Πως να αποφύγεις σημαντικά λάθη του βιογραφικού σημειώματος!

By Collegelink Team

Το βιογραφικό σου είναι η βιτρίνα του εαυτού σου! Όπως μια εντυπωσιακή βιτρίνα στο δρόμο θα σου τραβήξει το ενδιαφέρον, έτσι κι ένα προσεγμένο βιογραφικό που θα εστιάζει στη λεπτομέρεια, θα ξεχωρίσει! Το βιογραφικό σημείωμα είναι η πρώτη και συνήθως η μοναδική σου ευκαιρία για να εντυπωσιάσεις τον δυνητικό σου εργοδότη και να κερδίσεις μία συνέντευξη για τη θέση εργασίας που σε ενδιαφέρει.

Εμείς σου προτείνουμε εδώ ένα υπόδειγμα για τη σύνταξη βιογραφικού σημειώματος και παρακάτω θα βρεις χρήσιμες συμβουλές για να αποφύγεις τα “δυσάρεστα” λάθη που απωθούν τους μελλοντικούς εργοδότες.

Βιογραφικό σημείωμα: Έτοιμη φόρμα και παραδείγματα!

Προσωπικές πληροφορίες: Αναλογίσου μόνο πόσα βιογραφικά μπορεί να λάβει κάποιος στις μέρες μας για μία θέση εργασίας. Γι’ αυτό πρέπει να συμπεριλάβεις στο βιογραφικό σου πληροφορίες που τον ενδιαφέρουν και απλοποιούν τη διαδικασία. Πληροφορίες όπως εθνικότητα, πεποιθήσεις, ύψος, βάρος κλπ καλό είναι να αποφεύγονται. Το παραπάνω αναιρείται αν κάποια από τις εν λόγω πληροφορίες ζητείται ως προϋπόθεση από την εταιρεία.

Ασάφειες: Εξίσου κουραστικό για τον αποδέκτη του βιογραφικού σου είναι το να προσπαθεί να βγάλει συμπεράσματα για τις αρμοδιότητες που είχες σε παρελθοντικές θέσεις. Η χρήση ασαφών εκφράσεων όπως μερικές, πολλές, κάποιες φορές κλπ φανερώνουν πως υπερβάλλεις ή ότι δεν έφερες σημαντικό αποτέλεσμα στην προηγούμενη εταιρεία σου. Προσπάθησε να συμπεριλάβεις συγκεκριμένα στοιχεία και κατά προτίμηση μετρήσιμα.

Ψεύτικες πληροφορίες: Είναι ξεκάθαρο πως θέλεις το βιογραφικό σου να ξεχωρίσει. Ο μελλοντικός σου εργοδότης όμως σίγουρα έχει καλύτερη εικόνα της αγοράς από εσένα και σίγουρα θα αντιληφθεί κάτι που είναι εκτός πραγματικότητας αναφορικά για παράδειγμα με τίτλους θέσης κλπ.Απέφυγε τα ψέματα και τις υπερβολές!

Υπερβολικά μεγάλη έκταση: Το βιογραφικό σου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις δύο σελίδες σε έκταση. Να θυμάσαι ότι ο αξιολογητής του βιογραφικού σου θα αφιερώσει μέχρι και 40 δευτερόλεπτα για να το επεξεργαστεί! Δείξε τον καλύτερο σου εαυτό!

Έντονα σχέδια και χρώματα: Τα πάντα κρίνονται στη λεπτομέρεια. Μη ρισκάρεις να χάσεις το παιχνίδι κουράζοντας τον αποδέκτη σου με περίεργες γραμματοσειρές και φόντα. Χρησιμοποίησε μία απλή γραμματοσειρά, χωρίς σχήματα και άλλες αισθητικές υπερβολές.

Ορθογραφικά – Συντακτικά Λάθη: Ένα ορθογραφικό ή συντακτικό λάθος μπορεί να αποδειχτεί επιζήμιο για την επαγγελματική σου πορεία! Τόσο προφανές κι όμως τόσο σοβαρό! Ειδικά για θέσεις που απαιτούν επικοινωνιακές δεξιότητες. Έλεγξε το ξανά και ξανά πριν το στείλεις. Αν δεν είσαι σίγουρος, ζήτα και από έναν φίλο σου που εμπιστεύεσαι!

Κάνε την εγγραφή σου και απόκτησε πρόσβαση και σε θέσεις που δεν απαιτούν εμπειρία!