Κι όμως, το βιογραφικό σου δεν λέει την αλήθεια!

By Collegelink Team

Ίσως η παραπάνω δήλωση να σου φαίνεται άτοπη ή ακόμα και να αρνείσαι να διαβάσεις παρακάτω. Θα συνεχίσεις να διαβάζεις, γιατί κάτι σου λέει βαθιά μέσα σου ότι η παραπάνω διατύπωση αφορά, όχι μόνο εσένα, αλλά όλους τους υποψηφίους.

Έχεις συντάξει το βιογραφικό σου, αφού έχεις σπαταλήσει κάποια απογεύματα να συγκεντρώσεις όσες εμπειρίες και κοινωνικές κατασκευές σε οδήγησαν να κάνεις αίτηση για μια θέση εργασίας. Έχεις φροντίσει να παρουσιάσεις τις απαραίτητες πληροφορίες με χρονολογική σειρά, να βάλεις όσα προσόντα ταιριάζουν με την θέση που κάνεις αίτηση, όμως έχεις αφήσει-όχι άδικα- κάποια σημαντικά στοιχεία να αναφέρεις.

Κάνε την εγγραφή σου στο CollegeLink!

Όλα τα βιογραφικά ψεύδονται έως ένα βαθμό, άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Η απάντηση μπορεί να φαντάζει απλή, όμως τα ψέματα, τα κενά στην “αφήγηση” που παρουσιάζει ένα βιογραφικό είναι όσα εσύ ο ίδιος/α βίωσες. Τι θυσίασες για να κάνεις το επόμενο σου βήμα ακαδημαϊκά ή επαγγελματικά;

Φρόντισε, λοιπόν, κάποια από τα κενά – ψέματα του βιογραφικού να τα παρουσιάσεις στη συνέντευξη σου. Πόσο αγωνίστηκες για μια υψηλή θέση εισαγωγής στο πανεπιστήμιο, ποιες δυσκολίες βίωσες για να φέρεις εις πέρας ένα project. Όλοι μας θέλουμε να κάνουμε θετική εντύπωση, δεν μίλησε κανείς για το αντίθετο. Τι γίνεται, όμως, για εκείνες τις φορές που απέτυχες και βγήκες πιο δυνατός/ή; Και αυτές οι αποτυχίες δεν περιλαμβάνονται σε κανένα βιογραφικό. Ενδεχομένως, αυτές οι αποτυχίες να σε έφτασαν στο σημείο που είσαι τώρα. Μπορείς να δείξεις και την πιο ανθρώπινη πλευρά σου σε μια συνέντευξη, γιατί στις “φουρτούνες φαίνεται ο καλός ο καπετάνιος”, όπως λέει και ο λαός και αυτό εκτιμάται από τους εργοδότες.

Τα βιογραφικά, επίσης, δεν λένε για τις ευκαιρίες που έχασες, για τα λάθη που έκανες, και έτσι δίνεται η εντύπωση ότι όλοι με την πρώτη τα κατάφεραν. Έχεις σκεφτεί ποτέ γιατί ένα “Success Story” που έχει την αποτυχία και τις απογοητεύσεις ως κεντρικό άξονα δίνει κίνητρο και αξία σε αυτόν που τη μοιράζεται;

Τέλος, είναι και μερικά ακόμα στοιχεία που δεν τα λέει το βιογραφικό σου, που δεν τα μοιράζεσαι με κανέναν ούτε σε συνεντεύξεις, απλά τα κρατάς ως μαθήματα ζωής για τα επόμενα σου βήματα. Είναι τα δύσκολα “όχι” που είπες, οι φορές που συμβιβάστηκες, τα ρίσκα που δεν πήρες, ο φόβος κι η αγωνία που σε έκαναν να διστάσεις, τη φορά εκείνη που δεν πήρες την πρωτοβουλία ή την ευθύνη επάνω σου. Όλα αυτά δεν σε κάνουν λιγότερο άνθρωπο, αντιθέτως πιο δυνατό!

Για περισσότερες συμβουλές καριέρας τσέκαρε το blog μας!