Κι αν κάποιοι εργαζόμενοί δε θέλουν να γυρίσουν στο γραφείο, τι κάνουμε;

By Collegelink Team

-Πηγή: What to Do If Your Team Doesn’t Want to Go Back to the Office – HBR

Ύστερα από τα πρόσφατα εκ νέου ανοίγματα διαφόρων τομέων της αγοράς ή του δημοσίου – και με επικείμενο αυτό της εστίασης – ακούσαμε ότι δεν ήταν λίγοι οι διευθύνοντες σύμβουλοι που ξεφύσηξαν ανακουφιστικά. Και πράγματι, παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα μέλη της ομάδας μας – φανταζόμαστε και της δικής σας – έχουν πλέον προσαρμοστεί στην νέα (εργασιακή) κανονικότητα, η ιδέα του να επιστρέψουμε στα γραφεία μας ήταν ακριβώς αυτό που αρκετοί σύμβουλοι είχαν ανάγκη να ακούσουν.

Ωστόσο, οι διευθύνοντες σύμβουλοι δεν άργησαν να αισθανθούν το άγχος να τους κατακλύζει για μια ακόμη φορά, όταν συνειδητοποίησαν ότι οι εργαζόμενοι τους – σας – μας δεν βρίσκονται στην ίδια τροχιά με τον Reed Hastings, co-CEO @ Netflix, που χαρακτηρίζει την αδυναμία των εργαζομένων να επιστρέψουν στο φυσικό τους γραφείο ως “pure negative.”

Αλλά, αντ΄αυτού, φράσεις όπως “Είμαστε σαφώς εξίσου παραγωγικοί όταν εργαζόμαστε από το σπίτι. Γιατί πρέπει να επιστρέψουμε; ” ή “Δεν έχει νόημα να εμπλακώ ξανά με την πρωινή ή απογευματινή τρέλα της Κηφισίας” ή “Στην πραγματικότητα δουλεύω περισσότερες ώρες όταν είμαι από το σπίτι.” τριγυρίζουν σε κάθε είδους chat, meeting κοκ. 

Και στο βάθος αυτής της επικείμενης κόντρας, φαίνεται ότι οι προκλήσεις για σας εμφανίζονται εξίσου ξανά… Πώς μπορείτε να υποστηρίξετε την ομάδα σας εάν η ανώτερη σας ηγετικά ομάδα παραμένει σκεπτική για τη συνέχιση της remote εργασίας; 

Ακολουθούν μερικές προτάσεις από Liz Kislik σε άρθρο της στο περιοδικό Harvard Business Review! 

Αναπτύξτε την remote ομάδα σας μέσα από την CollegeLink!

Ερευνείστε αν οι ανησυχίες τους αφορούν συγκεκριμένα μέλη ή όλη την ομάδα σας 

Είτε έχετε βρεθεί πρόσφατα στη θέση του team leader είτε αυτό αποτελεί την καθημερινότητά σας τα κάποια τελευταία χρόνια, τότε σίγουρα θα έχετε έρθει αντιμέτωποι με περιπτώσεις, στις οποίες οι ανώτεροί σας βλέπουν το πρόσωπο ενός ή περισσότερων εργαζομένων σε όλα τα μέλη της ομάδας σας. Σωστά;

Για αυτό, μπορείτε γρήγορα να επικοινωνήσετε μαζί τους ρωτώντας τους κατά πόσο οι συγκεκριμένες τους ανησυχίες αφορούν όλους τους εργαζομένους ή μόνο κάποιους που δεν εγκρίνουν και τόσο. Και με αυτόν τον τρόπο, γρήγορα, μπορείτε να εστιάσετε στο να βελτιώσετε την απόδοση των ατόμων που πιθανότατα δεν εναρμονίζονται με την remote εργασία αντί να κατηγορείται και να αποδοκιμάζεται ολόκληρη η ομάδα σας! 

Και, σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι όλο αυτό το διάστημα πολλοί εκμεταλλεύονται τη συνθήκη της απομακρυσμένης εργασίας, είναι δική σας και ευθύνοι όλων των ανώτερων στελεχών – σε συνδυασμό με το τμήμα του HR – να επαναπροσδιορίσετε τους κανονισμούς εργασίας, ώστε να μην υποβαθμίζουν ολόκληρη την ομάδα ή την επιχείρησή σας. 

Επιβεβαιώστε τη δέσμευση των εργαζομένων σας 

Και, καθ΄όσο πιθανότατα επαναπροσδιορίζετε τους κανονισμούς και συνθήκες εργασίας σας, τι καλύτερο από το να παρουσιάσετε τα επιτεύγματα και τη δέσμευση των μελών της ομάδας σας κατά τη διάρκεια της remote εργασίας; 

Μπορείτε, μάλιστα, να οργανώσετε μια online εταιρική συνάντηση επιβράβευσης των εργαζομένων σας, κατά την οποία θα έχετε την ευκαιρία τόσο να ανταμείψετε τους εργαζομένους σας όσο και να επιβεβαιώσετε την αποτελεσματικότητά τους και από το σπίτι! 

(υπευν) Θυμήστε τους ότι οι αγαπημένες τους συνήθειες διατηρούνται ενεργές 

Η δύναμη της συνήθειας είναι μαγική και συνάμα καταστροφική όταν εκείνη κόβεται – δε νομίζετε;  Το ίδιο ακριβώς, λοιπόν, μπορεί πολύ συχνά να συμβεί με ένα μέλος της ομάδας σας, CEO ή και ακόμη εσάς τους ίδιους…

Σκεφτείτε, λοιπόν, να προσκαλείτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τον manager σας για ένα δίλεπτο break, έναν καφέ ή ένα εικονικό μεσημεριανό κουβεντιάζοντας τα πιο hot topics της ημέρας! Για παράδειγμα, το τελευταίο διάστημα, κάποιοι συνεργάτες μας κι εμείς προτιμούμε να κλείσουμε κάθε νέο εβδομαδιαίο meeting με μια δεκάλεπτη αποθεραπεία, στην οποία συζητάμε για ό,τι νέο μπορεί να έχει συμβεί στη ζωή ή την ψυχολογία μας.

Συνεργαστείτε με τους υπόλοιπους team leaders  

Λένε ότι teamwork makes the best work… Για αυτό κι εσείς μπορείτε να επικοινωνήσετε το ζήτημα και να συνεργαστείτε με τους managers κάθε τμήματος και ομάδας της εταιρείας σας. 

Εξάλλου, εσείς βρίσκεστε στο κατάλληλο τμήμα για να παρέχετε δεδομένα ή έρευνες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της remote εργασίας ή ακόμη και λύσεις προσαρμογής των εργαζομένων σας στις τρέχουσες περίεργες, χωρίς προηγούμενο και άβολες συνθήκες εργασίας – και οι managers στη θέση να σας επιβεβαιώσουν με περαιτέρω feedback! 

Και στο τέλος της ημέρας, είναι εντάξει να πάρει αρκετός καιρός έως ότου βρεθεί μια μέση λύση. Να είστε προετοιμασμένοι να ακούσετε, να εμπλακείτε σε τυχόν άβολες συζητήσεις και τη διαχείριση ενός κύκλου εργασιών. Αλλά, ποτέ να μην ξεχνάτε ότι κάνετε το καλύτερο δυνατό για την ομάδα σας και την ασφάλειά της – είτε σε επαγγελματικό είτε σε ψυχολογικό επίπεδο! 

Βρείτε τα επόμενα ταλέντα σας μέσα από την CollegeLink!