Το να ξεκινάς την πρώτη σου δουλειά είναι μια θρυλική στιγμή γιατί σηματοδοτεί την αρχή της επαγγελματικής σου καριέρας!

Όμως, παρόλο που μπορεί να φαίνεται πως τα δύσκολα πέρασαν μόλις κλείσει η συμφωνία, είναι σημαντικό να προσέξεις τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσεις ξεκινώντας την πρώτη σου δουλειά και πως μπορείς να αποφύγεις και τα λάθη που θα φέρουν.

Παρακάτω παρουσιάζουμε 3 συνηθισμένα λάθη που πολλοί άνθρωποι κάνουν στις πρώτες τους δουλειές.

1. Στηρίζεσαι μόνο στον εαυτό σου για καθοδήγηση. Δεν απαιτεί κανείς να είσαι τέλειος στον ρόλο που έχεις αναλάβει, ειδικά σε ένα τόσο πρώιμο στάδιο της καριέρας σου. Γι’αυτό μην διστάσεις να σηκώσεις το χέρι και να ζητήσεις βοήθεια από τον υπεύθυνο ή τους συναδέλφους σου. Παρόλο που είναι σημαντικό να αναπτύσσεσαι από μόνος σου, το να μαθαίνεις από ανθρώπους που έχουν περισσότερη εμπειρία από εσένα, είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να ενισχύσεις τις γνώσεις και ικανότητές σου!

Καλλιέργησε μια σχέση καθοδήγησης με κάποιο έμπιστο άτομο από τον χώρο εργασίας σου. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο για την εξέλιξή σου και είναι υλοποιήσιμο. Ο καλύτερος τρόπος για να συμβεί αυτό, είναι να βρεις κάποιον συνάδελφο (ιδανικά κάποιον που έχει αναλάβει στο παρελθόν τον δικό σου ρόλο) και να τον καλέσεις να πιείτε έναν καφέ στο διάλειμμα ή ένα ποτό μετά την δουλειά. Μάθε πως ήρθε στην εταιρία, πως κινήθηκε γύρω από την δουλειά και πάρε μια γεύση του τι πρέπει να περιμένεις από την επαγγελματική σου καθημερινότητα. Καθώς η σχέση σας θα αναπτύσσεται και θα γίνεται πιο ισχυρή, βασίσου στον μέντορα σου για συμβουλές κατά την διάρκεια απαιτητικών στιγμών ή όταν βρίσκεσαι σε ξένα εδάφη.

2. Υποτιμάς τη σημασία της «αγγαρείας». Η νέα σου καριέρα λογικά θα ξεκινήσει από μια entry-level θέση, η οποία δυστυχώς συνεπάγεται διάφορους «βαρετούς» υπολογισμούς, αναφορές και άλλες αρμοδιότητες τις οποίες ο ανώτερος σου δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί. Κακά τα ψέματα, η αγγαρεία δεν είναι κάτι για το οποίο μπορείς να περιφανευτείς στους φίλους σου. Είναι, όμως, μία απίστευτη ευκαιρία να μάθεις τι ακριβώς πραγματεύεται η εταιρία και να αποδείξεις στον υπεύθυνο σου ότι είσαι αξιόπιστος και κάποιος στον οποίο μπορεί να βασιστεί. Ο καλύτερος τρόπος να προσεγγίσεις την ανεπιθύμητη δουλειά είναι να αποκομίσεις από αυτή ότι είναι ωφέλιμο για να αναπτύξεις το σετ των ικανοτήτων σου. Για παράδειγμα, αν φτιάχνεις αναφορές, είναι χρήσιμο να καταλάβεις γιατί είναι σημαντικό να γραφτούν και να κερδίσεις όση περισσότερη γνώση μπορείς.

« Μπορεί να φαίνεται πως οι ανώτεροι managers εστιάζουν μόνο στις σημαντικές αρμοδιότητες, η αλήθεια είναι όμως ότι κάθε θέση έχει και την δική της αγγαροδουλειά. Αποδεχόμενος αυτό ως πραγματικότητα της επαγγελματικής καθημερινότητας και αναλαμβάνοντας την περισσότερη από αυτού του είδους δουλειά, να είσαι σίγουρος/η ότι θα καταπλήξεις τον υπεύθυνο σου και θα ωριμάσεις στον ρόλο σου.»

 Πρακτικά τον πρώτο σου καιρό σε μία θέση εργασίας έχεις μία και μόνο αρμοδιότητα: Να αναλάβεις ευθύνη από τον προϊστάμενο σου, να τον βοηθήσεις την καθημερινότητα του!

3. Περιμένεις ότι ο έπαινος και η προαγωγή θα έρθει από τη μια μέρα στην άλλη. Ο έπαινος για μία καλά εκτελεσμένη δουλειά είναι κάτι που όλοι φιλοδοξούμε. Στην πραγματικότητα, όμως, τα περισσότερα από αυτά που θα κάνεις στην πρώτη σου δουλειά (ή οποιαδήποτε δουλειά) σκοπό έχουν να τεστάρουν την υπομονή σου και θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι είσαι ικανός να ανταπεξέρχεσαι στις απαιτήσεις. Αυτό σημαίνει να δέχεσαι νέες αρμοδιότητες με ενθουσιασμό, να ζητάς feedback και να μην απογοητεύεσαι αν η πρώτη σου προσπάθεια σε κάποιο project δεν απέδωσε όπως το είχες σχεδιάσει. Καλό είναι να διατηρείς μία ανώτερη νοοτροπία και να αποδέχεσαι τον έπαινο με ευγνωμοσύνη. Έτσι θα δείξεις στον μάνατζερ σου ότι είσαι εκεί για να μάθεις και να προσθέσεις αξία στην ομάδα, κάτι που είναι πιο πιθανό να σε οδηγήσει σε επιβράβευση.

Τα λαθή στην πρώτη δουλειά είναι φυσικό στάδιο της ένταξης στον επαγγελματικό κόσμο και οι πιθανότητες δείχνουν πως θα κάνεις μερικά όσο προσεκτικός και αν είσαι. Παρόλα αυτά μαθαίνοντας να τα προλαβαίνεις ή να τα λύνεις άμεσα, θα σε βοηθήσει να πετύχεις τον ρόλο σου και να εντυπωσιάσεις τον υπεύθυνό σου.

Τώρα που είσαι έτοιμος και ξέρεις πως να συμπεριφερθείς στην 1η σου δουλειά, είναι ώρα να την βρεις!

Ανακάλυψε μοναδικές ευκαιρίες για την 1η σου δουλεια!