4 τρόποι φροντίδας της ψυχικής υγείας στον εργασιακό χώρο!

By Collegelink Team

Εδώ και πολλά χρόνια, τα προγράμματα ευεξίας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εταιρικής κουλτούρας  παρατηρώντας όλο και περισσότερες εταιρείες να ενσωματώνουν προγράμματα που αφορούν τη διατροφική αγωγή και διαπαιδαγώγηση, τη διακοπή του καπνίσματος ή ακόμη και γυμναστηριακές εγκαταστάσεις στον εργασιακό τους χώρο.

Στις μέρες μας, όμως, η ευεξία στο εργασιακό περιβάλλον εκτείνεται πέρα από τα όρια του παραδοσιακού ορισμού της υγείας με τους εργοδότες να δίνουν μεγάλη έμφαση στην προαγωγή της ψυχικής υγείας στην εργασία. Μάλιστα, τα σύγχρονα προγράμματα ευεξίας προσανατολίζονται περισσότερο στην επαγγελματική εξέλιξη των εργαζομένων και την αλληλεπίδρασή με τους συναδέλφους τους.

Ως φυσικό επακόλουθο, οι εξελίξεις αυτές επέφεραν σημαντικές αλλαγές και στη διαδικασία πρόσληψης της εκάστοτε εταιρείας. Συγκριτικά με παλαιότερα, οι εργαζόμενοι πλέον επιδιώκουν να εργαστούν σε χώρους όπου η ευεξία αποτελεί προτεραιότητα. Η αύξηση της ευαισθητοποίησης για την ψυχική υγεία και οι σύγχρονες τάσεις σχετικά με την ευεξία των εργαζομένων διαμορφώνουν πλήρως τα περιβάλλοντα εργασίας και επομένως και την ίδια τη διαδικασία πρόσληψης.

Στελεχώστε σωστά την ομάδα σας!

Παρακάτω, θα βρείτε τέσσερις ιδέες τις οποίες μπορείτε να τις εφαρμόσετε κατά τη διαδικασία πρόσληψης εξασφαλίζοντας μελλοντικά ένα υγιές και καλά οργανωμένο εργασιακό περιβάλλον.

  1.     Ενίσχυση αλληλεπιδράσεων στον εργασιακό χώρο

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες της αμερικάνικης εταιρείας O.C. Tanner , περίπου το 76% των εργαζομένων που αναπτύσσουν φιλικούς δεσμούς στο εργασιακό τους περιβάλλον είναι πιο ικανοποιημένοι και αποδοτικοί στην εργασία τους. Η επιτυχία, λοιπόν,  κάθε εταιρικού προγράμματος ευεξίας ξεκινά ήδη από τη διαδικασία της συνέντευξης και συγκεκριμένα από την ερώτηση ” Πόσο καλά συνεργάζεσαι με άλλους; ”. Ακόμη και αν η περιγραφή της θέσης εργασίας δεν περιλαμβάνει το ομαδικό πνεύμα ως απαραίτητη προϋπόθεση πρόσληψης, είναι απαραίτητο να είστε απόλυτα βέβαιοι ότι προσλαμβάνετε κάποιον που επιθυμεί να είναι μέλος μιας ομάδας και λειτουργεί σωστά στα πλαίσια αυτής.

  1.     Ενσωμάτωση ημερών ψυχικής υγείας στο εργασιακό ημερολόγιο

Οι παροχές αποτελούσαν πάντα καθοριστικό παράγοντα για την αποδοχή μιας προσφοράς εργασίας. Στις ημέρες μας, όμως, οι εργαζόμενοι δεν ενδιαφέρονται απλώς για το πόσες ημέρες άδειας θα λάβουν, αλλά και για τις ημέρες ψυχικής υγείας που προσφέρει η εκάστοτε εταιρεία.

Σύμφωνα με μια έκθεση της Deloitte, το 84% των εργαζομένων παγκοσμίως αντιμετωπίζουν σωματικά, ψυχολογικά ή συμπεριφορικά συμπτώματα κακής ψυχικής υγείας. Επιπλέον, τα αρμόδια Κέντρα των Η.Π.Α. για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Νόσων υποστηρίζουν ότι η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε πέντε χαμένες εργάσιμες ημέρες και σχεδόν 12 ημέρες μειωμένης παραγωγικότητας ανά άτομο στο διάστημα τριών μηνών. Για αυτό, όλο και περισσότερες εταιρείες προσφέρουν και ημέρες ψυχικής υγείας εκτός από τις επιτρεπόμενες ημέρες αδειοδότησης.

  1.     Ενσωμάτωση προγραμμάτων χρηματοοικονομικής συμβουλευτικής για τους εργαζομένους

Δεδομένου ότι το άγχος παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγικότητα των εργαζομένων, είναι σημαντικό η κάθε εταιρεία να γνωρίζει τη βασική αιτία άγχους των εργαζομένων της. Στην περίπτωση της Ελλάδας, τα  ποσοστά φορολογίας και το επίπεδο του κόστους ζωής στην Ελλάδα επιφέρουν σημαντική ανασφάλεια στους εργαζομένους για τα οικονομικά τους. Για αυτό, τα περισσότερα εταιρικά προγράμματα ευεξίας αρχίζουν σταδιακά να δίνουν έμφαση στην οικονομική συμβουλευτική. Τα προγράμματα χρηματοοικονομικής συμβουλευτικής, συχνά, προσφέρουν συμβουλές για φοιτητικά δάνεια, χρέη και περιπτώσεις χρεοκοπίας ή περιλαμβάνουν ακόμη και ηλεκτρονικά μαθήματα και πολλά άλλα.

  1.     Ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στα προγράμματα ευεξίας

Η χρήση των νέων τεχνολογιών δεν θα μπορούσε, φυσικά, να απουσιάζει από τα προγράμματα ευεξίας. Συγκεκριμένα, αρκετές εταιρείες προμηθεύουν τους εργαζόμενούς τους με φορητούς ιχνηλάτες φυσικής κατάστασης προκειμένου να τους ενθαρρύνουν να κινούνται περισσότερο τις ώρες εργασίας τους, αλλά και κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων τους.

Οι διαδικτυακές πύλες ευεξίας αποτελούν ένα εξίσου σημαντικό εργαλείο για την υλοποίηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση του προγράμματος ευεξίας της εκάστοτε εταιρείας. Είναι ένας χώρος όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να πάνε να ελέγξουν την κατάσταση του προγράμματος υγείας και ευεξίας τους και να μάθουν περισσότερα για την πραγματοποίηση υγιεινών αλλαγών. Επιπλέον, μια ηλεκτρονική πύλη κάνει πιο εύκολη την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των εταιρικών προγραμμάτων ευεξίας, καθώς ο ψηφιακός χαρακτήρας αυτού του τύπου πλατφόρμας σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερος χώρος για ανθρώπινο λάθος και η διαδικασία είναι πολύ πιο γρήγορη.

Τέλος, τα λογισμικά τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία ήδη έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε επαγγελματικούς κλάδους όπως το HR, το project management και οι πωλήσεις, μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα των ήδη υπαρχόντων εταιρικών προγραμμάτων ευεξίας είτε με τη συλλογή δεδομένων είτε με τη χρήση chat rooms στα οποία οι εργαζόμενοι μπορούν να απαντήσουν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή, τη γυμναστική, τις εργασιακές συνθήκες κ.ο.κ.

Παρατηρούμε, λοιπόν, ότι τα τελευταία χρόνια, αν και δεν έχει αφαιρεθεί η προσοχή από τις πρωτοβουλίες για τη σωματική υγεία, δίνεται πλέον μεγαλύτερη έμφαση στην ψυχική υγεία, την αίσθηση ασφάλειας και την  αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας. Η ευεξία, δηλαδή, στο χώρο εργασίας θα είναι πάντα εξελισσόμενη, οπότε είναι σημαντικό να μείνετε συνεχώς ενημερωμένοι για το ποιες τάσεις κυριαρχούν στη διαδικασία πρόσληψης.

Περισσότερα άρθρα σχετικά με τη βελτίωση της διαδικασίας πρόσληψης θα βρείτε στο blog μας.

Στελεχώστε σωστά την ομάδα σας!