Δημιούργησε ένα βιογραφικό με φωτογραφία!

By Collegelink Team

Αφού έχουμε εξετάσει αναλυτικά μια έτοιμη φόρμα και παραδείγματα που μπορείς να συμπεριλάβεις στο βιογραφικό σου, ήρθε η ώρα να εστιάσουμε σε ένα ζήτημα που για πολλούς θεωρείται ταμπού. Την φωτογραφία…

Χρειάζεται να συμπεριλάβεις φωτογραφία στο βιογραφικό σου σημείωμα;

Σε περίπτωση που η προσθήκη φωτογραφίας στο βιογραφικό δεν είναι προαπαιτούμενη και η θέση εργασίας που αιτείσαι δεν είναι client facing ή δεν αφορά την υποκριτική και το modeling, τότε δε χρειάζεται να συμπεριλάβεις φωτογραφία στο βιογραφικό σου.

Γιατί;

  • Oι φωτογραφίες τείνουν να μην είναι ATS-friendly. Τι σημαίνει αυτό; Πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν πλέον αυτοματοποιημένα συστήματα, τα οποία διαχειρίζονται και “φιλτράρουν” τα βιογραφικά των πιθανών υποψηφίων, τα λεγόμενα applicant tracking systems. Τυπικά, τα συγκεκριμένα συστήματα αναγνωρίζουν αποκλειστικά το γραπτό κείμενο. Ως αποτέλεσμα, μπορεί η φωτογραφία να “μπερδέψει” το σύστημα, το οποίο με τη σειρά του θα “κάψει” το βιογραφικό σου.
  • Σε ορισμένα κράτη, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς η συμπερίληψη φωτογραφίας θεωρείται δια του νόμου, απαγορευτική.
  • Τα τελευταία χρόνια συμβαίνει στις κοινωνίες μας κάτι πολύ όμορφο. Ένας μεγάλος αγώνας προκειμένου να σταματήσουν οι διακρίσεις στον εργασιακό χώρο. Ο φεμινιστικός αγώνας συνέβαλε δραστικά, ωθώντας τις γυναίκες να διεκδικήσουν ίσες αμοιβές με τους άνδρες ενώ κινήματα όπως το Black Lives Matter, έσπρωξαν εταιρείες στην άμεση πρόσληψη έγχρωμων εργαζομένων.Στο πλαίσιο αυτό της καταπολέμησης των διακρίσεων, ήρθε για να μείνει και οι αποφάσεις – σκέψεις των εταιρειών σχετικά με τις φωτογραφίες των βιογραφικών. Άλλωστε, σκοπός ενός βιογραφικού είναι να αναδείξει όσο το δυνατόν καλύτερα τις ικανότητες ενός ή μιας υποψηφίου. Μια φωτογραφία είναι ικανή να αποπροσανατολίσει από τον σκοπό αυτό αλλά και να συμβάλει στη λήψη αποφάσεων βασισμένων σε προκαταλήψεις (για παράδειγμα, το στερεότυπο της “χαζής ξανθιάς”). διεκδικήσουν ίσες αμοιβές με τους άνδρες ενώ κινήματα όπως το Black Lives Matter, έσπρωξαν εταιρείες στην άμεση πρόσληψη μαύρων εργαζομένων. Στο πλαίσιο του αγώνα αυτού, πολλές εταιρείες έχουν αποφασίσει πως θα απορρίπτουν βιογραφικά με φωτογραφία.

Τι φωτογραφία να επιλέξω για το βιογραφικό μου σημείωμα;

Εδώ, βασικό κριτήριο αποτελεί ο “χαρακτήρας” της εταιρείας που απευθύνεσαι. Γενικά, σκοπός σου είναι η φωτογραφία να δείχνει όσο το δυνατόν περισσότερο επαγγελματική. Η επίσημη ενδυμασία αλλά και ένα ελαφρύ μειδίαμα, θεωρούνται σε γενικές γραμμές τα “must-have” μιας επαγγελματικής φωτογραφίας.

Βέβαια, εξαρτάται και πάλι από το προφίλ της εταιρείας. Κάνε την έρευνά σου και δες ποιο είναι το ύφος που αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα της. Το casual ντύσιμο και το χαμόγελο, είναι επίσης επιλογή!

Και στις δύο περιπτώσεις φρόντισε η ανάλυση να είναι υψηλή. Και, μην ξεχάσεις:

  • Απέφυγε τα αχρείαστα αξεσουάρ (π.χ. Γυαλιά ηλίου)
  • Να είναι καλά φωτισμένη
  • Να κοιτάς κατευθείαν στον φακό
  • Απέφυγε τις selfie
  • Απέφυγε τις περίεργες εκφράσεις

Τι μέγεθος πρέπει να έχει η φωτογραφία του βιογραφικού μου;

Ο χώρος είναι ιδιαίτερα σημαντικός σε ένα βιογραφικό. Όπως έχουμε αναφέρει, η έκτασή του δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 1 με 2 σελίδες. Οπότε μια πολύ μεγάλη φωτογραφία, είναι επόμενο να καταλάβει “πολύτιμό” χώρο.

Αντίστοιχα, εάν το μέγεθος είναι πολύ μικρό, θα καταλαμβάνει άδικα χώρο καθώς ο/η recruiter δεν θα μπορεί να διακρίνει καν το πρόσωπό σου. Η χρυσή τομή, είναι μια φωτογραφία στο μέγεθος ταυτότητας/διαβατηρίου. Τόσο όσο!

Σε ποιό σημείο του βιογραφικού μου να τοποθετήσω την φωτογραφία;

Εάν αποφασίσεις να συμπεριλάβεις την φωτογραφία σου στο βιογραφικό σου, το ιδανικό σημείο, είναι στην κορυφή και συνήθως στην αριστερή πλευρά της σελίδας. Πλάι μπορείς να σημειώσεις το όνομά σου και το personal statement!

Βέβαια υπάρχουν και εναλλακτικοί τρόποι να δώσεις μια πιο “προσωποποιημένη” έκφραση. Για παράδειγμα, μπορείς να παραθέσεις το προφίλ σου στο LinkedIn ή κάποια ιστοσελίδα που διαθέτεις. Να θυμάσαι, επίσης, ότι οι περισσότεροι recruiters πλέον, αναζητούν ούτως ή άλλως τα προφίλ των υποψηφίων τους στα social media.

Παραδείγματα φωτογραφιών – κατάλληλων για ένα βιογραφικό σημείωμα

Φώτα – κάμερα… έφυγες!

 

Χρειάζεσαι κι άλλες συμβουλές βιογραφικού, συνέντευξης και καριέρας γενικότερα; Θα βρεις ό,τι χρειάζεσαι στο blog μας.

 

Ανακάλυψε όλες τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα