Πώς εξηγείς πιθανά κενά στο βιογραφικό σου; – part 1

By Collegelink Team
“Μην εγκαταλείψεις την τρέχουσα θέση εργασίας σου χωρίς να έχεις ανακαλύψει το επόμενο σου επαγγελματικό βήμα”. Μήπως αυτή η φράση σαν κάτι να σου θυμίζει;
Βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά ότι και εσύ – όπως και γενικότερα όλοι οι υποψήφιοι που είναι ενεργοί στην αγορά εργασίας – έχεις ακούσει σε κάποια φάση της καριέρας σου μια έκδοση της παραπάνω συμβουλής. Πολλοί συνηθίζουν να λένε ότι είναι πολύ πιο εύκολο να βρεις την επόμενή σου δουλειά όταν έχεις ήδη μία, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι ένας Recruiter θα είναι σίγουρα καχύποπτος απέναντί σου όταν δει στο βιογραφικό σου κάποιο χρονολογικό κενό.  Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά τους… Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη φράση είναι ένα μεγάλο κλισέ. Ένα κλισέ που καταρρίπτει την ιδέα ότι υπάρχει ζωή και πέρα από την εργασία. Ένα κλισέ που καταρρίπτει την ιδέα ότι ως άνθρωπος – όσο φιλόδοξος κι αν είσαι, όσους επαγγελματικούς στόχους κι αν έχεις – χρειάζεσαι και εσύ ένα διάλειμμα. 

Κάνε join στην No1 πλατφόρμα εύρεσης εργασίας για entry level θέσεις!

… Και η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα λάθος με το χάσμα μεταξύ των θέσεων εργασίας που θα επιλέξεις. Για πολλούς ανθρώπους – όπως πιθανότατα και για σένα, αυτό το κενό στο βιογραφικό σου μπορεί να είναι μια υπέροχη και συναρπαστική ευκαιρία να αναπτυχθείς, να επαναπροσδιορίσεις τα θέλω σου, να κάνεις το ταξίδι που πάντα ήθελες ή whatever. Ακόμη και αν αυτό το κενό στο βιογραφικό σου δεν ήταν στο πρόγραμμα, αυτό δεν θα έπρεπε σε τίποτα να επηρεάζει την εικόνα που μπορεί να έχει ο μελλοντικός εργοδότης σου για σένα. Γιατί, πολύ απλά, οι καιροί έχουν αλλάξει και εσύ έχεις άπειρες δυνατότητες και ευκαιρίες να παραμείνεις δραστήριος και up to date, ακόμη και αν δεν εργάζεσαι καθημερινά από τη στιγμή που αποφοίτησες. 
Ποιός είναι ο κατάλληλος τρόπος να αναγράψεις σωστά στο βιογραφικό σου τυχόν – χρονικά – κενά;
Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι έχεις πάρει τον χρόνο σου και τώρα ετοιμάζεσαι να μπεις ξανά δυναμικά στο παιχνίδι. Σε περίπτωση που η περίοδος χάριτος σου διήρκησε από έναν έως και τρεις μήνες, τότε σε συμβουλεύουμε να παραχαράξεις την ιστορία και να μην αναφέρεις καθόλου αυτή την πληροφορία στο βιογραφικό σου. Αν, όμως, επιλέξεις να το κάνεις, κάντο με θάρρος και αυτοπεποίθηση επιλέγοντας έναν από τους παρακάτω – προτεινόμενους – τρόπους: 1. Η enthusiastic αναφορά: Ποιός είπε ότι δεν μπορείς να προσθέσεις στο βιογραφικό σου τυχόν – χρονικά κενά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αναφέρεις και την επαγγελματική σου εμπειρία; 
  • «Ιανουάριος-Μάρτιος 2020: Ταξίδεψα ανά τον κόσμο»
  • «Νοέμβριος 2019-Φεβρουάριος 2020: Γονιός για πρώτη φορά»
2. Η skillshare αναφορά: Αν εκεί που έπαιρνες τον χρόνο σου, κατάφερες να μάθεις και κάποια νέα δεξιότητα, να παρακολουθήσεις κάποιο online course ή να λάβεις κάποιου είδους πιστοποίηση – you better do – μην το κρατήσεις για τον εαυτό σου! 3. Η straight shooter αναφορά: Το πόσο συγκεκριμένος και αναλυτικός θα είσαι στο βιογραφικό σου εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από σένα. Κάνε μια γενική αναφορά αυτού του – χρονικού κενού με την καταγραφή ανεξάρτητων εργασιών. 
  • Freelance projects 
4. Η honesty policy αναφορά: Έχεις πάντοτε το δικαίωμα να μην κρυφτείς πίσω από τις λέξεις και να αναφέρεις αυτή σου την επιλογή με ειλικρίνεια – και λίγο χιούμορ ίσως. 
  • «Επιτέλους έμαθα να μαγειρεύω»
  • «Δεν έκανα τίποτα, και ήταν υπέροχο»
Και να σου πούμε και ένα μυστικό; Στη ζωή σου είσαι ελεύθερος να κάνεις οποιαδήποτε επιλογή εσύ επιθυμείς, αρκεί μόνο όταν έρθει η ώρα να την εξηγήσεις να το κάνεις σωστά. Με το να είσαι ειλικρινής και γεμάτος αυτοπεποίθηση είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα τραβήξεις την προσοχή του κάθε Recruiter και θα ξεχωρίσεις ανάμεσα στους υπόλοιπους υποψηφίους! Για περισσότερες συμβουλές βιογραφικού, συνέντευξης και καριέρας γενικότερα ρίξε μια ματιά στο blog μας!

Δες όλες τις ανοιχτές αγγελίες για εργασία στην Ελλάδα!