Σίγουρα θα έχεις σταθεί μπροστά από τον καθρέφτη σου και θα έχεις αναρωτηθεί “τι να φορέσω σήμερα στη δουλειά;”. Κάθε εταιρεία διατηρεί ένα διαφορετικό πρωτόκολλο ντυσίματος του ανθρώπινου δυναμικού της, άλλα είναι πιο αυστηρά κι άλλα όχι.

Στις περισσότερες επιχειρήσεις συγκλίνουν στο “business style”, ενώ τις Παρασκευές, που όπως έχουν ονομαστεί “casual Fridays”, οι εργαζόμενοι μπορούν να ντυθούν σε ένα ύφος πιο χαλαρό από το καθημερινό.

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, σε κάποια γραφεία, ένα τυπικό επαγγελματικό ντύσιμο είναι αναμενόμενο και απαιτείται πολλές φορές, ενώ σε άλλα, μια πιο casual εμφάνιση, μπορεί να είναι πιο κατάλληλη.

Κάνε την εγγραφή σου στο CollegeLink!

Η ενδυματολογική επιλογή χρήζει ιδιαίτερη προσοχή και σχολαστικότητα, ιδιαιτέρως για τις επιχειρήσεις, όπου το απαιτούν με πολύ αυστηρούς κανόνες. Τα ρούχα είναι η πρώτη εντύπωση-εικόνα που λαμβάνει κάποιος όταν τον συναντήσεις για πρώτη φορά και δηλώνουν στοιχεία του χαρακτήρα σου. Ένα, για παράδειγμα, ανδρόγυνο look για μια γυναίκα εργαζόμενη δηλώνει δυναμικότητα, επαγγελματισμό και αυτοπεποίθηση. Ωστόσο, πάντοτε πρέπει να έχεις στο νου σου ότι τα ρούχα που θα επιλέξεις δεν θα πρέπει να σε “φοράνε”, αλλά να νιώθεις άνετα και κυρίως ο εαυτός σου.

Είναι πολύ σημαντικό να επενδύεις στην γκαρνταρόμπα σου και την απόκτηση εκείνων των ρούχων που θα απογειώσουν τις εμφανίσεις σου και θα είσαι εντός των κανόνων της εταιρείας. Επίλεξε υφάσματα, γραμμές στα ρούχα που σε κολακεύουν, business look δεν σημαίνει απαραίτητα συντηρητικό και βαρετό ντύσιμο.

Πιο συγκεκριμένα, μια γυναίκα, ως μια safe επιλογή για το επίσημο επαγγελματικό ντύσιμο, μπορεί να επιλέξει τα παρακάτω:

  • μεταξωτές μπλούζες με γραβάτα

  • μαύρη pencil skirt

  • γκρι πουλόβερ

  • γκρι ή το καμηλό παλτό

  • παντελόνι σε ανδρική γραμμή

  • γαλάζιο και λευκό πουκάμισο

  • σακάκια σε ήσυχους τόνους, μαύρο, γκρι, καφέ, άσπρο

Σε κάποιες εταιρείες ο ενδυματολογικός κώδικας ορίζει και το ύψος των τακουνιών των γυναικών.

Αντιστοίχως για τους άντρες, τα πράγματα είναι πιο εύκολα, καθώς με την κατάλληλη επιλογή ενός κουστουμιού σε χρωματικούς τόνους του μπλε, γκρι, μαύρου και με την εναλλαγή πουκάμισων, έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Στο ανεπίσημο επαγγελματικό ντύσιμο, για τους άνδρες σημαίνει παντελόνια με πουκάμισο ή πόλο μπλούζα, συνδυασμένα με τζάκετ ή σακάκι αλλά όχι γραβάτα ή σπορ πουκάμισο με γραβάτα αλλά χωρίς σακάκι. Για τις γυναίκες, κομψές φούστες ή φορέματα, μπλούζες ή άλλου τύπου τοπ με ένα σακάκι ή τζάκετ.

Σε άλλες επιχειρήσεις, απαιτούνται πουκάμισα ή μπλούζες με το σήμα της εταιρείας σε συνδυασμό με κάποιο μονόχρωμο παντελόνι σε σκούρους τόνους συνήθως, προκειμένου να υπάρχει ομοιόμορφο αισθητικά αποτέλεσμα.

Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνες οι εταιρείες όπου δεν ακολουθούν κάποιον κώδικα ντυσίματος, όπου οι εργαζόμενοι έχουν το ελεύθερο να φορέσουν τα ρούχα με τα οποία νιώθουν άνετα, κυρίως σπορ ρούχα. Τζην, φορέματα σε απλή γραμμή, πουλόβερ και αθλητικά παπούτσια σε αυτήν την περίπτωση δεν θα κάνουν όλο το γραφείο να κοιτάει προς το μέρος σου!Τόλμησε τα!

Τέλος, εάν η εργασία σου απαιτεί στολή, πρέπει να τη φοράς σύμφωνα με τους κανονισμούς της υπηρεσίας ή τους καταστήματος που εργάζεσαι. Αυτή η τάση της στολής, είναι περισσότερο συνηθισμένη σε εταιρείες υπηρεσιών κοινού, όπως είναι οι υπάλληλοι αεροπορικών εταιρειών ή κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως πυροσβέστες ή αστυνομικοί. Οι στολές κάνουν τους εργαζόμενους να ξεχωρίζουν, έτσι ώστε αυτοί τους οποίους εξυπηρετούν να τους αναγνωρίζουν εύκολα

Σε όλα τα παραπάνω στυλ ντυσίματος να επισημανθεί ότι υπάρχει άγραφος κανόνας που απαγορεύει σαγιονάρες, σανδάλια, σορτσάκια, βερμούδες ή μπλούζες χωρίς μανίκια και ρούχα που είναι προκλητικά. Η ορθή ενδυματολογική επιλογή δηλώνει σεβασμό προς τη φιλοσοφία και κουλτούρα της εταιρείας. Μην αγνοείς τέτοιου είδους λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά!

Κάνε την εγγραφή σου στο CollegeLink!

Για περισσότερες συμβουλές καριέρας ρίξε μια ματιά στο blog του CollegeLink!