Τα career paths που μπορείς να ακολουθήσεις ως developer

By CollegeLink Team

Frontend, backend, fullstack – γνωρίζεις για τα διαφορετικά stacks στα οποία μπορείς να εργαστείς ως developer, αλλά δεν έχεις αποφασίσει ποιo σου ταιριάζει καλύτερα;   

Θέλεις να λάβεις ξεκάθαρη την πληροφορία για να μπορέσεις να αποφασίσεις προς τα που θα κινηθείς; 

Ας τα δούμε μαζί αναλυτικά! 

Τι είναι το Frontend development;

Το frontend development αφορά την ανάπτυξη των στοιχείων που υπάρχουν στο UI (User Interface), δηλαδή στην επιφάνεια με την οποία αλληλεπιδρά ο χρήστης. Οι frontend developers αναπτύσσουν όλα τα κομμάτια που αφορούν στο στυλ, τα χρώματα, την πλοήγηση και τα buttons που υπάρχουν σε ένα λογισμικό. Βασικοί στόχοι του frontend development είναι το τελικό λογισμικό να είναι εύχρηστο και λειτουργικό.  

Ποιά είναι τα hard skills που χρειάζεται να έχω για να ασχοληθώ με το Frontend Development;

Για να ασχοληθείς με το frontend development, οι βασικές γλώσσες προγραμματισμού που χρειάζεται να γνωρίζεις είναι οι HTML, JavaScript, and CSS3. Επίσης από εργαλεία θα χρειαστεί να γνωρίζεις την βιβλιοθήκη κώδικα JQuery, καθώς και να έχεις γνώσεις από UI (user interface) και UX (user experience). Tέλος, είναι σημαντικό να έχεις εξοικείωση με frameworks όπως το AngularJS, EmberJS, Foundation, Bootstrap και Backbone.

Μισθός για Frontend Developer

Αν αναρωτιέσαι ποιός είναι ο μέσος καθαρός μισθός για μία θέση στο frontend development στην ελληνική αγορά, ρίξε μια ματιά εδώ:

Junior: 1100-1400 ευρώ/μήνα 

Mid-Senior: 1500-1900 ευρώ/μήνα 

Senior: 2000-2500+ ευρώ/μήνα 

Τι είναι το Backend Development;

Το backend development αφορά τις διαδικασίες που γίνονται πίσω από την επιφάνεια διεπαφής (UI), δηλαδή αφορά τις διαδικασίες που γίνονται στους servers μιας ιστοσελίδας ή ενός λογισμικού. Οι backend developers ασχολούνται με την ενσωμάτωση εφαρμογών ιστού από την πλευρά του διακομιστή, αναλαμβάνοντας tasks όπως η συγγραφή APIs και η δημιουργία βιβλιοθηκών. Επίσης δημιουργούν κώδικα που επιτρέπει στις βάσεις δεδομένων να ανταλλάσουν πληροφορίες μεταξύ τους.

Ποια είναι τα hard skills που χρειάζεται να έχω για να ασχοληθώ με το Backend Development;

Οι γλώσσες προγραμματισμού που χρειάζεται να γνωρίζεις σαν frontend developer είναι οι PHP, Ruby, Python, και .Net για να χτίσεις τις εφαρμογές. Είναι απαραίτητη όμως και η γνώση εργαλείων βάσεων δεδομένων, όπως το Microsoft SQL Server και  MySQL και Οracle.

Μισθός για Backend Developer

Ποιοός είναι ο μισθός για μια θέση στο backend development; 

Junior: 1200-1600 ευρώ/μήνα 

Mid-Senior: 1700-2000 ευρώ/μήνα 

Senior: 2100-2600+ ευρώ/μήνα

Tι είναι το Fullstack Development;

Το fullstack development όπως φανερώνει και το όνομα του, αφορά την ανάπτυξη των στοιχείων που τα στοιχεία με τα οποία αλληλεπιδρούν οι χρήστες αλλά και των στοιχείων που συμβαίνουν στο παρασκήνιο ενός λογισμικου/ιστοσελίδας. Μέσα στις αρμοδιότητες του ρόλου είναι και η επίλυση των bugs που μπορεί να προκύψουν. 

Ποια είναι τα hard skills που χρειάζεται να έχω για να ασχοληθώ με το Fullstack Development;

Ένας/μία fullstack developer θα πρέπει να γνωρίζει καλά τις γλώσσες προγραμματισμού και τα εργαλεία που χρειάζονται τόσο για να αναπτύξει το frontend όσο και το backend ενός λογισμικού. Από γλώσσες προγραμματισμού ενδεικτικά είναι οι Javascript, CSS, HTML PHP, Python, Ruby και Java και από εργαλεία είναι απαραίτητα και η γνώση του Git. 

Μισθός για Fullstack Developer

Παρακάτω μπορείς να δεις ένα ενδεικτικό range μισθού για το συγκεκριμένο stack:

Junior: 1400 -1900 ευρώ/μήνα 

Mid-Senior: 2000 – 2.600 ευρώ/μήνα 

Senior: 2.700 – 3.000+ ευρώ/μήνα

Ρόλους που μπορείς να ακολουθήσεις ανάλογα με το stack που θα επιλέξεις

Frontend:

 • Front End Developer
 • CSS/HTML Developer
 • Front End Web Designer
 • Front End SEO Expert
 • UI Developer

 

Backend:

 • Back End Developer
 • Java Developer
 • DevOps Engineer
 • Software Engineer
 • iOS Developer

 

Fullstack: 

 • Fullstack Developer
 • Fullstack Engineer 

Αν αναρωτιέσαι πως θα μπορέσεις να αποκτήσεις τα hard skills που χρειάζονται για να ξεκινήσεις την καριέρα σου στο web development, ή για να εκπαιδευτείς σε διαφορετικό stack από αυτό στο οποίο έχεις ήδη γνώσεις, μπορείς να ρίξεις μια ματιά στο Web Development eLearning Academy by CollegeLink. Μπορείς να το δοκιμάσεις δωρεάν για 7 ημέρες και να σου πούμε ότι πρόκειται για ασύγχρονη εκπαίδευση στα ελληνικά, δηλαδή μπορείς να το παρακολουθήσεις σε δικό σου χώρο και χρόνο, χωρίς να ανησυχείς πως θα το χωρέσεις στο πρόγραμμα σου. 

Από γλώσσες προγραμματισμού θα έχεις την ευκαιρία να μάθεις HTML, CSS, PHP, Javascript και SQL και εργαλεία όπως το Git και το Ajax. Στο τέλος του Academy θα δημιουργήσεις το δικό σου app, project το οποίο μπορείς να προσθέσεις στο portfolio σου! 

Μήπως ήρθε η ώρα να εξελίξεις τα hard skills σου για να διεκδικήσεις μια θέση στο stack που σου ταιριάζει καλύτερα;