Βιογραφικό για θέση στις πωλήσεις – Πως να το φτιάξεις

By CollegeLink Team

Ενδιαφέρεσαι να εργαστείς στον τομέα των πωλήσεων; Εάν σκοπεύεις, λοιπόν, να κάνεις την αίτηση σου σε μια αντίστοιχη θέση, μείνε μαζί μας για να δεις μερικά tips για το πως να φτιάξεις ένα βιογραφικό για θέση πωλητή/πωλήτριας! 

Ο τομέας των πωλήσεων είναι ένας κλάδος που έχει μεγάλη ζήτηση και απορροφά μεγάλο ποσοστό των entry level υποψηφίων που βρίσκονται στην αγορά εργασίας, μιας και ανοίγουν συχνά θέσεις που δεν απαιτούν συγκεκριμένη προϋπηρεσία.

Υπάρχουν χονδρικά οι παρακάτω κατηγορίες:

  B2C (Business to Customer)

 • Πωλήσεις προϊόντων λιανικής σε κατάστημα 
 • Sales promotion σε σημεία πώλησης 
 • Τηλεφωνικές πωλήσεις υπηρεσιών

   

    B2B (Business to Business) 

 • Πώληση ενός προϊόντος ή υπηρεσίας σε μια άλλη επιχείρηση, κλείσιμο μιας συμφωνίας για μακροχρόνια συνεργασία (πχ. Συμφωνία να πωλούνται τα προϊόντα μιας εταιρείας σε μια αλυσίδα καταστημάτων)
 • Τηλεφωνικές πωλήσεις υπηρεσιών σε επιχειρήσεις

 

Αποκτώντας εμπειρία σε ένα junior ρόλο πωλήσεων, μπορεί να σου ανοίξει τις πόρτες για να διεκδικήσεις αργότερα μια θέση με πιο ανταγωνιστικές αποδοχές, καθώς δεν είναι λίγες οι εταιρείες που δίνουν ανταγωνιστικά bonus και παροχές σε τέτοιους ρόλους. Οπότε όσο περισσότερες πωλήσεις πετυχαίνεις, θα αυξάνεται και το εισόδημα σου. 

Τι χρειάζεται να κάνεις λοιπόν για να φτιάξεις το βιογραφικό σου και να κάνεις αίτηση στη θέση πωλήσεων που σου έκανε κλικ;

Μελέτησε την αγγελία

Ανάλογα με το είδος της θέσης και την εταιρεία, οι απαιτήσεις μπορεί να διαφέρουν. Για παράδειγμα σε μια B2C θέση πωλήσεων σε κατάστημα, είναι σημαντικό να μπορείς να έχεις πιο οικείο και φιλικό τόνο στην επικοινωνία σου με τους πελάτες. Από την άλλη, σε ένα B2B ρόλο, όπου πελάτες σου δεν θα είναι οι καταναλωτές αλλά άλλες επιχειρήσεις, χρειάζεται συνήθως να διατηρείς ένα πιο επίσημο τρόπο επικοινωνίας. Και στις δύο περιπτώσεις, ωστόσο, είναι πολύ σημαντικές οι επικοινωνιακές ικανότητες. Οπότε κατάγραψε εκείνα τα σημεία που τονίζονται μέσα στην αγγελία ότι είναι σημαντικά για το συγκεκριμένο ρόλο, και πάμε στο επόμενο βήμα για να δημιουργήσεις ένα βιογραφικό για πωλήσεις…

Τόνισε από τις προηγούμενες εμπειρίες σου τα στοιχεία εκείνα που σχετίζονται με τον ρόλο

Όπως είπαμε ο κάθε ρόλος πωλήσεων έχει τις δικές του απαιτήσεις. Στην περιγραφή λοιπόν κάθε ρόλου που έχεις εργαστεί, επικεντρώσου κυρίως στις αρμοδιότητες εκείνες που σου πρόσφεραν skills χρήσιμα για ένα ρόλο πωλήσεων. Τέτοια skills μπορεί να είναι: 

 • Το να είσαι επικοινωνιακ@
 • Η ενσυναίσθηση προς τους πελάτες, το να κατανοείς τις ανάγκες τους
 • Η ομαδικότητα (ειδικά αν πρόκειται για θέση πωλήσεων σε κατάστημα)
 • Η ευελιξία και προσαρμοστικότητα σε διαφορετικές συνθήκες 
 • Η ικανότητα αφομοίωσης πληροφοριών, καθώς θα διαχειρίζεσαι καθημερινά πολλές πληροφορίες 
 • Η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων 
 • Η γνώση κάποιου συγκεκριμένου software που χρειάζεται για την θέση

 

Δεν χρειάζεται να έχεις απαραίτητα σχετική εμπειρία σε αντίστοιχη θέση, ακόμα και γραμματειακή υποστήριξη να έχεις εργαστεί, μπορείς να τονίσεις πως ανέπτυξες τις επικοινωνιακές και διαπραγματευτικές σου ικανότητες, καθώς διαχειριζόσουν τις επικοινωνίες με προμηθευτές και πελάτες της επιχείρησης.

Κι αν δεν έχεις μέχρι στιγμής επαγγελματική εμπειρία; 

Μπορείς να αναφέρεις skills που απέκτησες από projects στην σχολή σου, την πρακτική σου άσκηση ή τον εθελοντισμό, όπως η ικανότητα εργασίας σε ομάδα, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και η ικανότητα ανάλυσης δεδομένων. 

Μην ξεχάσεις να αναφέρεις αριθμούς!

Εάν υπάρχουν αριθμητικά αποτελέσματα από τις προηγούμενες θέσεις που έχεις εργαστεί, είναι πολύ θετικό να τα αναφέρεις! Για παράδειγμα αν έχεις εργαστεί σε κάποια θέση sales promotion, είναι θετικό να αναφέρεις ότι κατάφερνες να πετυχαίνεις τον στόχο που ήταν x πωλήσεις το μήνα. Ή να συμπεριλάβεις τον αριθμό των πελατών που εξυπηρετούσες την ημέρα, αν πρόκειται για ρόλο εξυπηρέτησης πελατών. 

Φτιάξε ένα summary του βιογραφικού σου

Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος να “πουλήσεις” καλά τον εαυτό σου, κάνοντας αίτηση σε μια θέση που σχετίζεται με τις πωλήσεις; 

Μα φυσικά προσθέτοντας ένα δυνατό summary στην αρχή του βιογραφικού, δηλαδή μια μικρή παράγραφο που να συνοψίζει τα δυνατά σημεία του background σου! 

Ας δούμε ένα παράδειγμα summary για βιογραφικό για πωλήσεις:

“Έχω ολοκληρώσει τις σπουδές μου στο τμήμα (x) του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και έχω εργαστεί στον τομέα της εστίασης ως service και υποδοχή σε πολυσύχναστα καταστήματα της πόλης μου, όπως το (x όνομα καταστήματος) και το (x). Έτσι, μου δόθηκε η ευκαιρία να εξασκήσω τις επικοινωνιακές μου ικανότητες και την ικανότητα μου να επιλύω προβλήματα, καθώς καθημερινά εξυπηρετούσα μεγάλο όγκο πελατών (60 τραπέζια την ημέρα) και καλούμουν να βρω άμεσα λύσεις σε οποιοδήποτε ζήτημα. Επιπλέον, έμαθα να εργάζομαι σε ομάδα και ανακάλυψα πως μου αρέσει η επικοινωνία με τους πελάτες, οπότε με ενδιαφέρει πολύ να ξεκινήσω να εργάζομαι στον τομέα των πωλήσεων.”

 

Παράδειγμα Βιογραφικού για Πωλήσεις
Sales Rep viografiko (1)

Τώρα που έμαθες να φτιάχνεις το βιογραφικό σου για ένα ρόλο πωλήσεων, φτιάξε το προφίλ σου στο CollegeLink για να κάνεις την αίτηση σου στην θέση πωλήσεων που σου ταιριάζει

Αυτά από εμάς, τα λέμε σε ένα επόμενο άρθρο!