Καλοκαιρινή πρακτική: Πως να διαφοροποιηθείς από τους υπόλοιπους συναδέλφους σου!

By Collegelink Team

Τι χρειάζεσαι για να ξεχωρίσεις από το πλήθος κατά τη διάρκεια μιας πρακτικής άσκησης;

Την απάντηση θα μας δώσουν μερικοί πρώην ασκούμενοι και θα μας προτείνουν συμβουλές μέσα από την προσωπική τους εμπειρία! Η Μαρία που εξειδικεύτηκε στα μαθηματικά, πέρασε από τέσσερις πρακτικές ασκήσεις προτού καταλήξει σε πλήρη απασχόληση στην εταιρεία που ήθελε. Αυτή τη στιγμή εργάζεται στο Οικονομικό τμήμα. Ο Γιώργος ξεκίνησε την πρακτική του στην ίδια εταιρία μετά το 3ο έτος και τώρα κατέχει μία πολύ καλή θέση στον Τμήμα λειτουργίας της Επιχείρησης.

Στο δεύτερο μέρος αυτής της συζήτησης παρέχονται συμβουλές από τα παιδιά αυτά σχετικά με το πως να καταφέρεις να διαφοροποιηθείς από τους υπόλοιπους.

Γιατί να κάνεις πρακτική; 12+1 επιπλέον νέοι μοιράζονται την δικής τους εμπειρία από την Πρακτική άσκηση!

Πώς μπορεί ένας/μία ασκούμενος/η να διαφοροποιηθεί θετικά από άλλους συναδέλφους;

Γιώργος: Είναι σημαντικό να είσαι παραγωγικός και να είσαι θετικός. Προφανώς θέλεις να σηκώσεις το χέρι σου και να προσπαθήσεις να συμμετέχεις σε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα, αλλά ταυτόχρονα τα μέλη πλήρους απασχόλησης της ομάδας που βρίσκονται εκεί είναι πραγματικά απασχολημένα και μερικές φορές ενδέχεται να μην είναι σε θέση να σου απαντήσουν ή να σε βοηθήσουν αμέσως. Ποτέ, όμως, μην σκεφτείς ότι είσαι αόρατος εκεί μέσα αν κάποιος δεν μπορεί να σου δώσει αμέσως μία απάντηση. Η συμπεριφορά σου αντανακλά πάντα σε ‘σένα και την ομάδα σου. Γι’ αυτό θέλεις να είσαι θετικός και να διατηρείς σωστή ισορροπία.

Μαρία: Κάτι άλλο που θα προσέθετα είναι ότι κάποιος που κάνει την πρακτική του άσκηση στον οικονομικό κλάδο, μπορεί να έρχεται με αρκετή εμπειρία επειδή δούλευε σε τράπεζα ή σε συγκεκριμένη ειδικότητα του οικονομικού πεδίου, ή ίσως δεν είχε καμία σχέση με τον κλάδο και μπορεί να μην είχε δουλέψει ποτέ σε επιχείρηση. Αν κατατάσσεσαι στην πρώτη κατηγορία, να είσαι ταπεινός γι ‘αυτό. Αν κατατάσσεσαι στην δεύτερη, μην νιώθεις κατώτερος και μην υποτιμάς τον εαυτό σου. Όλοι βρισκόμαστε εκεί που είμαστε για κάποιον λόγο. Από την στιγμή που επιλέχθηκες για να κάνεις την πρακτική σου άσκηση, σημαίνει ότι πρόκειται για δίκαιο παιχνίδι.

Τελείωσε η εξεταστική και η φάση είναι καλοκαιρινή πρακτική άσκηση!

Πώς μπορεί ένας/μία ασκούμενος/η να προσθέσει αξία στην ομάδα του και στον οργανισμό γενικότερα;

Γιώργος: Είναι πολύ σημαντικό ως ασκούμενος/η να προσπαθήσεις να προσθέσεις αξία, με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο, ακόμα κι αν θα γίνει με έμμεσο τρόπο και τα αποτελέσματα δεν φανούν κατευθείαν. Κατά τη διάρκεια της πρακτικής μου, η ομάδα που συμμετείχα (αποτελούνταν από έξι ακόμα ασκούμενους) εργάστηκε πάνω σε ένα νέο μοντέλο εξυπηρέτησης πελατών. Κάναμε μια ανάλυση κόστους – οφέλους και αξιολογήσαμε τους πιθανούς κινδύνους που ενέχει η μετάβαση του μοντέλου αυτού στη νέα του δομή. Το δεύτερο πράγμα που προσέθεσε αξία στο εγχείρημα αυτό αποτέλεσε το γεγονός ότι έγραψα μερικές Excel macros που βοήθησαν τα μέλη της ομάδας να οργανωθούν καλύτερα και να εξοικονομήσουν χρόνο κάθε μέρα. Είναι κάτι που εξακολουθούν να το χρησιμοποιούν μέχρι και σήμερα, οπότε όπως φαίνεται έκανε μεγάλη διαφορά για την ομάδα.

Μαρία: Ήμουν περήφανη που κατάφερα να συνδυάσω το ακαδημαϊκό μου υπόβαθρό και τα προσωπικά μου ενδιαφέροντα ώστε να αποκομίσω όσα περισσότερα μπορούσα ως ασκούμενη. Σπουδάζοντας πάνω σε εφαρμοσμένα μαθηματικά, έμαθα κάποια βασικά πράγματα για κωδικοποίηση και λογική συλλογιστική. Στη συνέχεια, ως ασκούμενη, έμαθα πώς σκέφτονται οι έμποροι για την αγορά. Με αυτόν τον τρόπο ήμουν σε θέση να κάνω backtesting και ανάλυση για την εταιρεία. Αυτό είναι σίγουρα κάτι που θα αναζητήσουμε στους ασκούμενους που έρχονται αυτό το καλοκαίρι (ανθρώπους δηλαδή που μπορούν να αξιοποιήσουν το μοναδικό και ποικίλο υπόβαθρό τους και να το συνδέσουν με τις καθημερινές τους αρμοδιότητες).
Ψάχνεις για πρακτική; Αυτές οι θέσεις πρακτικής άσκησης είναι ανοιχτές αυτήν την περίοδο στην πλατφόρμα μας και κάθε βδομάδα ανοίγουν κι άλλες.

Κάνεις ήδη την πρακτική σου αλλά ενδιαφέρεσαι να εργαστείς σε άλλη εταιρία μόλις την ολοκληρώσεις; Δες τις ευκαιρίες εδώ!