5 τρόποι που η καλοκαιρινή σου δουλειά θα σε οδηγήσει στην πραγματική σου καριέρα

By Collegelink Team

Καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει προς το τέλος εσύ θα αναρωτιέσαι αν αξιοποίησες όσο καλύτερα μπορούσες τους μήνες που πέρασαν.

(Γιατί αυτή η περίοδος να περνάει πάντα τόσο γρήγορα;) Λοιπόν, αν εργαζόσουν (ή ακόμα εργάζεσαι) σε κάποια καλοκαιρινή δουλειά, τότε σίγουρα ξόδεψες σοφά τις ώρες σου. Δεν έχει σημασία αν έτριβες λεκέδες σε παντελόνια, αν δίπλωνες ρούχα ή έκανες delivery. Αυτό που μετράει είναι ότι έμαθες κάποια χρήσιμα πράγματα τα οποία μπορούν να σε βοηθήσουν στην καριέρα που σε ενδιαφέρει πραγματικά να ακολουθήσεις. Η εμπειρία έχει αποδείξει: Κάθε δουλειά έχει την δική της αξία.

Βρες εδώ την δουλειά που πραγματικά θες!

Πάρε για παράδειγμα την κόρη του Obama, Sasha που πέρασε το καλοκαίρι του 2016 δουλεύοντας takeout σε ένα εστιατόριο. Μπορεί να αναρωτιέσαι γιατί κάποια με αυτό το όνομα να κάνει μία τόσο συνηθισμένη δουλειά. Όπως όλοι οι ευσυνείδητοι γονείς έτσι και οι γονείς της Sasha ήλπιζαν ότι η μικρότερη τους κόρη να καταλάβει πως μία δουλειά μπορεί να σου δώσει την δυνατότητα να εξοπλιστείς με τα πέντε παρακάτω χαρακτηριστικά για προσωπική ή επαγγελματική ανάπτυξη.

1. Αξιοπιστία

Είναι απολύτως φυσιολογικό στα πρώιμα στάδια της καριέρας σου να αναλαμβάνεις ρόλους, όπως σερβιτόρος, ναυαγοσώστης ή πωλητής σε παγωτατζίδικο. Αυτό αποδεικνύει στους μελλοντικούς σου εργοδότες πως είσαι άξιος και ικανός να ανταπεξέλθεις σε μία θέση. Οι εργοδότες δεν περιμένουν από σένα να έχεις εργαστεί ας πούμε σε κάποιο γραφείο, όταν ακόμη βρίσκεσαι στα αρχικά στάδια της καριέρας σου. Φυσικά ελπίζουν πως θα έχεις κάνει κάποια πρακτική σχετική με το αντικείμενό σου παράλληλα, όμως, αναζητούν μία απόδειξη πως θα είσαι συνεπής στον ρόλο που επιθυμείς να αναλάβεις. Επιλέγοντας να κάνεις μία καλοκαιρινή δουλειά αντί να αράζεις όλη μέρα στα καφέ ή οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να κάνει ένας νέος που δεν έχει και κανένα τρελό χαρτζιλίκι, δείχνεις αυτόματα αξιοπιστία και συνέπεια. Είναι δύο παράγοντες που λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στην επιλογή ενός υποψηφίου.

2. Soft skills

Όταν απασχολείσαι στο χώρο της εστίασης (αλλά και σε οποιονδήποτε άλλο τομέα εξυπηρέτησης) μαθαίνεις πολύ γρήγορα να διαχειρίζεσαι τους ανθρώπους και ειδικά “πεινασμένους” ανθρώπους και κατ’ επέκταση εκνευρισμένους και δύστροπους πελάτες. Τίποτα δεν είναι πιο αξιόλογο για τους εργοδότες από την ικανότητα ενός υποψηφίου να επικοινωνεί και να συνεργάζεται καλά με άλλους ανθρώπους και δει δύσκολους. Αν έχεις εργαστεί για παράδειγμα σερβιτόρος θα έχεις σίγουρα να αναφέρεις κάνα δύο παραδείγματα από δύσκολες καταστάσεις που χρειάστηκε να αντιμετωπίσεις με ηρεμία και διακριτικότητα. Ο τρόπος που τελικά χειρίστηκες τις καταστάσεις αυτές θα μετρήσει αρκετά στο να επιλεχθείς για μία θέση.

3. Δικτύωση

Οι σχέσεις που δημιουργείς κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής σου δουλειάς, είναι πολύ σημαντικές είτε δουλεύεις σε βενζινάδικο είτε ναυαγοσώστης σε μία παραλία. Σε συνδυασμό με τον εργοδότη σου που μπορεί να εγγυηθεί για την ποιότητα της δουλειάς σου, θα μπορέσεις επίσης να δικτυωθείς με συνομηλίκους σου καθώς και με τους πελάτες. Ποτέ δεν ξέρεις, το παιδί που δούλευε μαζί σου στο ταμείο μπορεί σε λίγα χρόνια να καταλήξει στην εταιρία των ονείρων σου και τότε να μπορέσει να σε βοηθήσει ώστε να έρθεις σε επαφή με τα κατάλληλα άτομα. Επαφές μπορείς να κάνεις παντού.

Πως να δικτυωθείς σωστά και πραγματικά!

4. Επιχειρηματικό δαιμόνιο

Ακόμα και αν δεν είναι ξεκάθαρο για τη Sasha Obama αν τελικά θέλει να γίνει σεφ ή να διευθύνει ένα δικό της εστιατόριο, αυτό που αντιλαμβάνεται μέσα από αυτή την εμπειρία είναι πως πρέπει κάποιος να ξεκινήσει από χαμηλά προκειμένου να αποκτήσει την γνώση και την εμπειρία που θα τον οδηγήσει σε μία υψηλή θέση. Ακόμα κι αν βρίσκεσαι σε ένα αρκετά εξελιγμένο στάδιο στην καριέρα σου και επιλέξεις για οποιονδήποτε λόγο μία διαφορετική πορεία, είναι απαραίτητο να ξεκινήσεις πάλι από χαμηλά ώστε να αποκτήσεις σωστές βάσεις που θα σε βοηθήσουν να φτάσεις στον αντίστοιχο σημείο που βρισκόσουν στην προηγούμενή σου επαγγελματική πορεία. Με λίγα λόγια, αν δεν μπαζώσεις, δεν χτίζεις!

5. Ισχυρό εργασιακό ήθος

Είτε πέρασες το καλοκαίρι σου διπλώνοντας μπλουζάκια στα ZARA, είτε έφτιαχνες καφέδες στην καφετέρια της γειτονιάς σου είτε δούλεψες ρεσεψιόν σε ξενοδοχείο της Πρέβεζας, ένα έχει σημασία: έμαθες τι πάει να πει πραγματική δουλειά και πραγματική ευθύνη. Ακόμα κι αν δεν πέρασες και πολύ καλά αυτό το καλοκαίρι προσπάθησε να ανακαλέσεις όλα όσα έμαθες για σένα μέσα από την εμπειρία αυτή καθώς και τα θετικά που εισέπραξες σε επαγγελματικό επίπεδο, ώστε να μπορέσεις να τα χρησιμοποιήσεις στην επόμενή σου συνέντευξη. Όσο δύσκολες καταστάσεις κι αν πέρασες θα ήταν ωφέλιμο να δείχνεις στους μελλοντικούς εργοδότες πως τις χειρίστηκες σαν ευκαιρίες να εξελίξεις τα hard και soft skills. Είναι σημαντικό για εκείνους να γνωρίζουν πως έχεις την θέληση και την ικανότητα να βγάλεις κάτι θετικό από κάτι αρνητικό.  

Χρειάζεσαι κι άλλες συμβουλές; Δες περισσότερα στο blog μας.