Πως εξηγώ ότι απολύθηκα από μία δουλειά;

By Collegelink Team

Είναι από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζεις στην επαγγελματική σου ζωή, αλλά δεν σημαίνει ότι ήρθε και το τέλος του κόσμου.

Παρακάτω θα δεις πως μπορείς να εξηγήσεις αυτό το γεγονός σε μία συνέντευξη.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποιος εύκολος τρόπος να εξηγήσεις σε κάποιον γιατί απολύθηκες από μία δουλειά. Ονόμασε το διακοπή συνεργασίας, ασυμφωνία χαρακτήρων ή ότι άλλο θες. Όπως κι αν το αποκαλέσεις, αργά ή γρήγορα θα έρθεις αντιμέτωπος με αυτό το θέμα.

Βρες εδώ την θέση που σου ταιριάζει!

Έχε, ωστόσο, κατά νου ότι η απόλυση δεν αποτελεί κάποιο αιώνιο μαύρο στίγμα στο βιογραφικό σου. Στην πραγματικότητα, μπορείς να το παρουσιάσεις πως στάθηκε αφορμή για σένα να ωριμάσεις σαν άνθρωπος αλλά και σαν εργαζόμενος.

Ουσιαστικά, όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με τέτοια κατάσταση ή οποιαδήποτε δυσάρεστη εξέλιξη, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να την ζήσεις – να την κάνεις δική σου!

Όταν, λοιπόν, στη συνέντευξη έρθει η συζήτηση στο θέμα αυτό (και να είσαι σίγουρος/η πως θα συμβεί), εσύ θα πρέπει να έχεις προετοιμάσει μία ειλικρινή απάντηση, ενώ παράλληλα θα ενοχοποιείς τον εαυτό σου όσο το δυνατόν λιγότερο. Πως θα το κάνεις αυτό; Μην ανησυχείς, θα σε βοηθήσουμε εμείς σε αυτό.

Η ειλικρίνεια είναι η καλύτερη τακτική

Γι’ αυτό, όταν αναφερθεί αυτή η ερώτηση, να είσαι όσο πιο ειλικρινής γίνεται. Οι άνθρωποι απολύονται για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Προσπάθησε να παρουσιάσεις την εκδοχή σου όσο πιο ξεκάθαρα και αντικειμενικά γίνεται. Αυτή η λέξη είναι και η πιο κρίσιμη: αντικειμενικά. Σε μία ιστορία υπάρχουν δύο πλευρές (κάποιες φορές και περισσότερες) και θα είναι εμφανές αν προσπαθήσεις να παρουσιάσεις την κατάσταση με τρόπο που εξυπηρετεί εσένα. Όπως κι αν αισθάνεσαι για την απόλυσή σου, δεν είναι ποτέ καλή η ιδέα να ρίξεις την ευθύνη στην προηγούμενο εργοδότη. Αντιθέτως, αξιολόγησε με ηρεμία τις αιτίες και τις συνθήκες της απόλυσης, και έτσι θα μπορέσεις να δείξεις ωριμότητα, παρά πιθανή πικρία.

Μάθε από τα λάθη σου

Αντί να μεμψιμοιρείς για το κακό που σε βρήκε, χρησιμοποίησέ το ως ευκαιρία να παρουσιάσεις όσα έμαθες και σε προσωπικό αλλά και επαγγελματικό επίπεδο. Τι θα έκανες διαφορετικά; Πως θα προσέγγιζες την παλιά σου δουλειά με το πλεονέκτημα της περισσότερης γνώσης αυτή τη φορά; Πριν, ήσουν νεότερος, πιο αφελής και μπορεί να επέτρεψες σε ασήμαντες συγκρούσεις να φέρουν στην επιφάνεια τον λιγότερο καλό σου εαυτό. Τώρα, όμως, έχεις την εμπειρία με το μέρος σου και δεν θα την αφήσεις να πάει χαμένη.

Υπενθυμίζουμε: απέφυγε την απόδοση ευθυνών. Η καλύτερη τακτική είναι να αποδέχεσαι τα λάθη που έκανες. Για παράδειγμα, λέγοντας: «Δεν είχα ξεκάθαρη εικόνα για τις προσδοκίες του εργοδότη» είναι πολύ καλύτερο από το να πεις: «Δεν μου είπαν τι περίμεναν από μένα να κάνω», ακόμα κι αν η γνώμη σου διαφέρει.

Στην τελική, έχει να κάνει με την αποδοχή του παρελθόντος και όχι με το να το δικαιολογείς. Αν μπορείς να έχεις αυτή τη στάση, τότε ο πιθανώς ο επόμενος εργοδότης να εντυπωσιαστεί από την ικανότητά σου να μαθαίνεις και να αναπτύσσεσαι από το να μένεις κολλημένος σε γεγονότα.

Σωστό βιογραφικό

Όταν βρίσκεσαι σε αναζήτηση εργασίας, θέλεις να δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό . Στην προκειμένη περίπτωση, χρειάζεται να κάνεις ό,τι περνάει από το χέρι σου για να βεβαιωθείς ότι παρουσιάζεσαι ως ένας επαγγελματίας, έτοιμος και με τα κατάλληλα προσόντα για την θέση. Ένα άριστο βιογραφικό είναι το πρώτο και κύριο βήμα για να πείσεις τους εργοδότες να σε καλέσουν σε συνέντευξη. Φτιάξε λοιπόν το προφίλ σου στο CollegeLink, συμπλήρωσε ΟΛΑ τα πεδία, ανέβασε το βιογραφικό σου και κάνε την αίτησή σου για να καταλήξεις στην θέση που σου ταιριάζει! Μην αφήνεις τίποτα να μπει εμπόδιο στην εξέλιξή σου!

Κάνε εγγραφή στο CollegeLink!

Χρειάζεσαι κι άλλες συμβουλές; Δες περισσότερα στο blog μας.