Βιογραφικό με φωτογραφία: Πώς θα το φτιάξεις!

By Collegelink Team

Αφού έχουμε εξετάσει αναλυτικά μια έτοιμη φόρμα και παραδείγματα που μπορείς να συμπεριλάβεις στο βιογραφικό σου, ήρθε η ώρα να εστιάσουμε σε ένα ζήτημα που έχει συζητηθεί πολύ. Τo βιογραφικό σημείωμα με φωτογραφία!!

Χρειάζεται να συμπεριλάβεις φωτογραφία στο βιογραφικό σου σημείωμα;

Περιεχόμενα

Ας δούμε πρώτα μερικά facts σχετικά με την ύπαρξη φωτογραφίας στο βιογραφικό:

  • Oι φωτογραφίες στο βιογραφικό τείνουν να μην είναι ATS-friendly. Τι σημαίνει αυτό; Πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν πλέον αυτοματοποιημένα συστήματα, τα οποία διαχειρίζονται και “φιλτράρουν” τα βιογραφικά των πιθανών υποψηφίων, τα λεγόμενα applicant tracking systems. Κάποια από αυτά τα προγράμματα αναγνωρίζουν αποκλειστικά το γραπτό κείμενο. Ως αποτέλεσμα, μπορεί η φωτογραφία να “μπερδέψει” το σύστημα, το οποίο με τη σειρά του θα “κάψει” το βιογραφικό σου. 
  • Σε ορισμένα κράτη, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς η συμπερίληψη φωτογραφίας θεωρείται σύμφωνα με τον νόμο, απαγορευτική. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι για να μειωθούν οι διακρίσεις στην εργασία, μειώνοντας τις πιθανότητες να απορριφθεί το βιογραφικό κάποι@ υποψήφι@ λόγω της εξωτερικής εμφάνισης ή του χρώματος.

Από την άλλη, η υπάρξη φωτογραφίας μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που θα διαβάσουν το βιογραφικό σου να σε θυμούνται και να τους εντυπωθείς πιο εύκολα στην μνήμη. 

Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν από τα παραπάνω, αν δεν αναγράφεται στην αγγελία πως είναι επιθυμητή η ύπαρξη φωτογραφίας, it’s up to you να αποφασίσεις αν θα προσθέσεις ή όχι φωτογραφία στο βιογραφικό σου! 

Σε περίπτωση λοιπόν που θέλεις να προσθέσεις φωτογραφία στο CV σου, πάμε να δούμε με ποιά κριτήρια θα την επιλέξεις; 

Τι φωτογραφία να επιλέξω για το βιογραφικό μου σημείωμα;

Γενικά, σκοπός σου είναι η φωτογραφία να δείχνει όσο το δυνατόν περισσότερο επαγγελματική. Η επίσημη ενδυμασία αλλά και ένα ελαφρύ μειδίαμα, θεωρούνται σε γενικές γραμμές τα “must-have” μιας επαγγελματικής φωτογραφίας.

Μπορείς να πάρεις ιδέες και από την σελίδα “about us” εταιρειών που σε ενδιαφέρουν, όπου υπάρχουν φωτογραφίες με τους εργαζομένους. Το casual ντύσιμο και το χαμόγελο, είναι επίσης επιλογή!

Σε κάθε περίπτωση φρόντισε η ανάλυση να είναι υψηλή. Και, μην ξεχάσεις:

  • Φρόντισε να είναι καλός ο φωτισμός (κατά προτίμηση φυσικός) και ήσυχο το background
  • Απόφυγε τα γυαλιά ηλίου, καθώς δεν θα φαίνεται καθαρά το πρόσωπο σου (ναι, το έχουμε δει και αυτό!)
  • Το frame της φωτογραφίας να είναι κατά προτίμηση από τους αγκώνες και πάνω με τα χέρια σταυρωμένα και ίσια στάση σώματος – οι μακρινές φωτογραφίες δεν βοηθούν 
  • Απόφυγε τις περίεργες εκφράσεις
Τι μέγεθος πρέπει να έχει η φωτογραφία του βιογραφικού μου;

Ο χώρος είναι ιδιαίτερα σημαντικός σε ένα βιογραφικό. Όπως έχουμε αναφέρει, η έκτασή του δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 1 με 2 σελίδες. Οπότε μια πολύ μεγάλη φωτογραφία, είναι επόμενο να καταλάβει “πολύτιμό” χώρο.

Αντίστοιχα, εάν το μέγεθος είναι πολύ μικρό, θα καταλαμβάνει άδικα χώρο καθώς ο/η recruiter δεν θα μπορεί να διακρίνει καν το πρόσωπό σου. Η χρυσή τομή, είναι μια φωτογραφία στο μέγεθος ταυτότητας/διαβατηρίου. Τόσο όσο!

Σε ποιό σημείο του βιογραφικού μου να τοποθετήσω την φωτογραφία;

Εάν αποφασίσεις να συμπεριλάβεις την φωτογραφία σου στο βιογραφικό σου, το ιδανικό σημείο, είναι στην κορυφή και συνήθως στην αριστερή πλευρά της σελίδας. Πλάι μπορείς να σημειώσεις το όνομά σου και το personal statement!

Βέβαια υπάρχουν και εναλλακτικοί τρόποι να δώσεις μια πιο προσωπική πινελιά. Για παράδειγμα, μπορείς να παραθέσεις το προφίλ σου στο LinkedIn ή κάποια ιστοσελίδα που διαθέτεις. Να θυμάσαι, επίσης, ότι οι περισσότεροι recruiters πλέον, αναζητούν ούτως ή άλλως τα προφίλ των υποψηφίων και στο LinkedIn.

Παραδείγματα φωτογραφιών κατάλληλων για ένα βιογραφικό σημείωμα

Και τώρα που ξέρεις πως θα φτιάξεις την κατάλληλη φωτογραφία για να την προσθέσεις στο βιογραφικό σου, μήπως να ρίξεις μια ματιά στο πως να προετοιμαστείς σε μία από τις βασικές ερωτήσεις συνέντευξης