Έμμισθη VS Άμισθη πρακτική

By Collegelink Team

Το να διαλέξεις μεταξύ έμμισθης ή μη πρακτικής μπορεί να φαίνεται χαζό δίλημμα που δεν θέλει πολύ σκέψη, αλλά υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψιν πριν πάρεις μία τέτοια απόφαση. Από την οικονομική σου κατάσταση την δεδομένη χρονική στιγμή έως την εμπειρία που επιθυμείς να αποκτήσεις! Στην απόφαση που θα πάρεις για την πρακτική άσκηση που θέλεις πρέπει  να συμπεριλάβεις τόσο την τωρινή σου θέση όσο και τους στόχους σου για το μέλλον.

Πριν προχωρήσουμε στην γεμάτη λίστα των παραγόντων που μπορεί να επηρεάσουν την απόφασή σου, ας καλύψουμε τα βασικά. Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ έμμισθης και άμισθης πρακτικής άσκησης; Η απάντηση φαντάζει πολύ απλή: Χρήματα! Στην ουσία, όμως, είναι λίγο πιο περίπλοκο από αυτό. Οι άμισθες πρακτικές χρήζουν αυστηρότερων προδιαγραφών και χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη αναγνώριση. Επίσης, σου δίνουν έδαφος να δημιουργήσεις κάτι δικό σου και να δικτυωθέις επαγγελματικά.

Αν νιώθεις έτοιμος να πάρεις μία τέτοια απόφαση, σου έχουμε ετοιμάσει μία λίστα με ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να περιορίσεις τις επιλογές σου.

1. Τι θέλεις να αποκομίσεις από την πρακτική σου;

Αν όντως χρειάζεσαι μια δουλειά που πληρώνει, τότε καλύτερα να στοχεύσεις σε μια έμμισθη πρακτική η σε κάποια ευκαιρία που δεν αφορά πρακτική. Αν, όμως, είσαι σε θέση να υποστηρίξεις τον εαυτό σου οικονομικά (ή παράλληλα με την πρακτική σου μπορείς να κάνεις και μια part-time δουλειά που σου προσφέρει έσοδα) τότε η άμισθη πρακτική σου προσφέρει κάποια πλεονεκτήματα σε αντίθεση με την έμμισθη. Για παράδειγμα, πολλές μικρές εταιρίες οι οποίες, παρόλο που δεν έχουν τους πόρους να σε πληρώσουν στο διάστημα της πρακτικής σου, μπορούν σε αρκετές περιπτώσεις να σου αναθέσουν αρμοδιότητες οπού θα έχεις ενεργό ρόλο και θα κερδίσεις πολύτιμη εμπειρία.

Το κλειδί είναι να βρεις τί ευκαιρίες μπορεί να σου δώσει η εταιρία και εσύ να εκμεταλλευτείς τις περισσότερες. Επιπλέον, μπορείς να προγραμματίσεις εβδομαδιαία meetings με την ομάδα ηγεσίας ή one-on-one mentoring με κάποιον ανώτερο μάνατζερ. Οι εταιρίες θέλουν ενθουσιώδεις ανθρώπους με κίνητρα, στους οποίους θα είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να παρέχουν την εμπειρία που επιθυμούν.

2. Ποιό είδος πρακτικής άσκησης θα ήταν πιο χρήσιμο για την πορεία της καριέρας σου;

Αν βαδίζεις προς το τέλος της φοιτητικής σου ζωής, τότε οι πιθανότητες είναι πως έχεις κάνει ήδη την πρακτική σου και είσαι μάλλον έτοιμος να κάνεις το επόμενο βήμα. Σε πρόσφατη έρευνα, του NACE (National Association of Colleges and Employers) σημειώθηκε ότι το 65,4% των αποφοίτων που έχουν έμμισθες πρακτικές στο βιογραφικό τους είναι πιο πιθανό να δεχτούν κάποια επαγγελματική πρόταση πριν την αποφοίτηση. Αν θες πρακτική επί πληρωμή αλλά δεν έχεις βρει κάτι, στο CollegeLink έχουμε αρκετές τέτοιες επιλογές. Μπορεί κάποια να σου ταιριάζει!

Βρες την πρακτική που σου ταιριάζει!

Από την άλλη, αν είσαι πρωτοετής/ δευτεροετής και ψάχνεις για κατάρτιση σε συγκεκριμένο τομέα, τότε μάλλον πρέπει να σκεφτείς σοβαρά την άμισθη πρακτική που σου δίνει την δυνατότητα να αναπτύξεις συγκεκριμένα skills και να χτίσεις το βιογραφικό σου.

 

Τα καλά νέα: Είναι πιο πιθανό να βρεθείς σε μια έμμισθη πρακτική αν έχεις ήδη στο ιστορικό σου μια άμισθη.

3. Βλέπεις κάποιο μέλλον στην εταιρία όπου κάνεις την πρακτική σου;

Ένα από τα θετικά του να κάνεις πρακτική (και των δύο ειδών) είναι πως μπορούν να οδηγήσουν σε full-time απασχόληση σε κάποια εταιρία. Για την ακρίβεια, η υπόσχεση πλήρους απασχόλησης είναι ένας από τους κυριότερους λόγους που οι φοιτητές επιλέγουν εξαρχής την άμισθη πρακτική. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις αν μια επιχείρηση κρατάει τους υποψηφίους που πραγματοποιούν εκεί την πρακτική τους είναι να ρωτήσεις ευθέως. Και αν μια εταιρία συνηθίζει να συνεχίζει τη συνεργασία της μετά την πρακτική πιθανώς να στο αναφέρουν στην συνέντευξη.

Η επιλογή της πρακτικής είναι από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που παίρνουμε όντας φοιτητές και το να έχεις, όσο το δυνατόν, περισσότερες πληροφορίες θα σε βοηθήσει να διαλέξεις την σωστή. Το κλειδί είναι να ξέρεις τι θέλεις και να δουλέψεις με πιθανούς εργοδότες ώστε να βρεις το καλύτερο ταίρι. Αν χρειάζεσαι περισσότερες συμβουλές μην διστάσεις να ρωτήσεις κάποιον γνωστό που έχει περάσει αυτή τη διαδικασία ή που εργάζεται σε κάποια εταιρία που σε ενδιαφέρει!

Βρες την πρακτική που σου ταιριάζει! ')}