Το λάθος που πρέπει να αποφύγεις στο βιογραφικό σου

By Collegelink Team

Το 2021 ζούμε πλέον σε μια εποχή μεγάλου ανταγωνισμού. Νέες και νέοι κυνηγούν την καριέρα τους, γεμίζοντας το βιογραφικό τους με κάθε λογής προσόν. Ζούμε επίσης στην εποχή του εντυπωσιασμού και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό το πώς “πουλάμε” τον εαυτό μας.

Κάνε join στην No1 πλατφόρμα εύρεσης εργασίας για entry level θέσεις!

Προκειμένου να κερδίσουμε τον πιθανό εργοδότη μας είναι σημαντικό να του δείξουμε τι αξίζουμε αναφερόμενοι στα περασμένα κατορθώματά μας. Με λίγα λόγια, τι έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα. Τα επιτεύγματά μας σε συνδυασμό με την εκπαίδευσή μας είναι αυτά που θα μας “χαρίσουν” το εισιτήριο για τη θέση που ονειρευόμαστε.

Η Liz Wessel, πρώην υπάλληλος της Google και CEO Specialist, αποκαλύπτει στο Business Insider το στοιχείο που θα εκτοξεύσει το βιογραφικό σου.

Η ίδια ξεκινά υπογραμμίζοντας το αυτονόητο, ότι δηλαδή πριν στείλεις το βιογραφικό σου πρέπει να ελέγξεις εξονυχιστικά τι έχεις γράψει, αναζητώντας κάθε πιθανό ορθογραφικό ή συντακτικό λάθος. Ακόμα τσεκάρεις, εάν τα στοιχεία επικοινωνίας που έχεις παραθέσει είναι τα σωστά.

Όμως εάν θες να ξεχωρίσεις ανάμεσα στους υπόλοιπους υποψηφίους, υπάρχει κάτι που δεν πρέπει να παραλείψεις.

Αφού καταγράψεις την εκπαίδευση και την προηγούμενη προϋπηρεσία σου, είναι σημαντικό να σημειώσεις με bullet points τι κέρδισες από την κάθε θέση και τι ήταν αυτό που σε έκανε να ξεχωρίσεις ανάμεσα στους συναδέλφους σου.

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι δούλευες ως σερβιτόρος/α σε ένα εστιατόριο.  Σε ένα τυπικό βιογραφικό τα bullet points θα είχαν ως εξής:

  • Υποδοχή πελατών 
  • Εξυπηρέτηση και καταγραφή παραγγελιών
  • Επικοινωνία με τους πελάτες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έμειναν ικανοποιημένοι από το γεύμα τους
  • Καθάρισμα τραπεζιών και κλείσιμο εστιατορίου 

Τα παραπάνω bullet points δεν είναι λάθος, όμως δεν είναι αυτά που θα σε βοηθήσουν να ξεχωρίσεις, αναφέρει η Wessel. Κατά πάσα πιθανότητα, κάθε εργαζόμενος στον χώρο της εστίασης θα έχει τα ίδια προσόντα.

Για να διακριθεί το βιογραφικό σου, το μυστικό είναι να εστιάσεις στα επιτεύγματά σου. Εμμένοντας στο ίδιο παράδειγμα η Wessel προτείνει τα εξής bullet points:

  • Χάριν των ικανοτήτων μου στην εξυπηρέτηση πελατών, κέρδιζα τα υψηλότερα φιλοδωρήματα μεταξύ των υπολοίπων συναδέλφων μου.
  • Εξυπηρετούσα τα τραπέζια περίπου 20% γρηγορότερα από τον μέσο όρο χρόνου, που χρειάζονταν οι συνάδελφοί μου
  • Χάριν στην ηθική μου αλλά και τις εξαιρετικές επιδόσεις μου πήρα προαγωγή από βοηθός σέρβις σε υπεύθυνος προσωπικού.  

 

Τα παραπάνω προσόντα δεν χαρακτηρίζουν τον μέσο όρο σερβιτόρων, αλλά αποτελούν εικόνα ενός εξαιρετικού επαγγελματία.

“Προσπάθησε πραγματικά να αναδείξεις τα επιτεύγματά σου, γιατί οι πράξεις μιλούν δυνατότερα από τα λόγια”, εξηγεί η Wessel. “Και μπορείς να παραθέσεις αυτές τις πράξεις στο βιογραφικό σου, μέσω μετρήσεων και άλλων αποτελεσμάτων”.

 

Καταληκτικά, για να ξεχωρίσεις στον κλάδο σου και να πείσεις τον πιθανό εργοδότη σου ότι αξίζει να σε προσλάβει είναι σημαντικό να αποφύγεις τις γενικότητες και να αναδείξεις τα κατορθώματά σου. Πού δηλαδή ξεχωρίζεις έναντι των υπολοίπων υποψηφίων. Τι είναι αυτό που σε χαρακτηρίζει και σε καθιστά την καλύτερη επιλογή για μια εταιρεία.

Έτοιμ@ λοιπόν, να αναβαθμίσεις το βιογραφικό σου; Έφυγες!

Για περισσότερες συμβουλές βιογραφικού, συνέντευξης και καριέρας γενικότερα ρίξε μια ματιά στο blog μας!

Θέλεις να δεις και τις υπόλοιπες αγγελίες για εργασία στην Ελλάδα;