Δεν με κάλεσαν για δεύτερη συνέντευξη. Τι πήγε στραβά;

By Collegelink Team

Η διαδικασία των συνεντεύξεων είναι πολλές φορές μια επίπονη “δοκιμασία”, όταν συνεχώς φτάνεις στην πρώτη συνέντευξη και δεν προχωράς στην επόμενη φάση. Το χειρότερο είναι να έχεις την εντύπωση ότι τα πήγες πολύ καλά στην συνέντευξη και να λαμβάνεις ένα e-mail που να γράφει ότι, δυστυχώς, θα προχωρήσουν με κάποιον άλλο υποψήφιο.

Πρέπει, λοιπόν, να σκεφτείς τι κάνεις λάθος και να το αλλάξεις, στο χέρι σου είναι!

Βέβαια, οι λόγοι για τους οποίους δεν σε κάλεσαν για δεύτερη συνέντευξη είναι παρά πολλοί και κάποιοι δεν σχετίζονται με τον υποψήφιο, αλλά με την εταιρεία. Επιπλέον, αν μόλις έχεις ξεκινήσει να αναζητάς την πρώτη σου εργασία και μετά από δύο συνεντεύξεις δεν σε κάλεσαν για δεύτερη, δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι, ούτε να ανησυχείς ότι κάτι δεν κάνεις σωστά. Είναι πολύ νωρίς!

Κάνε την εγγραφή σου στο CollegeLink!

Οι ανάγκες της εταιρείας άλλαξαν

Υπάρχει περίπτωση ο εργοδότης να μην προχώρησε μαζί σου, διότι προέκυψε κάποιο θέμα με το budget της εταιρείας, ακόμα κι αν ήταν θετικός στη συζήτηση μαζί σου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο HR manager πρέπει να σε ενημερώσει για το πρόβλημα με ειλικρίνεια.

Δεν ταιριάζεις με την κουλτούρα της εταιρείας

Μπορεί να είσαι ταλαντούχος υποψήφιος, να έχεις προοπτικές εξέλιξης, ωστόσο αν δεν ταιριάζεις με την κουλτούρα της εταιρείας πως θα είσαι παραγωγικός/ή; Δεν υπάρχει κάτι λάθος με σένα, αν ο HR manager κρίνει ότι δεν θα είσαι χαρούμενος/η και ικανοποιημένος/η να εργάζεσαι στο εργασιακό περιβάλλον που σε ενδιαφέρει. Μάλλον σου έκαναν μια τεράστια χάρη, καθώς σε άφησαν να κατευθυνθείς σε μια άλλη δουλειά και κατ’επέκταση σε έναν άλλο χώρο εργασίας που θα νιώθεις πιο άνετα και πετυχημένος/η.

Ο Hiring Manager έχει στο μυαλό του ήδη κάποιον άλλο υποψήφιο

Όσο σκληρό κι αν σου ακούγεται αυτό, πρέπει να το έχεις πάντοτε στο πίσω μέρος του μυαλού σου. Μπορεί η εταιρεία να έχει ξεκινήσει recruitment process με εξωτερικούς υποψηφίους, όμως ο HR manager να προτιμάει κάποιον που εργάζεται ήδη στην εταιρεία. Μπορεί να είσαι ο πιο δυνατός υποψήφιος, αλλά αυτό δεν αλλάζει την άποψη του manager, καθώς έχει ήδη παρθεί η απόφαση.

Δεν ήσουν καλά προετοιμασμένος/η

Και όλα ξεκίνησαν όταν προσφώνησες τον HR manager με λάθος επίθετο, δεν γνώριζες αρκετές πληροφορίες για την εταιρεία, δεν μπορούσες να εξηγήσεις γιατί ήθελες τη θέση ή οι απαντήσεις σου στις συνήθεις ερωτήσεις δεν ήταν ικανοποιητικές. Μάθε από τα λάθη σου για την επόμενη συνέντευξη και διάβασε εδώ για όλες τις ερωτήσεις για να είσαι κατάλληλα προετοιμασμένος/η!

Δεν είπες τη σωστή ιστορία

Οι άνθρωποι αρέσκονται να ακούν ιστορίες. Πρέπει να έχεις, λοιπόν, προετοιμάσει τη δική σου. Αν μπορείς να τους πεις μια καλή ιστορία, πάντοτε πραγματική, τότε έχεις ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού. Πρόσεξε να δώσεις έμφαση στα σημεία που πρέπει. Για παράδειγμα, αν μια εταιρεία δεν ψάχνει για manager, αλλά δίνεις έμφαση στα leadership skills που διαθέτεις, τότε μπορεί να προκαλέσεις “φόβο” ή να παρεξηγηθούν οι βλέψεις σου για ανώτερες θέσεις μέσα στην εταιρεία.

Δεν έστειλες ευχαριστήριο μήνυμα

Σύμφωνα με έρευνα του 2017, όσοι managers έλαβαν ευχαριστήριο μήνυμα από έναν υποψήφιο, άλλαξαν άποψη ως προς το ποιον θα προσλάβουν. Τι λες; Μήπως από εδώ και πέρα να στέλνεις μήνυμα;

Έγινες επίμονος;

Αν δεν σου απαντήσει στο ευχαριστήριο μήνυμα- e-mail, ο υπεύθυνος manager, μην του ξαναστείλεις μήνυμα. Δεν θα ήθελε κανείς κάποιον στη δουλειά που “δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω”. Πρόσεξε το!

Τα κοινωνικά σου δίκτυα είναι “αποκαλυπτικά”

Το 57% των εργοδοτών δεν προσέλαβε έναν υποψήφιο, έπειτα από μια αναζήτηση στα κοινωνικά δίκτυα του υποψηφίου. Σκέψου μόνο τις bikini φωτογραφίες που διαθέτεις, προκλητικές πόζες, ξέφρενα πάρτυ, μήπως αυτά δεν θα έπρεπε να τα δει το μελλοντικό σου αφεντικό;

Βέβαια, αν δεν σε καλέσουν για δεύτερη συνέντευξη, μπορείς πάντα να ζητήσεις με ευγενικό τρόπο feedback προκειμένου να είσαι προετοιμασμένος/η για την επόμενη συνέντευξη σου!

Κάνε την εγγραφή σου στο CollegeLink!