6 τρόποι για να εξοικονομήσεις χρήματα το 2020!

By Collegelink Team

Pop quiz: Αν είχες μια έκτακτη ιατρική ανάγκη ή βρισκόσουν ξαφνικά καταμεσής της εθνικής οδού με το λάστιχο σκασμένο θα είχες αρκετά χρήματα στην άκρη ώστε να καλύψεις τη βλάβη; Αν η απάντησή σου είναι ένα πανικόβλητο – φωναχτό όχι, δεν είσαι ο μόνος! 

Οσονούπω, όμως, έρχεται η νέα χρονιά. Και κάθε νέα χρονιά είναι και μια νέα ευκαιρία να πατήσεις το δικό σου restart! Μήπως, λοιπόν, φέτος ήρθε η ώρα να αφήσεις πίσω σου κάποιες κακές συνήθειες και σιγά σιγά να σκέφτεσαι πως να εξοικονομείς περισσότερα χρήματα αλλά και να ξοδεύεις λιγότερα; 

Σε βλέπουμε, χασκογελάς… Αλλά σε κάθε περίπτωση εμείς σου προτείνουμε μερικούς εύκολους τρόπους για να κάνεις έστω μια αρχή

Κάνε την εγγραφή σου στο CollegeLink!

Θέσε έναν στόχο

Θέτοντας κάποιο στόχο είναι πολύ πιο πιθανό να αλλάξεις τις οικονομικές σου συνήθειες. Αυτός ο στόχος θα μπορούσε να είναι ένα ταξίδι ή μια προκαταβολή για μια smart tv – όπου θα μπορείς να νετφλιξάρεις ασταμάτητα. 

Στην περίπτωση, βέβαια, που πάρεις αυτή την αλλαγή πιο ζεστά μπορείς να ξεκινήσεις και έναν μαραθώνιο εξοικονόμησης χρημάτων. Θα ξεκινήσεις, δηλαδή, με ένα χαλαρό sprint, κάποιους μικρούς στόχους. Και μετά το ζέσταμά σου θα αρχίσεις σιγά σιγά να προσθέτεις και άλλους στόχους, μικρούς ή μεγάλους. Τότε, θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να φτάσεις αλώβητος στην γραμμή του τερματισμού του 2020!

Κατέγραψε τις άσκοπες δαπάνες σου

Σε σένα που είσαι technology freak σου προτείνουμε να μεταφέρεις το πορτοφόλι σου στο κινητό σου και να κατεβάσεις αμέσως μια από αυτές τις τρεις εφαρμογές για να έχεις άμεσο και πλήρη έλεγχο των εξόδων σου:

  1. Wally
  2. Expense IQ 
  3. Digit

Εσένα που σου αρέσει η γραφή σου προτείνουμε με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς να επενδύσεις στην αγορά ενός σημειωματαρίου. Εκεί μπορείς να καταγράφεις ένα προς ένα τα έξοδά σου, ώστε να έχεις αντίληψη για το που πηγαίνει μέχρι και το τελευταίο σου ευρώ. 

Για να ακολουθήσεις σωστά αυτή τη μέθοδο, είναι απαραίτητο να χωρίσεις κάθε σελίδα του σημειωματαρίου σου σε δύο στήλες με τα απαραίτητα και τα μη απαραίτητα. Τα απαραίτητα έξοδά σου είναι τα σταθερά μηνιαία έξοδα σου, δηλαδή το ενοίκιο σου, οι πληρωμές λογαριασμών και τα είδη πρώτης ανάγκης. Αντίθετα, τα μη απαραίτητα έξοδά σου είναι τα ρούχα, οι καφέδες σου τα απογεύματα, τα ποτά σου τα σαββατόβραδα κοκ. Με αυτόν τον τρόπο, την πρώτη μέρα κάθε μήνα θα μπορείς να δεις τι ξόδεψες τον προηγούμενο και να περιορίσεις τις δαπάνες σου αντίστοιχα. 

Και εσένα που τα πας καλύτερα με τους αριθμούς, σου προτείνουμε να ακολουθήσεις τον κανόνα 50 – 30 – 20. Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο κανόνα, το 50% των μηνιαίων χρημάτων σου θα πρέπει να διοχετεύεται στα απαραίτητα, το 30 % στα μη απαραίτητα και το 20% στην εξοικονόμηση.

Χρησιμοποίησε έξυπνα τον τραπεζικό σου λογαριασμό

Σε περίπτωση που έχεις λογαριασμό μισθοδοσίας προγραμμάτισε να μεταφερθεί κατευθείαν ένα ορισμένο ποσό χρημάτων στον συνδεδεμένο λογαριασμό ταμιευτηρίου. Και αν δεν έχεις ακόμη τον δικό σου λογαριασμό μισθοδοσίας προγραμμάτισε κάθε αρχή του μήνα να μεταφέρεις ένα χρηματικό ποσό εξίσου στον λογαριασμό ταμιευτηρίου. Ακολουθώντας αυτή την τακτική θα αυξήσεις τις πιθανότητες εξοικονόμησης χρημάτων. 

Πρόσεξε τον κανόνα των 24 ωρών 

Είμαστε και εμείς νιάτα και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αγοράζεις περισσότερα προϊόντα ηλεκτρονικά παρά από φυσικά καταστήματα. Όπως εξίσου γνωρίζουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να σκεφτείς τα έξοδά σου όταν μονίμως ένα χαριτωμένο ζευγάρι παπούτσια σε ακολουθεί παντού στο Instagram εκληπαρώντας σε να το αγοράσεις. 

Όμως, και για αυτού του είδους τις αυθόρμητες αγορές σου έχουμε τη λύση! Επέβαλε στον εαυτό σου το όριο των 24 ωρών στο πάτημα του κουμπιού ‘’αγορά’’ από τα ηλεκτρονικά καταστήματα. 

Μην ξοδεύεις τα ‘’χρήματα εξ ουρανού’’

Αν είσαι από αυτούς τους τυχερούς που έχουν γενναιόδωρους συγγενείς σε κάθε γιορτή και γενέθλιο ή που λαμβάνουν συχνά επιστροφές φόρων, τότε είναι προτιμότερο να αποταμιεύσεις αυτόματα αυτά τα χρήματα παρά να τα ξοδέψεις. 

Το ίδιο σχέδιο θα μπορούσες να ακολουθήσεις και για τις αυξήσεις των μηνιαίων χρημάτων σου. Αντί να ξοδέψεις περισσότερα προσπάθησε να αποταμιεύσεις τη διαφορά – αφού πρώτα αγοράσεις για τον εαυτό σου ένα μικρό δώρο εορτασμού!

Εξοικονόμησε χρήματα μαζί με την παρέα σου

Όπως αναφέρει και η φίλη μας η Hellen η Keller ‘’Το να περπατάς με ένα φίλο στο σκοτάδι είναι καλύτερο από το να περπατάς μόνος σου στο φως’’.  Αν γνωρίζεις, λοιπόν, έναν φίλο, ένα μέλος της οικογένειας σου, έναν συνάδελφό σου – είμαστε απόλυτα βέβαιοι για αυτό – που προσπαθεί εξίσου να αποταμιεύσει χρήματα, μοιράσου τον αγώνα αυτό μαζί του!

Κάνε την εγγραφή σου στο CollegeLink!