Ξεκίνα την πρώτη σου entry-level θέση με το δεξί

By Collegelink Team

Πάλεψες σκληρά για να πάρεις το πτυχίο σου και ακόμη περισσότερο για να κερδίσεις την πρώτη σου δουλειά μετά το Πανεπιστήμιο. Πρέπει να σου αναγνωρίσεις αυτή τη νίκη και να γιορτάσεις την επιτυχία σου, αλλά μην υποτιμάς την σημαντικότητα της σωστής αρχής στην νέα σου θέση.

Παρακάτω θα βρεις πέντε εφικτές συμβουλές που θα σου φέρουν επιτυχία που δεν είχες φανταστεί ούτε στα πιο τρελά σου όνειρα:

Ετοιμάσου για την πρώτη μέρα

Μόλις μάθεις την ημερομηνία έναρξης, πριν μπεις στο mood της νέας σου δουλειάς, θα είναι εξαιρετικά δελεαστικό για σένα απλά να χαλαρώσεις και να περιμένεις παθητικά αυτή η μέρα να έρθει. Αυτή ίσως και μην είναι πολύ καλή ιδέα. Καλό θα ήταν να ξοδεύεις μία ώρα από την μέρα σου και να μαθαίνεις όσα περισσότερα μπορείς για την εταιρία, τον ρόλο σου και τους συνεργάτες σου. Ορίστε μερικά tips για να κατακτήσεις την κορυφή πριν καν ακόμα ξεκινήσεις:

1. Ζήτα από τον υπεύθυνό σου οδηγίες ή πληροφορίες σχετικά με την εταιρία και τον ρόλο σου.

2. Μάθε για τον κλάδο που δραστηριοποιείται η εταιρία καθώς και την θέση της μέσα σε αυτόν.

3. Κάνε μία πρόσθετη έρευνα για το επαγγελματικό και όχι το προσωπικό ιστορικό των συναδέλφων σου. Που έχουν εργαστεί; Τι έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής;

4. Ζήτα να σε φέρουν σε επαφή με άτομα που είχαν αναλάβει στο παρελθόν αυτή την θέση. Σίγουρα θα έχουν αρκετές χρήσιμες συμβουλές να σου δώσουν.

Εμφανίσου νωρίς και προετοιμασμένος

Υπάρχουν πολλά νέα πράγματα με τα οποία θα ασχοληθείς την πρώτη σου μέρα. Οι άνθρωποι που θα γνωρίσεις, οι καινούργιες διαδικασίες στις οποίες θα πρέπει να προσαρμοστείς, η ρουτίνα που θα καθιερώσεις και η λίστα συνεχίζεται! Πήγαινε λίγο νωρίτερα και οργανώσου ώστε να μην σου φανούν όλα βουνό. Ορίστε μερικές συμβουλές για να δομήσεις σωστά την μέρα σου:

1. Κατέγραψε τα πάντα. Το που, έχει σημασία, γιατί μετά θα ψάχνεσαι για το που έχεις σημειώσει τι. Πρέπει να τα έχεις όλα φυλαγμένα, ώστε να ανατρέχεις σε αυτά όταν είναι απαραίτητο.

2. Φτιάξε μια to-do λίστα και τσέκαρε κατευθείαν ότι τελειώνεις. Έτσι όταν θα σε ρωτήσει ο υπεύθυνός σου τι έχεις κάνει μέχρι στιγμής να έχεις μια ολοκληρωμένη απάντηση να του δώσεις.

3. Κάνε μικρά διαλείμματα να ανασυγκροτείσαι. Στο τέλος της μέρας κάτσε δέκα λεπτά παραπάνω να κρατήσεις επιπλέον σημειώσεις, γιατί πίστεψέ με την επόμενη δεν θα θυμηθείς τι ήταν αυτό που έπρεπε να γίνει ή θα το θυμηθείς πολύ αργά.

4. Δημιούργησε την καθημερινή σου ρουτίνα. Παίρνε το γεύμα σου συγκεκριμένη ώρα και φτιάξε μία συγκεκριμένη δομή στην ατζέντα.

Και αν ακόμα ψάχνεις την πρώτη σου entry-level θέση, θα την βρεις εδώ!

Να είσαι ένα ταπεινό σφουγγαράκι

Αναγνώρισε ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που έχεις να μάθεις και πολλά που έχουν να σε διδάξουν οι συνάδελφοί σου. Γι’ αυτό να είσαι υπομονετικός, ευγενικός, ταπεινός και περίεργος(με την καλή έννοια). Αν δεν ξέρεις ή δεν καταλαβαίνεις κάτι, ζήτα βοήθεια και καθοδήγηση, άκου προσεκτικά, κράτα σημειώσεις και εκτίμησε αυτήν την στιγμή.

Μπορεί κάποιες φορές να βρεις τον εαυτό σου να διαφωνεί με τον τρόπο που η εταιρία χειρίζεται κάποιες καταστάσεις. Αυτό δεν είναι κακό. Θα πρέπει, όμως, να μπεις στην διαδικασία να αντιληφθείς για ποιον λόγο έχει επιλέξει η εταιρία να γίνονται έτσι τα πράγματα, προτού προσπαθήσεις να τα αλλάξεις. Θες να εργάζεσαι σε ένα μέρος όπου θα ακούνε και θα σέβονται την άποψή σου. Οι συνάδελφοί σου θα σε ακούνε και θα σε σέβονται μόνο αν το κάνεις εσύ πρώτα.

Βάλε στόχους

Αν είναι να θυμάσαι μόνο ένα πράγμα από αυτή τη λίστα, ας είναι αυτό! Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό για σένα από το να θέτεις στόχους.Ιδανικά δημιουργείς αυτούς τους στόχους μαζί με τον υπεύθυνό σου ώστε να βρίσκεστε και οι δύο στην ίδια σελίδα και να υπάρχει σεβασμός για τις προσδοκίες που έχει από σένα, όσον αφορά τον ρόλο που έχεις αναλάβει. Μόνο όταν συνειδητοποιήσεις την σημαντικότητα του ρόλου σου και πόσο εκτιμάται, τότε θα μπορέσεις να σημειώσεις πραγματική εξέλιξη στην δουλειά σου. Οι σωστοί στόχοι θα σε ωθήσουν να κάνεις καινούργια πράγματα, να γνωρίσεις νέους ανθρώπους, να δεχτείς προκλήσεις και να πάρεις το μέγιστο από αυτό που έχει να σου προσφέρει η θέση.

Αυτογνωσία

Γνωρίζοντας πραγματικά τον εαυτό σου και προσπαθώντας να καταλάβεις τι είναι αυτό που σου φαίνεται απαιτητικό και σου προσφέρει ικανοποίηση αν το πετύχεις, τότε θα σε ανταμείψει η δουλειά σου. Όσο καλύτερα γνωρίζεις τον εαυτό σου τόσο πιο εύκολα θα θέσεις του στόχους σου και θα τους πετύχεις. Έτσι θα έχεις περισσότερα σημαντικά αποτελέσματα πιο γρήγορα και σε κάθε πτυχή της δουλειάς σου.

Ωραία, το να έχω το «γνώθι σαυτόν» είναι σημαντικό για την επιτυχία μου. Πώς το κάνω, όμως, αυτό;

1. Αναλογήσου τι είναι αυτό που θες να αποκομίσεις από την πρώτη σου δουλειά. Έχεις αρχίσει μήπως να αναθεωρείς για τον αν θέλεις να συνεχίσεις την καριέρα σου στο «Marketing»; Ή μήπως αναρωτιέσαι για το αν βρίσκεις ενδιαφέρουσα την εταιρία στην οποία εργάζεσαι; Γιατί βρίσκεσαι εδώ;

2. Ρώτα τον εαυτό σου πως αισθάνεται εν ώρα εργασίας; Είσαι ευδιάθετος και χαρούμενος; Ή είσαι αφηρημένος και πικρόχολος;

3. Κατανόησε τι είναι αυτό που πραγματικά μαθαίνεις κάθε μέρα στην δουλειά. Είναι αυτές οι γνώσεις σημαντικές για σένα;

Ξεκίνα να χρησιμοποιείς αυτά τα εφαρμόσιμα tips

Κάποιες φορές η επιτυχία σε μία καινούρια δουλειά μπορεί να έρθει αβίαστα και άλλες πάλι απαιτεί σκληρή προσπάθεια. Ανεξάρτητα από την θέση στην οποία βρίσκεσαι, αυτές οι συμβουλές θα σε βοηθήσουν να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου και να εξασφαλίσουν μία εξαιρετική εντύπωση στην πρώτη σου δουλειά.

Αν χρειάζεσαι περισσότερες συμβουλές για τις συνεντεύξεις, το βιογραφικό ή την πρώτη σου εβδομάδα στην καινούρια σου δουλειά μην διστάσεις να επισκεφτείς το blog του CollegeLink. ')}