5 μαθήματα Recruiting που μπορούμε να πάρουμε από τις ομάδες ποδοσφαίρου κολεγίων

By Collegelink Team

Μπορεί να μην το έχετε διαπιστώσει, αλλά υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ της πρόσληψης παικτών για μια πανεπιστημιακή ομάδα ποδοσφαίρου και μιας εταιρικής πρόσληψης.

Είμαστε σίγουροι ότι η 1η πρόταση του άρθρου σας φαίνεται “παράξενη”. Και όμως, υπάρχουν ομοιότητες και επειδή στην CollegeLink πάντα θέλουμε να μιλάμε με στοιχεία, ας δούμε μερικά παραδείγματα: 

  1. Το κολέγιο είναι ακριβό – και το ίδιο συμβαίνει και  με τις προσλήψεις εργαζομένων

Τα πανεπιστήμια επενδύουν σε παίκτες, προσφέροντας τους υποτροφίες. Η απασχόληση ενός ατόμου είναι επίσης μια επένδυση, αν και με τη μορφή ενός paycheck. Σίγουρα και οι δύο περιπτώσεις αποτελούν δαπανηρές επενδύσεις, αλλά τόσο οι εργοδότες, όσο και οι ομάδες ποδοσφαίρου πανεπιστημίων γνωρίζουν ότι όταν παίρνουν τους σωστούς ανθρώπους, είναι ένα μικρό τίμημα που πρέπει να  πληρώσουν για την νίκη – είτε στο γραφείο είτε στο γήπεδο.

  1. Δεν μπορείτε να κάνετε προσλήψεις στο “κενό”

Οι προπονητές προσλαμβάνουν νέους παίκτες με βάση τις τρέχουσες ανάγκες της ομάδας. Σκέφτονται τον συνολικό αντίκτυπο της προσθήκης ενός συγκεκριμένου παίκτη στην ομάδα. Οι εργοδότες πρέπει να βλέπουν την εταιρική πρόσληψη με τον ίδιο τρόπο. Ένας υποψήφιος, όχι μόνο πρέπει να κάνει επαρκώς τη δουλειά του, αλλά πρέπει επίσης να συνάδει με την κουλτούρα της εταιρείας. Κάθε εταιρεία έχει τις δικές της μοναδικές παραδόσεις και πρότυπα. Ακόμα κι αν ένα άτομο έχει τις κατάλληλες δεξιότητες, αλλά δεν ταιριάζει με την κουλτούρα της εταιρείας, δεν ενθαρρύνεται η δέσμευση του με την επιχείρηση, ούτε η συνολική παραγωγικότητα της επιχείρησης. 

  1. Η πρόσληψη είναι ένα “ομαδικό άθλημα”

Οι αποφάσεις για την πρόσληψη ποδοσφαιριστών στα πανεπιστήμια δεν γίνονται ποτέ βιαστικά. Πράγματι, πολλά βήματα και άνθρωποι εμπλέκονται στην εν λόγω διαδικασία, επειδή η απόφαση είναι πολύ σημαντική. Πολλοί είναι, επίσης, εκείνοι που στηρίζονται στις προοπτικές ενός παίκτη. Παρατηρούν διεξοδικά τους παίκτες στον αγώνα πριν αποφασίσουν να προχωρήσουν σε προσφορά. Οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν παρόμοιες διαδικασίες. Είναι συνετό να συγκεντρώσετε μια ομάδα συμβούλων, ειδικών και εργαζομένων της εταιρείας σας για να σας βοηθήσουν με τις αποφάσεις πρόσληψης. Οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη εργαζομένους θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να σχηματίσουν ένα γραφείο επιφορτισμένο με τη διατήρηση της καλλιέργειας της εταιρείας. Σημαντικό είναι να θυμάστε ότι πρέπει να θέτετε υψηλά standards. Εάν δεν το κάνετε πράξη, τότε μακροπρόθεσμα θα χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για να φτάσετε τα υψηλά standards. Να είστε υπομονετικοί, προκειμένου να προσλάβετε τους κατάλληλους ανθρώπους για την επιχείρησή σας!

  1. Πάντα να έχετε εναλλακτική λύση

Εάν ένας παίκτης είναι έξω για έναν αγώνα λόγω τραυματισμού υπάρχουν οι αναπληρωματικοί παίκτες. Κατά την πρόσληψη, θα πρέπει να έχετε και εσείς “αναπληρωματικούς”. Υπάρχει ο κορυφαίος υποψήφιος, αλλά και ο υποψήφιος δεύτερης επιλογής. Και οι δύο είναι πολλά υποσχόμενοι, αλλά κανένας δεν θα είναι ο ιδανικός – επειδή ο τέλειος υποψήφιος απλά δεν υπάρχει. Ακόμη και οι καλύτεροι υποψήφιοι θα έχουν προβλήματα. Ίσως ο κορυφαίος υποψήφιος σας να έχει όλα τα απαραίτητα γνωρίσματα και δεξιότητες, αλλά να ζητά υψηλότερο μισθό από ό, τι μπορείτε να αντέξετε οικονομικά. Αυτό δεν πρέπει να σας εμποδίζει να κάνετε μια προσφορά, αλλά δείχνει επίσης την ανάγκη μιας εναλλακτικής λύσης.

  1. Βολιδοσκοπήστε τόσο το παρόν όσο και το μέλλον

Υπάρχουν πολλοί πραγματικά καλοί παίκτες στα γυμνάσια, αλλά δεν ταιριάζουν όλοι οι παίκτες με την ομάδα. Η αναζήτηση υποψηφίων θα πρέπει να στοχεύει σε άτομα με συγκεκριμένες δεξιότητες, δεν πρέπει δηλαδή να είναι μια γενική αναζήτηση που θα φέρει απλά βιογραφικά. Η ποσότητα δεν σημαίνει και ποιότητα. Ακόμη και όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων θα πρέπει να αναζητούν συνεχώς νέα μέλη στην ομάδα τους. Ποτέ δεν ξέρετε τι ανάγκες μπορούν να προκύψουν στο μέλλον. Οι αποχωρήσεις των εργαζομένων είναι συχνά απρόβλεπτες και πρέπει να είστε έτοιμοι να γεμίσετε τις κενές θέσεις. Μπορεί να προκύψουν νέες ευκαιρίες για επέκταση της επιχείρησης και να χρειαστείτε άτομα για να διεκπεραιώσετε αυτές τις νέες υπηρεσίες. Ενώ είναι σημαντικό να αναζητήσετε μελλοντικούς υποψηφίους, είναι εξίσου σημαντικό να παραμείνετε επικεντρωμένοι και στους σημερινούς εργαζομένους σας. Κρατήστε τους προσηλωμένους με την επιχείρηση σας και επενδύστε στην ανάπτυξή τους και η επιχείρησή σας θα συνεχίσει να πετυχαίνει!

Έτσι, ποιο είναι το μυστικό για την οικοδόμηση μιας εξαιρετικής ομάδας που θα φέρει την επιχείρησή σας σε νέα επίπεδα επιτυχίας; Ακολουθήστε απλώς τις πρακτικές των προπονητών ποδοσφαίρου κολεγίων!

Περισσότερα άρθρα σχετικά με την διαχείριση εργαζομένων και την βελτίωση της διαδικασίας πρόσληψης θα βρείτε στο blog μας.