Τα στοιχεία που θα σε καταστήσουν τον ιδανικό “Team Player”

By Collegelink Team

Η τεχνολογία έχει εισβάλει στην καθημερινότητά μας, διαμορφώνοντας την εκ νέου. Ένας από τους τομείς που έχουν εξ’ ολοκλήρου μεταλλαχθεί είναι και αυτός της εργασίας. Ιδιαίτερα με την πανδημία του κορονοϊού αλλά και την καθιέρωση της τηλεργασίας οι άνθρωποι καλούμαστε να προσαρμοστούμε σε νέες συνθήκες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ένα από τα κύρια προσόντα που αναζητούν οι συνεργάτες μας στους υποψηφίους τους είναι αυτό του “ομαδικού πνεύματος”. Για τους περισσότερους recruiters είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι εργαζόμενοι να καταφέρνουν να συνεργάζονται αποτελεσματικά, καθώς η ομαδική δουλειά είναι συνήθως το “όπλο” της επιτυχίας.

Ποια είναι τα στοιχεία, όμως, που χαρακτηρίζουν έναν εξαιρετικό Team Player;

Κάνε join στην No1 πλατφόρμα εύρεσης εργασίας για entry level θέσεις!

Ταπεινοφροσύνη

Εάν επιθυμείς να αποτελείς τον ιδανικό Team Player κι’ αν στοχεύεις στην επιτυχία, χρειάζεται να είσαι πραγματικά ταπειν@. Πρόκειται για τον άνθρωπο που έχει επίγνωση των δυνατοτήτων του, χωρίς όμως να είναι υπερόπτης ή εγωκεντρικός.

Η έλλειψη αυτοπεποίθησης παρ’ όλα αυτά δεν σημαίνει ταπεινοφροσύνη. Υποτιμώντας τον εαυτό σου ή υπερβάλλοντας για τις ικανότητες σου, στην πραγματικότητα επιφέρεις τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Ο συγγραφέας C.S. Lewis είχε τοποθετηθεί πολύ σωστά, γράφοντας: “Humility isn’t thinking less  of ourselves, it’s thinking about ourselves less.”

Ένας άνθρωπος ταπεινός θα δώσει προτεραιότητα στις ανάγκες των συναδέλφων του χωρίς όμως να υποβαθμίσει τον ίδιο. Κι’ αυτό, αποτελεί ένα πολύ ελκυστικό προσόν.

Δίψα

Οι άνθρωποι που διακρίνονται από πάθος γι’ αυτό που κάνουν, είναι αυτοί που μπορούν να χαρακτηριστούν «διψασμένοι». Πρόκειται για εκείνους που διακατέχονται από έντονο κίνητρο για δημιουργία και αυτό αποτελεί συνήθως ένα προσόν που χτίζεται από τη νεαρή ηλικία.

Είναι εκείνοι που θέλουν να πετύχουν το κάτι παραπάνω, έχουν υψηλά στάνταρ και δεν είναι ποτέ ικανοποιημένοι με την «ελάχιστη δυνατή προσπάθεια».

Στο σημείο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνει μια διάκριση με τους εργασιομανείς, εκείνους, δηλαδή, που διαμορφώνουν την ταυτότητά τους αποκλειστικά μέσω της δουλειάς τους.

Ένας άνθρωπος «διψασμένος» θα καταφέρει να είναι εξαιρετικά αποδοτικός στη δουλειά του, χωρίς όμως να παραμελεί τους υπόλοιπους τομείς της ζωής του.

Ευφυΐα 

Η ευφυΐα δεν έχει αποκλειστικά σχέση με τις εργασιακές σου δεξιότητες. Κυρίως αφορά το κομμάτι της συναισθηματικής νοημοσύνης. Το να αντιλαμβάνεται κανείς πώς λειτουργούν οι άνθρωποι και το περιβάλλον γύρω του. Ο ιδανικός Team Player ξέρει να χρησιμοποιεί τον λόγο του, προκειμένου να εμπνεύσει τους συναδέλφους του και να βγάλει προς τα έξω τον καλύτερό τους εαυτό.

Ευτυχώς για ορισμένους, πρόκειται για ένα προσόν που «χτίζεται» και βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου, αλλά είναι πραγματικά ανεκτίμητο όταν το συναντάς στη δουλειά σου.

Αυτά είναι, λοιπόν, τα τρία προσόντα που χρειάζεται κανείς για να είναι ένας αποτελεσματικός Team Player σύμφωνα με τον Patrick Lencioni. Ο ίδιος θεωρεί ότι είναι καιρός να αλλάξουμε τον τρόπο που προετοιμάζουμε τους ανθρώπους για την επιτυχία. Με αφορμή το βιβλίο του, The Ideal Team Player, μίλησε στο TEDx για τις αξίες – “κλειδιά” της ομαδικής δουλειάς.

Όπως εξηγεί, είτε είσαι CEΟ είτε ένας απλός υπάλληλος, εστιάζοντας σε αυτές τις τρεις, απλές αρετές θα καταφέρεις να αυξήσεις την αποτελεσματικότητά σου και να αντλήσεις την μέγιστη δυνατή ικανοποίηση από την εργασία σου.

Μπορείς να δεις ολόκληρο το βίντεο εδώ!

Για περισσότερες συμβουλές βιογραφικού, συνέντευξης και καριέρας γενικότερα ρίξε μια ματιά στο blog μας!

Θέλεις να δεις και τις υπόλοιπες αγγελίες για εργασία στην Ελλάδα;