Ένας ολοκληρωμένος οδηγός για την πρακτική άσκηση!

By CollegeLink Team

Αν βρίσκεσαι στα τελευταία έτη της σχολής σου πιθανότατα έχεις ήδη ξεκινήσει να σκέφτεσαι τα επόμενα σου βήματα. Η αγορά εργασίας σήμερα είναι αρκετά απαιτητική και συχνά η κατοχή ενός πτυχίου από μόνη της δεν αρκεί για να σου εξασφαλίσει μια γρήγορη απορρόφηση. Ποια θα ήταν λοιπόν μια καλή επιλογή ώστε να κάνεις μια ομαλή μετάβαση από την πανεπιστημιακή στην εργασιακή ζωή; Η πρακτική άσκηση!

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά:

Περιεχόμενα άρθρου

Τι είναι η πρακτική άσκηση;

Αποτελεί μια χρονική περίοδο (συνήθως 3-12 μήνες) κατά την οποία το στάδιο της εκπαίδευσης συνεχίζεται σε πραγματικό περιβάλλον. Η απασχόληση γίνεται σε φορείς είτε του ιδιωτικού είτε του δημόσιου τομέα, σε αντικείμενο συναφές με αυτό των σπουδών του ενδιαφερόμενου. Είναι μια ευκαιρία να εφαρμοστούν στην πράξη οι επιστημονικές γνώσεις που αποκτήθηκαν στη διάρκεια των σπουδών.

Γιατί να κάνει κάποιος πρακτική άσκηση;

Η πρακτική άσκηση είναι μια σημαντική ευκαιρία για απόκτηση προϋπηρεσίας και συνυπολογίζεται θετικά από τους δυνητικούς εργοδότες, μιας και μέσω της ενασχόλησης αυτής αποκτάς εμπειρία και αναπτύσσεις τα hard & soft skills σου!

Πόσο πληρώνεται η πρακτική άσκηση;

Και εδώ ερχόμαστε να σου απαντήσουμε ότι εξαρτάται από τον τύπο της πρακτικής άσκησης, τον φορέα, την εταιρεία ή το ποιος χρηματοδοτεί το πρόγραμμα.

Πάμε να δούμε μαζί αναλυτικά κάποιους τύπους πρακτικής άσκησης ώστε να επιλέξεις αυτόν που σου ταιριάζει καλύτερα.

Πρακτική άσκηση ΙΕΚ

Είσαι φοιτητής σε ΙΕΚ και σκέφτεσαι να ξεκινήσεις την πρακτική σου; Σίγουρα η πρακτική παίζει σημαντικό ρόλο στο βιογραφικό σου, γνωρίζεις νέα άτομα, διευρύνεις τις γνώσεις σου και αποκτάς νέες δεξιότητες. Πλέον για την πρακτική σου άσκηση μέσω ΙΕΚ μπορείς να λάβεις αμοιβή από τον εργοδότη η οποία αντιστοιχεί στο 80% του κατώτατου ημερομισθίου. 

Πρακτική άσκηση ΕΣΠΑ

Βρίσκεσαι στο τρίτο ή στο τέταρτο έτος των σπουδών σου και έχεις ήδη αρχίσει να σκέφτεσαι μανιωδώς την επαγγελματική σου καριέρα; Είσαι τελειόφοιτος και δεν έχεις ακόμη αποφασίσει με τι θα ήθελες να ασχοληθείς επαγγελματικά; Σε όποια από τις δύο κατηγορίες και αν ανήκεις, η πρακτική άσκηση μέσω ΕΣΠΑ θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις ουσιαστική εμπειρία στο αντικείμενο σου και παράλληλα να λάβεις αμοιβή για αυτήν.

Καλοκαιρινή πρακτική

Τι χρειάζεσαι για να ξεχωρίσεις από το πλήθος κατά τη διάρκεια μιας πρακτικής άσκησης; Μοιράστηκαν μαζί μας την ιστορία τους δύο πρώην ασκούμενοι και μας προτείνουν συμβουλές μέσα από την εμπειρία τους από την καλοκαιρινή πρακτική τους άσκηση! Η Μαρία που εξειδικεύτηκε στα μαθηματικά, πέρασε από τέσσερις πρακτικές ασκήσεις προτού καταλήξει σε πλήρη απασχόληση στην εταιρεία που ήθελε. Αυτή τη στιγμή εργάζεται στο Οικονομικό τμήμα. Ο Γιώργος ξεκίνησε την πρακτική του στην ίδια εταιρία μετά το 3ο έτος και τώρα κατέχει μία πολύ καλή θέση στο Τμήμα λειτουργίας της Επιχείρησης.

Πρακτική άσκηση στο εξωτερικό: Διάβασε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!

Εάν επιθυμείς να αποκτήσεις εμπειρία πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό, έχεις εύκολα την δυνατότητα να την πραγματοποιήσεις μέσω του προγράμματος Erasmus+, εφόσον σπουδάζεις σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα που διαθέτει xάρτη Erasmus+ για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Η πρακτική άσκηση στο εξωτερικό μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 12 μήνες και μπορείς να πραγματοποιήσεις την πρακτική σου άσκηση σε οποιονδήποτε οργανισμό των χωρών του προγράμματος Erasmus+ (εξαιρουμένων των θεσμικών οργάνων, υπηρεσιών και οργανισμών της ΕΕ). Εάν έχεις ολοκληρώσει τις σπουδές σου, μπορείς επίσης να κάνεις την αίτηση σου για το πρόγραμμα Global Talent της AIESEC, όπου σου δίνεται η δυνατότητα να πραγματοποιήσεις την πρακτική σου άσκηση στο εξωτερικό διάρκειας από 1,5 έως 18 μήνες. 

Τι λες; Είσαι έτοιμ@ να κάνεις το επόμενο σου βήμα και να ξεκινήσεις την πρακτική σου άσκηση;