Τα 4 μεγαλύτερα λάθη που γίνονται στη διαδικασία προσλήψεων και “διώχνουν” τα ταλέντα μακριά

By Collegelink Team

Είναι απίστευτο, όμως αληθινό, το γεγονός ότι, τόσο μεσαίες, όσο και μεγάλες επιχειρήσεις δεν έχουν καταλάβει ότι οι marketers γνωρίζουν πολύ καλά. Δηλαδή, ότι αν συμπεριφερθείς ευγενικά στους ανθρώπους, θα παραμείνουν κοντά σου, ενώ αν τους μεταχειριστείς άσχημα, θα εξαφανιστούν. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τις συνεντεύξεις.

Επιθυμείτε να ενσωματώσετε στο ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας σας τα καλύτερα ταλέντα; Εάν ναι, θα πρέπει να αντιμετωπίζετε αυτούς τους υποψηφίους σαν να είναι χρυσάφι!

Δημιουργείστε την κατάλληλη για εσάς ομάδα εδώ!

Παρακάτω βρίσκονται 4 πρακτικές προσλήψεων που οδηγούν τα καλύτερα ταλέντα μακριά από την εταιρεία σας. 

  1. “Radio silence”

Όταν ο υποψήφιος έχει αφιερώσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να συμπληρώσει την αίτηση για μια θέση εργασίας, που έχετε ανοίξει, και δεν λαμβάνει καμία απάντηση για μία, δύο ή τρεις εβδομάδες ότι η αίτηση του υποβλήθηκε επιτυχώς, μην αναμένετε ότι ο υποψήφιος θα διατηρήσει ένθερμο το ενδιαφέρον του για την εταιρεία σας. Φροντίστε να έχετε εγκαταστήσει μια αυτόματη απάντηση κάθε φορά που ένας υποψήφιος θα υποβάλει την αίτηση του. Η έλλειψη επικοινωνίας είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματα στη διαδικασία προσλήψεων. Στην πλατφόρμα της CollegeLink μπορείτε πολύ εύκολα να στείλετε κάποιο μήνυμα στους υποψηφίους ή να τους ενημερώσετε μαζικά για την απόρριψη τους σε κάποιο συγκεκριμένο βήμα της διαδικασίας.

  1. “Pre-employment tests”

Η διαδικασία του pre-screening είναι υψίστης σημασίας και συχνά ελλοχεύει ο κίνδυνος η εταιρεία να απομακρύνει έναν υποψήφιο που είναι από τους καλύτερους. Βέβαια, τα συγκεκριμένα tests για ορισμένες εταιρείες είναι απαραίτητο στάδιο της διαδικασίας προσλήψεων, όμως παίζει καθοριστικό ρόλο σε ποιο στάδιο οι υποψήφιοι εξετάζονται γραπτώς, καθώς και η ποιότητα και συνάφεια του test. Μια πρακτική, όμως, που έχουν υιοθετήσει εταιρείες κολοσσοί, όπως οι Google, Apple και Microsoft είναι να παρέχουν gamification tasks στους υποψηφίους. Για τους καλύτερους υποψηφίους είναι μια τεράστια πρόκληση για να αποδείξουν την αξία τους! Στην CollegeLink σε συνεργασία με την Owiwi, παρέχουμε Test Προσωπικότητας, τα οποία θα σας διευκολύνουν στην αναζήτηση του πιο ταιριαστού ταλέντου για την εταιρία σας.

  1.   Έμφαση στον προηγούμενο μισθό του υποψηφίου

Οι ικανοί υποψήφιοι δεν θα μοιραστούν μαζί σας τι μισθό λάμβαναν στην προηγούμενη εργασία τους.  Είναι αντιεπαγγελματική η διατύπωση μιας τέτοιου είδους ερώτησης σε συνέντευξη. Ο εν δυνάμει εργαζόμενος θα πρέπει να αξιολογηθεί με βάση τις ικανότητες και τις γνώσεις του, καθώς και με τις απαιτήσεις της προτεινόμενης θέσης, όχι σύμφωνα με τον προηγούμενο μισθό του. 

  1.     Παρωχημένες ερωτήσεις στη συνέντευξη

Αποφύγετε ερωτήσεις που συχνά διατυπώνονται σε συνεντεύξεις και αντικαταστήστε τις με νέες, σύμφωνα με τις millennium πρακτικές, που όχι μόνο θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα, αλλά θα μετατρέψουν την συνέντευξη σε μια ευχάριστη διαδικασία για τον υποψήφιο. Βρείτε εδώ 5 Τips για την αποτελεσματική προσέλκυση των Millennials.

Αν κι εσείς επιθυμείτε τα καλύτερα ταλέντα να σας “χτυπήσουν την πόρτα”, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις παραπάνω πρακτικές. Μετά το μόνο που απαιτείται από μέρουςμεριάς σας, είναι, να διατηρείτε το ενδιαφέρον τους αμείωτο!

Δημιουργείστε την κατάλληλη για σας ομάδα εδώ!

Περισσότερα άρθρα σχετικά με την διαχείριση εργαζομένων και την βελτίωση της διαδικασίας πρόσληψης θα βρείτε στο blog μας.