωση πυτζάμες από κάτω! Μπορεί να χρειαστεί να σηκωθείς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, δεν χρειάζεται να σε δουν με τις πυτζάμες!

Γλώσσα του σώματος

Μην υποτιμάς τα μηχανήματα! Παρόλο που η βίντεο συνέντευξη πραγματοποιείται μέσα από έναν υπολογιστή πρέπει να δημιουργήσεις και να αισθανθείς την απόλυτη σύνδεση με τον υπεύθυνο προσλήψεων ή να δεις πολλά επεισόδια Black Mirror. Για αυτό, είναι απαραίτητο:

 • Να έχεις τα μάτια σου στραμμένα προς την κάμερα κατά την εξιστόρηση του ακαδημαϊκού και επαγγελματικού σου βίου – Προβάλλεις την αυτοπεποίθησή σου
 • Να κοιτάς την οθόνη όταν σου απευθύνεται κάποια ερώτηση, προκειμένου να ακούσεις και να  απαντήσεις σωστά στις ερωτήσεις συνέντευξης – Δείχνεις σεβασμό
 • Να καθίσεις στην καρέκλα σου με την πλάτη σου ίσια, τους ώμους σου σε ευθεία γραμμή, τα πόδια σου φυτεμένα στο πάτωμα και τα χέρια σου ποτέ σταυρωμένα ή σε σε σχήμα μπουνιάς – Επιβεβαιώνεις τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες
 • Να χαμογελάς – Θέλει και ερώτημα; Για να δείξεις τι θετικός άνθρωπος που είσαι!

Last-minute έλεγχος

Και προτού φύγεις για τη συνέντευξη… την πραγματοποίηση της συνέντευξης μέσω βίντεο πρέπει να πραγματοποιήσεις έναν τελευταίο έλεγχο στον εξοπλισμό σου! Βεβαιώσου ότι το καθετί, από laptop, κάμερες, ακουστικά και μικρόφωνα, λειτουργεί κανονικά. Κλείσε – και εν ανάγκη – κλείδωσε την πόρτα του δωματίου σου, προκειμένου να μη σε ενοχλήσει κανείς. Ασφάλισε όλα τα παράθυρα για να αποτρέψειςτην είσοδο κάθε εξωτερικού ήχου. 

Και μην ξεχάσεις να ζητήσεις το προσωπικό τηλέφωνο του συνεντευξιαστή σου, σε περίπτωση που η σύνδεση σου στο Internet αντιμετωπίζει μια δύσκολη ημέρα. Και να του στείλεις και ένα follow-up email μετά τη συνέντευξη. Και, φυσικά, να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό!

…Ready, steady, go!

Δες όλες τις διαθέσιμες αγγελίες εργασίας στο CollegeLink!