Μου ταιριάζει αυτή η θέση;

By Collegelink Team

Οι συνεντεύξεις, δεν γίνονται μόνο για να αξιολογήσει ο εργοδότης αν κάποιος υποψήφιος είναι κατάλληλος για μία θέση.

Πρόκειται περισσότερο για μία αμφίδρομη συζήτηση και μία σημαντική ευκαιρία για σένα να αξιολογήσεις αν η εταιρία είναι αυτό που ψάχνεις. Αυτή η αξιολόγηση, είναι ακόμα πιο σημαντική όταν αφορά την πρώτη σου δουλειά μετά την αποφοίτησή σου. Η πρώτη δουλειά, μπορεί είτε να σχηματίσει το μονοπάτι για μια επιτυχημένη καριέρα, ή να σε μπερδέψει και να κάνει ακόμα πιο δύσκολο για σένα να καταλάβεις με τι θες να ασχοληθείς.

Εδώ θα βρεις μερικές συμβουλές για να αξιοποιήσεις τον χρόνο σου σε μια συνέντευξη και να κάνεις τις σωστές ερωτήσεις ώστε να καταλάβεις αν βρίσκεσαι στο μέρος που σου ταιριάζει.

1. Κάνε μια παύση και σκέψου

Πριν ακόμα αρχίσεις να ετοιμάζεσαι για την συνέντευξη, πάρε λίγο χρόνο και αναλογίσου τι θέλεις από την καριέρα σου, την πρώτη σου δουλειά και τί σημαίνει η επιτυχία για σένα. Όσο καλύτερα γνωρίζεις τον εαυτό σου, τόσο πιο ομαλά θα εξελιχθεί η συνέντευξη. Θα έχεις την αυτοπεποίθηση και την άνεση να απαντήσεις με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις και να αμφιβάλλεις λιγότερο για σένα.

2. Παρατήρησε την διαδικασία της συνέντευξης

Πώς σου έχουν συμπεριφερθεί κατά την διάρκεια της αίτησης σου και της συνέντευξης; Ήταν ο εργοδότης επικοινωνιακός και φιλικός; Έχουν θέσει ξεκάθαρα τις προσδοκίες τους; Βάλε τον εαυτό σου στην θέση της εταιρίας και αναρωτήσου αν θα ήσουν ευχαριστημένος από την αντιμετώπιση που είχαν οι υποψήφιοι.

Η διαδικασία της αίτησης μπορεί να σου δείξει πάνω κάτω την πολιτική προσλήψεων της εταιρίας και την σημασία που έχει για εκείνη η πρόσληψη των κατάλληλων ανθρώπων. Η προσοχή στην λεπτομέρεια και η σύνεση είναι συνήθως ένα καλό σημάδι πως η εταιρία θα είναι στο πλευρό σου και εσύ θα είσαι ικανοποιημένος από τον πρώτο σου ρόλο. Αν σε αφήνουν στα σκοτάδια συχνά, τότε καλύτερα να το ξανασκεφτείς να εργαστείς για κάποιον ο οποίος προφανώς δεν ενδιαφέρεται και πολύ να σε προσλάβει.

3. Διάβασε την γλώσσα του σώματος

Όταν συναντάς συναδέλφους και συζητάτε για την εταιρία, προσπάθησε να καταλάβεις τι δηλώνει η γλώσσα του σώματός τους. Είναι ευχαριστημένοι και αισιόδοξοι; Μήπως αφήνουν κάποιον υπαινιγμό σχετικά με συγκρούσεις και προβλήματα; Ο τρόπος που θα επικοινωνήσουν μπορεί πολλές φορές να σε οδηγήσει στο να καταλάβεις πόσο ευχάριστα κυλούν οι μέρες στην δουλειά. Αν σου δείχνουν κάποια σημάδια απογοήτευσης, δεν είναι απαραίτητο να τους ρωτήσεις ευθέως για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό. Να είσαι διακριτικός και ζήτα τους να σε διαφωτίσουν. Ρώτα τους συνεντευκτές σου για τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα. Δες αν η στάση του σώματος τους αλλάζει, όταν μιλάνε για κάτι που τους αρέσει πραγματικά.

4. Εκτίμησε τον εαυτό σου

Δεν έχεις δουλειά. Οι φίλοι σου όμως έχουν. Η οικογένεια σου σε ρωτάει κάθε μέρα τι θα κάνεις τώρα που αποφοίτησες. Δεν έχεις και μεγάλη επιτυχία με τις συνεντεύξεις, αλλά φαίνεται εύκολο να κερδίσεις αυτή τη θέση.

Αυτό είναι ένα κοινό σενάριο που οδηγεί σε μια απογοητευτική πρώτη δουλειά. Πας στην συνέντευξη απίστευτα απελπισμένος και καταλήγεις σε μία θέση χωρίς προοπτική που οδηγεί σε περισσότερη απογοήτευση, χαμηλή απόδοση, κακή κριτική και μία πρόωρη κρίση ηλικίας-καριέρας.

Αντί να βυθίζεσαι στην απελπισία σου και να δέχεσαι ότι σου λέει ο συνεντευκτής σου, έχε κριτική σκέψη και άκου σχολαστικά οτιδήποτε και αν σου πει.

5. Ζήτα κίνητρα

Ρώτα τον πιθανό εργοδότη σου τι δίνει κίνητρο στους υπαλλήλους. Γιατί βρίσκονται εκεί; Είναι το πάθος τους για την αποστολή της εταιρίας; Είναι οικονομικό το κίνητρο; Η απάντησή του θα πρέπει να ταυτίζεται με τα ενδιαφέροντα και τους στόχους σου. Αν θες να πετύχεις ένα συγκεκριμένο σκοπό, το να δουλεύεις σε μια οποιαδήποτε εταιρία δεν είναι αρκετό. Βρες εκείνη, όπου οι άνθρωποι της είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν στην επίτευξή αυτού του σκοπού.

6. Απάντησε στις ερωτήσεις με ειλικρίνεια

Σε μία συνέντευξη υπάρχει μεγάλος πειρασμός να δώσεις μια απάντηση που θα ήθελε πολύ να ακούσει ο συνομιλητής σου. Όσο πιο ειλικρινής και διαυγής είσαι για τους στόχους και τις επιθυμίες σου, τόσο πιο εύκολα θα σε βοηθήσει ο συνομιλητής σου (ο οποίος λογικά θα γνωρίζει καλύτερα από όλους την κουλτούρα της εταιρίας) να εκτιμήσεις αν είναι η κατάλληλη θέση για σένα.

Τώρα που είσαι σε θέση να καταλάβεις αν κάποια θέση ταιριάζει στις πεποιθήσεις, τους στόχους και τις επιθυμίες σου ήρθε η ώρα να την βρεις!

Βρες εδώ την θέση που σου ταιριάζει!