Υπάρχει πλήθος παλιών “ξεθωριασμένων” συμβουλών καριέρας: “Κάνε το επόμενο βήμα!” “Κάνε αυτό που αγαπάς!” “Να πηγαίνεις στην δουλειά πάντα από τους πρώτους και να φεύγεις με τους τελευταίους.”
Υπάρχουν, όμως, μικρές μοναδικές συμβουλές που είναι όντως πρακτικές και κανείς δεν αναφέρει; Ναι, υπάρχουν και στις προσφέρουμε παρακάτω. Διαφορετικές συμβουλές με αξιόλογο και διαχρονικό χαρακτήρα που δεν έχεις ακούσει εκατοντάδες φορές στο παρελθόν.
Ορίστε, λοιπόν, 13 απαντήσεις επαγγελματιών:
- “Όταν ξεκινάς σε μία καινούργια δουλειά, δέξου τις προτάσεις για μεσημεριανό ή happy hour ποτά, που θα προκύψουν από τους νέους συναδέλφους σου. Αν τις απορρίψεις, για οποιοδήποτε λόγο, δύσκολα θα ξανασυμβούν και θα καταλήξεις χωρίς να το θες σε θέση outsider.”
- “Μην δείχνεις υπερβολικά απασχολημένος Υπάρχουν έξυπνοι και αφοσιωμένοι υπάλληλοι που έχουν αποτύχει να κερδίσουν κάποια προαγωγή λόγω της προθυμίας τους να αναλάβουν πολλές υποχρεώσεις. Έτσι, καταλήγουν να εργάζονται πολύ σκληρά και να δείχνουν εξουθενωμένοι Αν φαίνεσαι αγχωμένος, οι άνθρωποι θα πιστεύουν ότι δεν είσαι σε θέση να αναλάβεις περισσότερες ευθύνες και έτσι θα χάσεις τις ευκαιρίες σου για καινούρια και καινοτόμα projects.”
- “Ποτέ, μα ποτέ μην ζεστάνεις ψάρι στον φούρνο μικροκυμάτων” 😛
- “Για να κινηθείς προς τα ανώτερα επίπεδα, θα πρέπει κάποιες φορές να αναλάβεις και αρμοδιότητες που δεν έχουν ανατεθεί απαραίτητα σε σένα.” Όποιος κατάφερε να περάσει επιτυχώς την φάση της συνέντευξης, μπορεί εξίσου να διεκπεραιώσει επιτυχώς τις εργασίες που απαιτεί ο ρόλος του. Το δύσκολο κομμάτι έγκειται στο να προσφέρει αξία στην εταιρία του, καταφέρνοντας πράγματα τα οποία δεν του έχουν ανατεθεί ή δεν είχε σκεφτεί καν η εταιρία ότι μπορεί να εφαρμοστούν.”
- “Συνειδητοποίησε ότι όταν οι άλλοι σε βλέπουν να τσεκάρεις συνέχεια το κινητό σου και εσύ δεν απαντάς στα τηλεφωνήματα τους, τότε τους δίνεις να καταλάβουν πως αποτελούν πρόσωπα χαμηλής προτεραιότητας για σένα. Είσαι σίγουρος πως αυτό θες να πιστεύουν;”
- “Βοήθα τους συναδέλφους σου ακόμα κι αν δεν υπάρχει κάποιο άμεσο όφελος για σένα. Πραγματικά, χρειάζεται τόσο λίγη ενέργεια για να απαντήσεις σε ερωτήσεις, να παρέχεις χρήσιμες προτάσεις, να ανοίγεις πόρτες και γενικά οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει τους άλλους. Μπορεί να μην κερδίσεις κάτι άμεσα, αλλά οι προσπάθειες σου θα ανταμειφθούν κάποια στιγμή στο μέλλον με κάποιον απροσδόκητο τρόπο.”
Βρες την θέση που σου ταιριάζει εδώ!! - Το κοινωνικό δίκτυο των ανθρώπων που αποχωρούν από την εταιρία στην οποία εργάζεσαι, μπορεί να αποδειχθεί πολυτιμότερο από αυτών με τους οποίους συνεργάζεσαι ακόμα.”
Μην ξεχνιέσαι, κάποια στιγμή θα θέλεις και εσύ να αλλάξεις εργασία! - “Οι αδυναμίες σου για τις οποίες δεν έχεις γνώση είναι ίσως αυτές που θα σε βλάψουν περισσότερο. Είναι η αχίλλειος πτέρνα σου. Πρέπει να καθορίσεις τις κρυφές σου αδυναμίες και δουλέψεις ώστε να τις ξεπεράσεις. Θα χρειαστείς την βοήθεια άλλων για να το καταφέρεις αυτό, μην διστάσεις να την ζητήσεις!”
- “Όταν θες να αποκτήσεις μία καινούρια δεξιότητα, κοίτα γύρω σου και βρες εκείνο το άτομο που έχει εξειδικευτεί σε αυτή. Στην συνέχεια, παρατήρησε τον και αντέγραψε αυτό που κάνει. Αν ο τρόπος που λειτουργεί δεν σωστός για σένα κάνε τις κατάλληλες προσαρμογές και φέρτον στα μέτρα σου. Εφάρμοσε την καινούργια σου δεξιότητα χρησιμοποιώντας το προσωπικό σου στυλ και δώσε το δικό σου στίγμα.”
- “Ρώτα τον εργοδότη σου ποιο είναι το πρόβλημα που τον απασχολεί περισσότερο και προσπάθησε να το αντιμετωπίσεις. Προσοχή, μην αρχίσει τις αυθαίρετες κινήσεις εν αγνοία του και καταλήξετε να αντιμετωπίζετε μεγαλύτερα προβλήματα από το προηγούμενο. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις με τι έρχεσαι αντιμέτωπος και να λειτουργήσεις συνεργατικά με τον εργοδότη σου.”
- “Μην κοιτάς απλά. Παρατήρησε καλά, από όλες τις πλευρές, τους ανθρώπους και τις καταστάσεις. Οι άνθρωποι με πολυποίκιλη εμπειρία συνήθως εξελίσσονται πιο γρήγορα από ανθρώπους με απλά περισσότερη εμπειρία.”
- “Το προνόμιο είναι ο δολοφόνος της καριέρας. Εστίασε στο να παραμένεις ευγνώμων σε ότι έχεις ή πετυχαίνεις και προσπάθησε να δουλεύεις σκληρά. Μην συμπεριφέρεσαι έχοντας οδηγό το αίσθημα “ότι αυτό μου ανήκει” ή “αυτό οφείλεται σε μένα”.
- “Προσπάθησε να κάνεις την δουλειά του επόμενου ευκολότερη. Αν, δηλαδή, για παράδειγμα, εργάζεσαι πάνω σε κάποιο project που περνάει από πολλά χέρια μέχρι την ολοκλήρωσή του, δες τι θα μπορούσες να κάνεις ώστε να διευκολύνεις την δουλειά του επόμενου που θα το αναλάβει. Θα αφήσεις καλή εντύπωση και αυτό θα εκτιμηθεί.”
Μερικές σύντομες πρακτικές συμβουλές για να γίνει η επαγγελματική σου καθημερινότητα πιο εύκολη και ευχάριστη. Και να μπορέσεις να πετύχεις μια καλή ισορροπία μεταξύ καριέρας, διαπροσωπικών σχέσεων και ψυχικής ευημερίας.
Για να πιάσουν τόπο, όμως, αυτές οι συμβουλές θα πρέπει και εσύ να πιάσεις δουλειά. 😛
Βρες την θέση που σου ταιριάζει εδώ!!