Ζήστε τις γιορτές στο γραφείο χωρίς να θυσιάσετε την παραγωγικότητά σας

By Collegelink Team

Η περίοδος των εορτών δημιουργεί πολλές δυνατότητες στις επιχειρήσεις, όχι μόνο όσον αφορά το οικονομικό τους όφελος αλλά πολύ περισσότερο όσον αφορά το εργασιακό κλίμα.

Οι επικείμενες διακοπές μπορούν να δημιουργήσουν μια καλή διάθεση στο χώρο εργασίας, καθώς και αυξημένα κίνητρα για να γίνει όλη η δουλειά πριν οι άνθρωποι ξεκινήσουν τις διακοπές τους. Οι εορτασμοί στο χώρο εργασίας μπορούν επίσης να προσθέσουν ένα επίπεδο απόλαυσης των εορτών, ενισχύοντας ταυτόχρονα τους ομαδικούς δεσμούς και βελτιώνοντας τη συνολική ατμόσφαιρα.

Το δύσκολο κομμάτι είναι να βρεθεί η τέλεια ισορροπία μεταξύ των εορτασμών στο χώρο εργασίας αποφεύγοντας τη μειωμένη παραγωγικότητα ή την περιθωριοποίηση μελών της ομάδας που δεν ασπάζονται τους συγκεκριμένους εορτασμούς.

Πώς μπορούν, λοιπόν, οι ηγέτες της εταιρείας να δημιουργήσουν εορταστικό πνεύμα χωρίς αρνητικές επιπτώσεις;

  1. Μείνετε εστιασμένοι στη δουλειά

Τρέξτε έναν μηνιαίο διαγωνισμό, με μία διαφορετική πρόκληση κάθε μέρα προκειμένου να διατηρηθεί η παραγωγικότητα. Το μέλος της ομάδας που πετυχαίνει τα περισσότερα εκείνη τη μέρα, κερδίζει ένα μικρό συμβολικό δώρο. Η πρόκληση σχετίζεται πάντα με την εργασία και διαφοροποιείται καθημερινά, ώστε να διατηρούνται υψηλά τα επίπεδα ενδιαφέροντος. Με το να εντείνετε την σκέψη σε κάθε πρόκληση ή δίνοντας ένα δώρο κινητοποιείτε ακόμα περισσότερα μέλη της ομάδας.

  1. Μάθετε τις ενέργειες στις οποίες θα ήθελε η ομάδα να προβεί κατά την περίοδο αυτή

Ένας έξυπνος τρόπος να παρατηρείτε την παραγωγικότητα της ομάδας κατά την περίοδο των εορτών, χωρίς όμως να μειώσετε τα επίπεδά της ή να περιθωριοποιείτε  μέλη της, είναι να μην δράσετε μεμονωμένα. Καλό είναι να συμβουλευτείτε την άποψη των εργαζομένων σας για τον τρόπο που θα ήθελαν να γιορτάσουν αυτές τις στιγμές. Προσπαθήστε μέσα από τις δικές σας προτάσεις να ενισχύσετε το κλίμα αλληλοϋποστήριξης και προσφοράς προς τον συνάνθρωπο. Είναι σημαντικό να υπολογίζεται η άποψη τους και ακόμη περισσότερο σε μία ευαίσθητη περίοδο. Μπορεί να θέλουν να προβούν σε εθελοντικές πράξεις και να περάσουν κάποιο κοινωνικό μήνυμα. Δεν είναι μία πολύ καλή ιδέα, τι λέτε;

  1. Εντάξτε στην ομάδα σας αφοσιωμένα μέλη

Η αναγνώριση και ο εορτασμός των Χριστουγέννων  στο χώρο εργασίας μπορεί να προάγει μια διασκεδαστική και εορταστική εταιρική κουλτούρα. Κατά την εορταστική περίοδο η ομάδα δύναται να ξεφύγει από τη ρουτίνα, και να λάβει μέρος σε εορταστικές και πάνω από όλα συναδελφικές ενέργειες. Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι πρέπει απαραίτητα να πρέπει να σημειωθεί μείωση της παραγωγικότητάς της. Όταν ένα μέλος της ομάδας δυσκολεύεται να συνδυάσει την δουλειά με το εορταστικό κλίμα που δημιουργείται κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων είναι πολύ πιθανό να δυσκολεύεται να διατηρήσει τις ισορροπίες σε ένα πιο “χαλαρό’’ εταιρικό κλίμα. Εκεί απαιτείται η δική σας προσοχή και καθοδήγηση, ώστε να βοηθήσετε εκείνο το άτομο να προσαρμοστεί στην εορταστική ατμόσφαιρα, παραμένοντας όμως εργασιακά αποδοτικό!

  1. Δείξτε στα μέλη της ομάδας σας πόσο σημαντικά είναι

Δημιουργήστε μία καμπάνια 2 εβδομάδων η οποία να απευθύνεται στην ομάδα σας. Κατά την καμπάνια αυτή τα μέλη της ομάδας σας  θα λαμβάνουν κάτι θετικό κάθε μέρα είτε αυτό είναι ένα μήνυμα ή ένα δώρο επιβράβευσης. Μοιραστείτε ένα βίντεο μαζί τους που να βασίζεται πάνω στην εκτίμηση της σκληρής δουλειάς του καθενός κατά τη διάρκεια της πιεσμένης αυτής περιόδου. Αυτές οι κινήσεις μπορούν να συμβούν καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά η περίοδος των εορτών είναι μία καλή ευκαιρία να γιορτάσουμε την εργασιακή εμπειρία που μοιραζόμαστε μέσα στο έτος.

Δείξτε στην ομάδα σας πόσο σημαντική είναι για εσάς ενδυναμώνοντας την!

Βρείτε ταλαντούχους υποψηφίους εδώ!