11+1 πράγματα που χρειάζεται να προσέχεις στο βιογραφικό σου

By Collegelink Team

Παρακάτω θα βρεις μια χρήσιμη λίστα που θα σε βοηθήσει να φτιάξεις ένα βιογραφικό που “κλείνει” συνεντεύξεις:

Φτιάξε βήμα βήμα το βιογραφικό σου εδώ!

  1. Το βιογραφικό σου να είναι σε μορφή pdf

Προτού στείλεις το βιογραφικό σου σε έναν υπεύθυνο προσλήψεων, θα πρέπει να το μετατρέψεις σε μια μορφή που επιτρέπει σε όλους τους παραλήπτες να το διαβάσουν όπως προβλέπεται. Στην ιδανική περίπτωση, αυτό σημαίνει ότι το μετατρέπεις σε μορφή PDF, έτσι ώστε να μην χάσει κανείς την αρχική μορφοποίηση. Μπορείς να μετατρέψεις ένα έγγραφο Microsoft Word σε PDF επιλέγοντας Αρχείο> Αποθήκευση ως Adobe PDF.

  1. Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σου να μην είναι «thyra13@yahoo.com»

Υπάρχουν πολλά που μπορείς να δείξεις σε ένα άτομο από το όνομα του ηλεκτρονικού σου ταχυδρομείου. Δεν απασχολεί τον εργοδότη σου ποια αθλητική ομάδα υποστηρίζεις. Τα «παλιομοδίτικα» ονόματα μπορεί να είναι μια κόκκινη κάρτα, ειδικά για τις τεχνολογικά προσανατολισμένες εταιρείες. Αν χρειαστεί, δημιούργησε ένα ξεχωριστό λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για το κυνήγι εργασίας, που να βασίζεται σε επανάληψη του ονόματός σου. Είναι εύκολο να δημιουργήσεις δωρεάν έναν νέο λογαριασμό χρησιμοποιώντας το Gmail.

  1. Να μην αναφέρεις λάθος εταιρεία (oops)

Η προσαρμογή του βιογραφικού σου σε διαφορετικές εταιρείες αναμένεται. Ωστόσο, πρέπει να βεβαιωθείς ότι στέλνεις το σωστό βιογραφικό στις σωστές εταιρείες. Μια συμβουλή είναι να αποθηκεύσεις τα διαφορετικά βιογραφικά σου με το όνομα της εταιρείας στον τίτλο. 

  1. Tις γραμματοσειρές σου

Οι υπεύθυνοι προσλήψεων θα παρατηρήσουν τη γραμματοσειρά και τη μορφοποίηση του βιογραφικού σου πριν καν αρχίσουν να το διαβάζουν – γι ‘αυτό είναι σημαντικό να επιλέξεις μια γραμματοσειρά που να είναι εύκολα αναγνώσιμη και επαγγελματική. Αρκετά safe επιλογές αποτελούν οι γραμματοσειρές arial και calibri και τα μεγέθη 9,5-10,5.

  1. Να μην απαριθμείς κάθε κομμάτι της τεχνολογίας που έχεις αγγίξει, δει, ακούσει, μυρίσει (!)

Στον τομέα της τεχνολογίας, είναι πολύ συνηθισμένο για τους υπεύθυνους προσλήψεων να βλέπουν τους υποψηφίους να αναγράφουν στα skills τους την εμπειρία τους με όλη την τεχνολογία που έχουν ακούσει ποτέ. Αλλά αν δεν έχεις «κόψει» και επεξεργαστεί εκτενώς βίντεο, δεν μπορείς για παράδειγμα να βάλεις το «Final Cut Pro» στο βιογραφικό σου σημείωμα.

  1. Τις  αντωνυμίες «εγώ» ή «μου»

Καλό είναι να χρησιμοποιείς το πρώτο πρόσωπο, και όχι το τρίτο, χωρίς όμως να υπερβάλεις με τις αντωνυμίες.

  1. Αναφερόμαστε στα επιτεύγματα και όχι στις ευθύνες

Σίγουρα, είναι χρήσιμο για τους υποψηφίους να αναφέρουν που ήταν υπεύθυνοι στη δουλειά τους στο παρελθόν. Αλλά είναι πολύ πιο ενδιαφέρον για τους εργοδότες να μάθουν τα αποτελέσματα που όντως έφεραν οι υποψήφιοι.

  1. Η εμπειρία να είναι όσο το δυνατόν πιο σχετική

Σε ένα βιογραφικό σημείωμα θα πρέπει να είσαι επιφυλακτικ@ σχετικά με τους ρόλους, τις δεξιότητες, τις εμπειρίες και τα επιτεύγματα που θα συμπεριλάβεις – όλα βασίζονται στον ρόλο για τον οποίο υποβάλεις αίτηση. Αν, ωστόσο, μιλάμε για μια αμιγώς junior θέση τα πράγματα δεν είναι τόσο αυστηρά! Μπορείς να προσθέσεις μη σχετική εμπειρία με το αντικείμενο καθώς κάτι τέτοιο δείχνει πως κατέχεις εργασιακή συνείδηση.

  1. Την επεξήγηση των κενών στην εργασιακή σταδιοδρομία

Οι περισσότεροι γνωρίζουν ήδη ότι τα κενά στην απασχόληση είναι κόκκινη σημαία για τους φορείς πρόσληψης – αλλά αυτό ισχύει μόνο όταν δεν τους εξηγείς.

  1. Τα μεγάλα ρίσκα στο design

Το να ξεχωρίζεις από το πλήθος είναι καλό, ειδικά όταν ανταγωνίζεσαι εκατοντάδες, ακόμη και χιλιάδες αιτούντες με ένα κομμάτι χαρτί. Ενώ οι recruiters έχουν δει κάποια πραγματικά διαφορετικά βιογραφικά – ειδικά από τους γραφίστες – στέλνοντας ένα βιογραφικό σημείωμα που απέχει πολύ από το κανονικό βιογραφικό ενέχει κινδύνους.

  1. Το βιογραφικό σου να είναι λακωνικό 

Θυμήσου πως κανείς δεν θέλει να διαβάσει τα απομνημονεύματά σου στο βιογραφικό σου. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων προτιμούν να δουν συμπτυγμένη την εμπειρία σου σε μία σελίδα παρά να πρέπει να ανατρέξουν σε πολλές – αν βέβαια πρέπει να γράψεις οπωσδήποτε σε μια επιπλέον σελίδα, τότε πρόσεξε να μην υπερβαίνει τις δύο.

  1. Το συνοδευόμενο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Υπάρχουν πολλές δουλειές εκεί έξω που ζητούν από τους ανθρώπους να κάνουν αίτηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αλλά σκέψου πόσα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου λαμβάνουν οι υπεύθυνοι προσλήψεων. Οι Recruiters σίγουρα θα αφιερώσουν χρόνο σε ένα πιο “ξεχωριστό” email που συνοδεύει ένα CV από ότι σε ένα απλό κοινότυπο μήνυμα του τύπου ‘συνημμένο το cv μου’. Σκέψου δημιουργικά και με αυτοπεποίθηση μιας και αυτό που γράφεις σε αυτό το email θα κάνει τη διαφορά στο αν το άτομο που το στέλνεις πραγματικά θα ανοίξει το βιογραφικό σου!

Τώρα που ξέρεις τι να κάνεις και τι να αποφύγεις, τι λες να φτιάξεις ένα σωστό βιογραφικό;

Φτιάξε βήμα βήμα το βιογραφικό σου εδώ!