Πως να δικτυωθείς σωστά και πραγματικά!

By Collegelink Team

Ο Andrew Sobel  στο βιβλίο του “Power Relationships” προτείνει να μην αντιμετωπίζεις τις επαγγελματικές επαφές σου λες και είναι διαγωνισμός συλλογής επαγγελματικών καρτών. Ξεκίνα από την αρχή με ένα καινούριο σκεπτικό:

H ποιότητα πάντα νικά την ποσότητα.

Υπάρχει μία γοητεία στο να γνωρίζεις συνεχώς νέους ανθρώπους. Τροφοδοτείται λιγάκι από τα social media, όπου έχουμε μάθει πως χρειαζόμαστε έναν μεγάλο αριθμό ακόλουθων στο Instagram, Στο Twitter, ακόλουθους στο Blog μας, φίλους στο Facebook κλπ. Στην πραγματικότητα, λίγα είναι εκείνα τα επαγγέλματα, όπου το να γνωρίζεις πολλούς ανθρώπους σε επιφανειακό επίπεδο, αποτελεί πλεονέκτημα. Ίσως, αν δουλεύεις PR σε κάποιο μαγαζί.

Καθημερινά νέες θέσεις εργασίας, βρες αυτή που σου ταιριάζει!

Για όλους τους υπόλοιπους, είναι μία άλλη ιστορία. Ας δούμε, λοιπόν, μία διαφορετική προσέγγιση σχετικά με την δικτύωση:

  1. Διαπίστωσε ποιος μετράει περισσότερο για σένα

Θα τους αποκαλέσουμε η ομάδα των «κρίσιμων ολίγων» Αν κάποιος συμφοιτητής, καθηγητής, μέντορας, συνάδελφος σε έχει βοηθήσει να κάνει αξιοσημείωτες διασυνδέσεις, τότε αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να τους κρατήσεις στη ζωή σου με νύχια και με δόντια. Πρόσεξε: πρέπει να διατηρείς συχνή επικοινωνία, να μαθαίνεις τα νέα τους και τα ενδιαφέροντά τους. Δεν είναι από εκείνους που τους θυμόμαστε κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα.

  1. Διάλεξε την επόμενη βαθμίδα

Αυτό το group μπορεί να αποτελείται από 50-100 άτομα. Άτομα που σε έχουν εξυπηρετήσει στο παρελθόν, ή που είχαν την πρόθεση να το κάνουν, επαφές που μπορεί να μην γνωρίζεις τόσο καλά, ώστε να τους κάνεις παρέα. Εδώ δεν χρειάζεται τόσο συχνή επαφή, αλλά μία στο τόσο μπορείς να στέλνεις/κάνεις κάτι που να τους δείχνει ότι είσαι εκεί και ότι δεν έχεις ξεχάσει.

  1. Αν θες να έρθεις σε επαφή με κάποιον, βρες τρόπο να τον βοηθήσεις

Είναι πολύ εύκολο να πιστεύουμε πως κάποιος που φαίνεται επιτυχημένος, τα έχει όλα όμορφα και τακτοποιημένα στη ζωή του και δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να χρειάζεται. Αν όντως σκέφτεσαι έτσι, ξεπέρασε το.

Πάντα αξίζει τον κόπο να ανακαλύψεις τις ανησυχίες και τις επιθυμίες της επαφής σου. Οι πιθανότητες δείχνουν πως θα βρεις κάτι ωφέλιμο να προσφέρεις.

  1. Να κινείς το ενδιαφέρον

Αν θες να έρθεις σε επαφή με κάποιο νέα άτομο, ειδικά κάποιο πολυάσχολο, ο γρηγορότερος τρόπος να γίνει αυτό είναι να του εξάψεις την περιέργεια να σε γνωρίσει.  (Μπορείς, για παράδειγμα, να τους δελεάσεις σε συναισθηματικό επίπεδο.)

  1. Σκέψου τους ανθρώπους, όχι τις θέσεις

Οποιοσδήποτε διαβάζει το άρθρο αυτό σίγουρα γνωρίζει ανθρώπους έξυπνους, φιλόδοξους, με κίνητρα και ενδιαφέροντες. Μερικοί από αυτούς, σε οχτώ με δέκα χρόνια, πρόκειται να γίνουν “influencers”.  Μπορεί και διευθυντές.

Είναι πιο εύκολο να προσεγγίσεις έναν τέτοιο άνθρωπο στην αρχή της καριέρας του και να δημιουργήσεις μία καλή σχέση. Δεν μπορείς να μπουκάρεις ξαφνικά στον κύκλο ενός 50χρονου στελέχους. Η ισότητα αυτή χτίζεται πολύ νωρίτερα. Γι’ αυτό, σκέψου ποιος από τις επαφές σου αντιπροσωπεύει αυτό το προφίλ και ακόμα και αν δεν καταλήξει να είναι influencer, τουλάχιστον θα έχεις μία ενδιαφέρουσα παρέα. (ξέρεις πόσο δύσκολο είναι κάτι τέτοιο;)

  1. Δώσε πριν ζητήσεις

Πρόσφατα ο Sobel έλαβε ένα μακροσκελές email από έναν παλιό του συμφοιτητή τον οποίο είχε να δει και να μιλήσει 30 χρόνια. Στο email αυτό ζητούσε να χρηματοδοτήσει ο Sobel την επιχειρηματική του ιδέα. Για την ακρίβεια, το email περιλάμβανε όλο το business plan. Πέραν από το γεγονός ότι ο συμφοιτητής του δεν επιχείρησε ποτέ να κρατήσει επαφή μαζί του, δεν προκάλεσε καν το ενδιαφέρον του Sobel. Απέτυχε, λοιπόν, παταγωδώς στην προσπάθειά του να μαζέψει χρήματα.

Το χειρότερο από όλα, η επαφή αυτή είχε διαπράξει την αμαρτία του να ζητήσει κάτι (και μάλιστα διόλου ασήμαντο) χωρίς καν να έχει προσφέρει κάτι ή να έχει δηλώσει κάποιο ενδιαφέρον για την ζωή του συγγραφέα.

Πριν ζητήσεις οτιδήποτε από οποιονδήποτε, σιγουρέψου ότι έχεις επενδύσει σε αυτό το άτομο.

  1. Να είσαι γενναιόδωρος

Με αυτό δεν εννοούμε να προσεγγίζεις άτομα και να τους προσφέρεις βοήθεια μόνο όταν θες κάτι σε αντάλλαγμα. Δεν μπορείς να λειτουργείς με το σκεπτικό της ανταλλαγής. Αν τριγυρνάς από δω και από κει με αυτό το ιδιοτελές στυλάκι, να είσαι σίγουρος/η πως θα φανεί και οι διπλανοί σου θα πιστεύουν πως είσαι ένα εγωιστικό καθίκι.

Καλό είναι, λοιπόν, να υιοθετήσεις ένα γενναιόδωρο πνεύμα και να προσφέρεις με έναν αυθεντικό και ανιδιοτελές τρόπο. Οι άνθρωποι το εκτιμούν αυτό και όποτε τους χρειαστείς θα είναι εκεί χωρίς δεύτερη σκέψη.

Ακολούθησε αυτές τις συμβουλές, κάνε ένα σταθερό βήμα κάθε φορά, κράτα μία αισιόδοξη και καλοσυνάτη στάση απέναντι στους γύρω σου και πίστεψέ μας όλα θα είναι πιο εύκολα.