Βιογραφικό για Απόφοιτους Πληροφορικής

By CollegeLink Team

Τελείωσες πρόσφατα τη σχολή σου στην πληροφορική και ακούς παντού πως πρόκειται για ένα κλάδο με μεγάλη ζήτηση. Αλήθεια είναι!

Αναζητώντας όμως αγγελίες προσπαθείς να δεις πως θα φτιάξεις το βιογραφικό σου, με τέτοιο τρόπο ώστε να κεντρίσεις το ενδιαφέρον των recruiters και να σε καλέσουν για συνέντευξη για την θέση που στοχεύεις! 

Ας δούμε μαζί τα βήματα για τη δημιουργία ενός βιογραφικού για απόφοιτ@ς πληροφορικής!

Μελέτησε την αγγελία

Εμείς θα σου προτείναμε πρώτα να βρεις τους ρόλους στους οποίους στοχεύεις, για να προχωρήσεις στην δημιουργία του βιογραφικού σου. Μελέτησε την αγγελία του κάθε ρόλου που σε ενδιαφέρει και δες ποιά είναι τα hard skills και ποιά τα soft skills που είναι σημαντικά για την θέση. Ποιές γλώσσες προγραμματισμού και ποιά εργαλεία είναι απαραίτητο να γνωρίζεις για να ξεκινήσεις στο ρόλο; Για παράδειγμα, για μία θέση ως Frontend Developer είναι απαραίτητη η γνώση HTML/CSS, ενώ για μια θέση στο BackEnd Development η SQL, .NET ή  Python (ανάλογα το αντικείμενο του project που θα αναλάβεις). 

Κάνε ευδιάκριτα τα hard και τα soft skills σου

Οι recruiters, ειδικά όταν πρόκειται για μια tech θέση, θέλουν να μπορούν να ξεχωρίσουν εύκολα στο βιογραφικό σου τα hard skills τα οποία είναι απαραίτητα για την θέση. 

Αν για παράδειγμα μια θέση ζητάει να γνωρίζεις κάποιες συγκεκριμένες γλώσσες προγραμματισμού, όπως την SQL, την Python ή την Java, αυτές θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο μέσα στο βιογραφικό σου πως τις γνωρίζεις. 

Όταν πρόκειται για tech θέσεις μην νομίζεις πως τα soft skills παίζουν μικρό ρόλο! Αντιθέτως, έχουν σημαντικό ρόλο και σε συνδυασμό με τα hard skills σου, μπορούν να σε κάνουν περιζήτητ@ για τις εταιρείες. Οπότε τόνισε τα soft skills που είναι χρήσιμο να έχεις για την εκάστοτε θέση, τα οποία απέκτησες από projects στην σχολή σου ή προηγούμενες εργασιακές εμπειρίες (ακόμα κι αν δεν είναι σχετικές με την πληροφορική).

Ας δούμε ένα παράδειγμα απαιτήσεων μιας entry-level θέσης πληροφορικής:  

Όπως βλέπουμε και στο παραπάνω job opening, τονίζονται κάποια hard skills, όπως η εξοικείωση με βάσεις δεδομένων και γλώσσες προγραμματισμού σχετικές με βάσεις δεδομένων, όπως η SQL.

Σχετικά με τα soft skills, φαίνεται ότι είναι απαραίτητες οι ανεπτυγμένες επικοινωνιακές ικανότητες, η ομαδικότητα, αλλά και η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.

Ας δούμε πως θα μπορούσες να φτιάξεις το βιογραφικό σου για να κάνεις ευδιάκριτα τα skills εκείνα που είναι σημαντικά για την θέση.

Παράδειγμα Βιογραφικού για απόφοιτ@ς πληροφορικής

Στο παραπάνω παράδειγμα βιογραφικού για junior developer μπορείς να διακρίνεις ότι η κάθε εργασιακή εμπειρία αναφέρεται με ξεκάθαρα bullets, όπου περιγράφονται οι αρμοδιότητες της θέσης. Θα σου προτείναμε να προσθέσεις και μια μπάρα στο πλάι, που μπορείς να συμπεριλάβεις σε μία λίστα τα tools που έχεις χρησιμοποιήσει και τα skills που έχεις αποκτήσει, για ένα ακόμα πιο eye-catching βιογραφικό! 

Τέλος, πρόσθεσε και ένα section με την εκπαίδευση σου. Εκεί εκτός από τους τίτλους σπουδών και τα courses που έχεις ολοκληρώσει, μπορείς να μοιραστείς και κάποιες επιπλέον πληροφορίες για τα tools στα οποία εκπαιδεύτηκες.

Τώρα έχεις όλα όσα χρειάζεσαι για να δομήσεις το βιογραφικό σου και κάνεις αίτηση στις θέσεις για απόφοιτ@ς πληροφορικής που σε ενδιαφέρουν! 

Πιστεύουμε πως το τηλέφωνο σου θα χτυπήσει σύντομα για να σε καλέσουν σε συνέντευξη. 😉