Συμβουλές που θα ήθελες να γνωρίζεις στο ξεκίνημα της καριέρας σου!

By Collegelink Team

Μήπως έχεις μόλις αποφοιτήσει από τη σχολή σου και ξεκίνησες να περιηγείσαι στα μονοπάτια της αγοράς εργασίας ή βρήκες πρόσφατα την πρώτη δουλειά στον κλάδο σου και όλο αυτό το ξεκίνημα καριέρας thing σου φαίνεται βουνό; … Ηρέμησε!

Γιατί, τα καλά νέα είναι ότι όλοι από κάπου – κάπως – κάποτε ξεκινήσαμε. Όλοι – μα όλοι ανεξαιρέτως – στο ξεκίνημα της καριέρας μας αντιμετωπίσαμε πολύ ή λίγο τις ίδιες αβεβαιότητες και δυσκολίες. Όμως, δυστυχώς παράλληλα, δεν είχαμε όλοι την τύχη να έχουμε πλάι μας ανθρώπους που γνωρίζουν τι συμβαίνει εκεί έξω, ώστε να μας καθοδηγήσουν σωστά!

Για αυτό, σε τούτο εδώ το post αναλαμβάνουμε εμείς αυτόν τον ρόλο για χάρη σου. Και σου παρουσιάζουμε κάποιες σκέψεις ανθρώπων – ηγετών στον κλάδο τους, σχετικές με το τι θα ήθελαν να γνωρίζουν όταν οι ίδιοι βρισκόντουσαν στη θέση σου. 

Κάνε join στην No1 πλατφόρμα εύρεσης εργασίας για νέους!

Δεν είναι μόνο τα μεγάλα βήματα αυτά που μετράνε 

“Μακάρι να μπορούσα να συνειδητοποιήσω τη δύναμη των σταδιακών βημάτων όταν ξεκινούσα την επαγγελματική μου καριέρα. Αυτών των μικρών βημάτων που φέρνουν τις μεγάλες αλλαγές. 

Οποιοσδήποτε φιλόδοξος στόχος απαρτίζεται από μικρότερα – σταδιακά βήματα και, μάλιστα, τις περισσότερες φορές πρέπει να κάνουμε το πρώτο βήμα για να έρθει το επόμενο. Ακόμη και αν αυτό το βήμα είναι ουσιαστικά ένα βήμα πίσω – για παράδειγμα, μια εργασία με λιγότερες μισθολογικές αποδοχές που μπορεί να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε τις δεξιότητές μας και να διεκδικήσουμε περισσότερες ή και καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες στο μέλλον.”

Olga Yurkova, journalist and editor

Η επιτυχία θα έρθει και θα παρέλθει – και αυτό είναι OK

“Μακάρι να είχα έναν άνθρωπο δίπλα μου που θα με έβγαζε νωρίς από το κουτί και τα κλισέ της κοινωνίας. Να μου έλεγε ότι η επιτυχία δεν είναι ένας στόχος, αλλά περισσότερο ένα συναίσθημα, ένα στάδιο που θα περάσω κάποια στιγμή στην καριέρα μου. 

Η επιτυχία δεν είναι ποτέ μόνιμη και δεν υπάρχει καμία ντροπή κάποιες φορές να ξεφλουδίζει, να κάνει ξανά την εμφάνισή της και πάλι από την αρχή. Μάλιστα, στην πραγματικότητα αυτός ακριβώς είναι ο κανόνας και η ρεαλιστική πορεία των πραγμάτων. 

Η καριέρα μου άλλαξε πολλές φορές στην πορεία της, αλλά στην ουσία αυτό που την επηρέασε στο τέλος δεν ήταν η επιτυχίες, αλλά το πως εξελισσόμουν εγώ, το πως αντιλαμβανόμουν εγώ κάθε φορά καλύτερα τα στοιχεία που τη διαμορφώνουν. ”

– Eman Mohammed, photojournalist 

Πρέπει να δημιουργήσεις εσύ τον ορισμό της επιτυχίας

“Εύχομαι, από πολύ μικρή ηλικία, να ήξερα ότι έπρεπε εγώ να βρω τις λέξεις που ορίζουν τη δική μου επιτυχία. Γιατί, κατά την πορεία της καριέρας μου – όπως και της δικής σας – σπάνια θα υπάρξουν επιτεύγματα που θα σας ικανοποιήσουν, που θα σας κάνουν να νιώσετε ότι φτάσατε εκείνο το σημείο. 

Στόχευα και εξακολουθώ ακόμη και σήμερα να στοχεύω στα πολλά, γιατί απλά έτσι είναι προγραμματισμένος ο εγκέφαλός μου. Όμως, έπρεπε να είχα μάθει να βλέπω αυτό που έχω πετύχει και να αντιλαμβάνομαι την επιτυχία μου, ακόμη κι αν εκείνη τη στιγμή ήθελα ήδη να κάνω καλύτερα και περισσότερα πράγματα. 

Το μέτρο της επιτυχίας είστε εσείς οι ίδιοι και σε καμία περίπτωση ένας έπαινος που μπορεί να λάβετε ή τα περισσότερα χρήματα που μπορεί να κερδίσετε.”

— Federica Bianco, urban astrophysicist

Η διαπραγμάτευση είναι το παν

“Μακάρι να ήξερα κάτι τις από διαπραγματεύσεις. Μακάρι να ήξερα ότι η διαπραγμάτευση δεν είναι ένα έμφυτο ταλέντο, αλλά κάτι που δημιουργείται με τον χρόνο και τις εμπειρίες της ζωής. 

Μακάρι να ήξερα περισσότερα για τη σημασία του ναι και του όχι. Ότι το ναι έπρεπε να το λέω υπεύθυνα, αφού πρώτα αξιολογήσω τα όριά μου. Ότι το όχι έπρεπε να το λέω κι αυτό, ακόμη κι αν αυτό με καθιστά επιλεκτική ή σε μια θέση όπου θα έχανα σημαντικά πράγματα – όπως π.χ. χρήματα.”

— Jasmeen Patheja, artist and activist

Αισθάνεσαι μια μικρή ανακούφιση τώρα;

Για περισσότερες συμβουλές βιογραφικού, συνέντευξης και καριέρας γενικότερα ρίξε μια ματιά στο blog μας!

Δες όλες τις ανοιχτές αγγελίες για εργασία στην Ελλάδα!