Πως μπορώ να προετοιμαστώ για ένα technical assessment;

By CollegeLink Team

Είσαι developer, έχεις κάνει ήδη την πρώτη συνέντευξη για μια θέση και σε έχουν ενημερώσει πως το επόμενο στάδιο είναι το technical assessment.

Αν αναρωτιέσαι πως θα προετοιμαστείς για το tech assessment, μιας και θέλεις να αποφύγεις λάθη που μπορεί να έκανες σε προηγούμενα assessments στο παρελθόν, είμαστε εμείς εδώ να σου δώσουμε μερικές ιδέες! 

Η διαδικασία του technical assessment μπορεί να φαίνεται αγχωτική, γιατί δεν γνωρίζεις τι θα σου ζητηθεί και αν θα ανταποκριθείς με τον τρόπο που περιμένουν από εσένα. Κάνοντας όμως την κατάλληλη προετοιμασία, μπορείς να νιώθεις μεγαλύτερη σιγουριά και να αυξήσεις τις πιθανότητες να πάρεις την θέση! 

Κάνε μια επανάληψη στις τεχνικές σου γνώσεις

Κατά την διάρκεια της πρώτης συνέντευξης συνήθως γίνεται αναφορά στο ποιές γλώσσες προγραμματισμού ή εργαλεία είναι σημαντικά για το συγκεκριμένο ρόλο. Για αυτό λοιπόν, πριν από το assessment, κάνε ένα touch up στις γνώσεις σου πάνω στα συγκεκριμένα εργαλεία, για να είσαι προετοιμασμέν@ για ό,τι μπορεί να σου ζητηθεί. 

Ανάτρεξε σε παλιά projects ή προηγούμενα case studies

Tο να ανατρέξεις σε παλαιότερα projects που έχεις ολοκληρώσει ή σε κάποιο case study που έχεις συμπληρώσει στο παρελθόν για κάποια άλλη θέση, θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις λάθη που έκανες, έτσι ώστε να μην τα επαναλάβεις ή να εντοπίσεις κάποια μέθοδο που χρησιμοποιήσες η οποία σε βοήθησε και θα σου φανεί ξανά χρήσιμη. 

Κάνε εξάσκηση στα technical skills σου

Αναζήτησε για εργαλεία/εφαρμογές στα οποία μπορείς να κάνεις practice τα technical skills σου. Για παράδειγμα μπορείς να εξασκηθείς στο coding σε εργαλεία όπως το TestDome, HacerRank και το LeetCode, έτσι ώστε να δουλέψεις με διαφορετικά σενάρια. Αν η θέση στην οποία κάνεις αίτηση απαιτεί γνώση αντικειμενοστραφή προγραμματισμού, μπορείς να ρίξεις μια ματιά σε αυτό το άρθρο για να σε βοηθήσει στην προετοιμασία σου.

Διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες του assessment

Πριν πατήσεις το start σε ένα assessment, διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες καθώς και τα restrictions που υπάρχουν. Για παράδειγμα, σε κάποια από αυτά δεν μπορείς να διακόψεις την διαδικασία αφού τα ξεκινήσεις, ενώ υπάρχουν assessments που μπορείς να τα αφήσεις στην μέση και να τα συνεχίσεις αργότερα. Τέλος, προγραμμάτισε τον χρόνο σου, έτσι ώστε να προλάβεις να το συμπληρώσεις μέσα στο deadline που σου έχει δοθεί.  

Ποιά είδη technical assessment υπάρχουν;
1. Αυτοματοποιημένο test

Αρκετά συχνά χρησιμοποιείται ως είδος αξιολόγησης των τεχνικών ικανοτήτων για μία tech θέση, ένα αυτοματοποιημένο test. Συχνά αυτό αποστέλλεται από την εταιρεία μετά από την πρώτη συνέντευξη, και τίθεται κάποιο case να λύσεις, αναπτύσσοντας κώδικα. Εναλλακτικά, μπορεί να υπάρχουν μέσα στο τεστ κάποιες ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Το συγκεκριμένο assessment συνήθως έχει ένα συγκεκριμένο deadline μέσα στο οποίο πρέπει να το ολοκληρώσεις, πχ. 3 μέρες από την αποστολή του, ή κάποιες ώρες μετά την συνέντευξη. 

2. Take-home code challenge

Ένα αρκετά συνηθισμένο είδος technical assessment είναι το να σου αποσταλεί κάποιο πιο εκτενές case study όπου θα πρέπει να το συμπληρώσεις μέσα σε συγκεκριμένο deadline. Συνήθως σου δίνεται κάποιο πρόβλημα να λύσεις και μια βάση κώδικα για να δουλέψεις πάνω σε αυτή. Το συγκεκριμένο case είναι αρκετά κοντά σε πραγματική περίπτωση και συνήθως είναι ένα assessment που εξετάζει τα coding skills σου σε βάθος. Μπορεί να υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος που πρέπει να ολοκληρώσεις το assessment από την ώρα που θα το ξεκινήσεις, ή να είναι open να το ολοκληρώσεις όποτε μπορείς. 

3. Pair programming

Ένα ακόμα είδος assessment που έχει σκοπό να τεστάρει τις γνώσεις σου πάνω στα hard skills που είναι απαραίτητα για την θέση, είναι το pair programming. Στο pair programming καλείσαι να λύσεις ένα case σε μια πλατφόρμα, μπαίνοντας σε ένα call με τ@ν manager ή κάποιο άλλο μέλος της engineering ομάδας. Αυτό το είδος assessment σου δίνει την ευκαιρία να γνωρίσεις τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει η ομάδα και να ανακαλύψουν κι εκείνοι την τον τρόπο σκέψης σου, το πως αντιμετωπίζεις ένα case και πως συνεργάζεσαι. Ωστόσο το γεγονός ότι όλη η διαδικασία γίνεται face to face, σημαίνει ότι μπορεί να αγχώνει κάποι@ς candidates.

4. Aptitude test

Συμπληρωματικά με κάποιο από τα παραπάνω τεστ, μπορεί να σου ζητηθεί να συμπληρώσεις ένα aptitude test ή αλλιώς cognitive behavioral assessment. Αυτό το είδος αξιολόγησης ανάλογα με το πως είναι δομημένο για την εκάστοτε θέση, τεστάρει την ικανότητα σου σε διάφορες ικανότητες γνωστικές-συμπεριφορικές, όπως την διαχείριση και λήψη αποφάσεων, την προσαρμοστικότητα σου, την οξυδέρκεια και την κριτική σκέψη. Μπορείς να δεις ένα παράδειγμα aptitude test εδώ

Η προετοιμασία για ένα technical assessment είναι σημαντική, μιας και αποτελεί ένα βασικό στάδιο της διαδικασίας αξιολόγησης για έναν ρόλο. Ωστόσο, ακολουθώντας τα παραπάνω tips, θα μπορέσεις να ανταπεξέλθεις σε οποιοδήποτε test με επιτυχία, αποδεικνύοντας πως διαθέτεις τα skills που είναι απαραίτητα για τον ρόλο!