4 ερωτήσεις που δεν πρέπει να κάνετε σε μια συνέντευξη

By Collegelink Team

Η αφοσίωση των εργαζομένων ξεκινά από τη διαδικασία πρόσληψης. Ορισμένοι επαγγελματίες, ανεξάρτητα από το πόσο “καλοί” φαίνονται στα χαρτιά, δεν θα δεσμευτούν ποτέ στο περιβάλλον εργασίας που τους προφέρετε.

Γιατί;

Επειδή οι στόχοι και τα κίνητρά τους είναι ριζικά διαφορετικά από τους δικούς σας στόχους και κίνητρα. Και αν ένας εργαζόμενος δεν είναι παθιασμένος με το έργο του, δεν θα είναι ευχαριστημένος. Όλα όμως ξεκινούν, επειδή πολλοί εργοδότες  δεν κάνουν τις σωστές ερωτήσεις στους υποψηφίους. Τέτοιου είδους ερωτήσεις είναι οι ακόλουθες:

Βρείτε το ταλέντο που ψάχνετε εδώ!

  1. «Πού βλέπετε τον εαυτό σας σε πέντε χρόνια;»

Γιατί η ερώτηση δεν λειτουργεί; Ζητάτε από τους υποψηφίους να μάθετε σχετικά με τους γενικούς στόχους της καριέρας τους. Θέλουν να προχωρήσουν στη διοίκηση ή ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση; Θέλουν να ταξιδέψουν ή να μείνουν; Αλλά σε μια συνέντευξη, οι αιτούντες εργασία επικεντρώνονται σε ένα στόχο – να πάρουν τη δουλειά. Οι υποψήφιοι δίνουν απαντήσεις που νομίζουν ότι θέλετε να ακούσετε. Πιστεύουν ότι εάν αναφέρουν φιλοδοξίες που δεν σχετίζονται με την εργασία ή εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την ίδρυση της δικής τους επιχείρησης, οι εργοδότες δεν θα τους προσλάβουν. Εναλλακτική ερώτηση: «Αν είχατε 40.000 ευρώ για να φτιάξετε τη δική σας επιχείρηση, τι θα κάνατε;». Η δημιουργία, δηλαδή, μιας υποθετικής κατάστασης επιτρέπει στους αναζητούντες εργασία να συζητήσουν τους στόχους τους μαζί σας, χωρίς τον φόβο να δώσουν λανθασμένη εντύπωση. Οι υποψήφιοι μπορούν να μιλήσουν για το είδος της επιχείρησης που θα δημιουργήσουν, δίνοντάς σας μια βαθύτερη γνώση για τα πάθη και τους στόχους τους, χωρίς να περιορίσουν την ικανότητά τους να εκφραστούν.

  1. «Τι σας κινητοποιεί;»

Όταν ρωτάτε τους υποψηφίους τι τους παρακινεί, δεν τους ρωτάτε στην πραγματικότητα τίποτα. Παρόλο που αναζητάτε σημαντικές πληροφορίες, η ερώτηση είναι πολύ ευρεία. Οι υποψήφιοι γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να πουν ότι είναι παρακινημένοι από τα χρήματα ή τις παροχές. Ακόμα χειρότερα, εμφανίζονται συχνά με μια απάντηση την οποία έχουν προετοιμάσει από πριν. Μπορούν να σας πουν ότι υποκινούνται από προκλήσεις, κ.λπ., ωστόσο αυτές οι  απαντήσεις δεν σας αποκαλύπτουν εάν ένας υποψήφιος εργάζεται καλύτερα από κάποιον άλλο ή τι τον κρατά προσηλωμένο σε μια εταιρεία. Μια πιο αποτελεσματική ερώτηση θα μπορούσε να είναι η ακόλουθη: «Ποιο είναι το ιδανικό περιβάλλον εργασίας για σας;». Λειτουργούν καλύτερα σε πολυσύχναστους ή ήσυχους χώρους; Προτιμούν τη συνεργατική ή ατομική εργασία; Επίσης, μπορεί να θέλετε να μάθετε από τους υποψηφίους για τις ιδιότητες που αναζητούν σε έναν προϊστάμενο. Ποιοι ήταν οι αγαπημένοι ηγέτες τους στο παρελθόν και γιατί;

  1. «Με τι είστε παθιασμένοι;»

Όταν θέτετε αυτήν την ερώτηση, οι υποψήφιοι θα προσπαθήσουν να σας ευχαριστήσουν με γενικόλογες απαντήσεις. Αν θέλετε, όμως, να ανακαλύψετε αν ο συγκεκριμένος υποψήφιος είναι ο κατάλληλος για τη θέση, τότε η σωστή ερώτηση είναι η εξής «Τι σας άρεσε περισσότερο στις προηγούμενες δουλειές σας;». Το να θέτετε συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με το τι αγαπούσε ο υποψήφιος για τις θέσεις εργασίας στο παρελθόν, θα σας δώσει μια καλύτερη ιδέα για τα δυνατά του σημεία και για το έργο που αισθάνεται πραγματικά παθιασμένος. Τα συμφέροντα και οι στόχοι του ευθυγραμμίζονται με εκείνους που απαιτούνται για τη θέση;

  1. «Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και οι αδυναμίες σας;»

Οι υποψήφιοι θέλουν να παρουσιάσουν τον εαυτό τους με το καλύτερο δυνατό τρόπο και δεν πρόκειται να παραδεχτούν πραγματικές αδυναμίες. Αν και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες των αιτούντων, είναι πιο σημαντικό να κατανοήσουμε τι δεν θέλει να κάνει ένας επαγγελματίας στη δουλειά. Αν ένας υποψήφιος δεν απολαμβάνει ένα κύριο μέρος της εργασίας, τα πράγματα δεν θα λειτουργήσουν και θα είστε δυσαρεστημένοι, επειδή ο εργαζόμενος δεν δίνει τον καλύτερο του εαυτό. Η σωστή ερώτηση: «Ποιος είναι ο στόχος / η ευθύνη που είχατε πετύχει, αλλά δεν θα θέλατε ξανά να το κάνετε;», θα σας κατατοπίσει πλήρως για τα “θέλω” του υποψηφίου.

Εσείς, λοιπόν, πώς αξιολογείτε τους υποψηφίους και τους στόχους τους;

Βρείτε το ταλέντο που ψάχνετε εδώ!

Περισσότερα άρθρα σχετικά με την διαχείριση εργαζομένων και την βελτίωση της διαδικασίας πρόσληψης θα βρείτε στο blog μας.