Πώς μπορείτε να προσλάβετε περισσότερες γυναίκες στην επιχείρησή σας;

By Collegelink Team

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με στόχο να μας υπενθυμίσει πως όλες οι γυναίκες πρέπει να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες σε όλους τους τομείς. Για αυτό και εμείς στην CollegeLink ερχόμαστε να σας υπενθυμίσουμε ότι η ισότητα των ανδρών και των γυναικών στο χώρο εργασίας αποτελούν ίσως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. 

Αναπτύξτε την ομάδα σας μέσα από την CollegeLink!

Μπορεί, σύμφωνα με τη πρόσφατη έρευνα Women in the Workplace της εταιρείας McKinsey & Company, να παρατηρείται μια δυναμική ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας σε θέσεις κατηγορίας C – Suite, αλλά έχουμε ακόμη πάρα πολλή δουλειά μπροστά μας. Ωστόσο, η αναδιάρθρωση της διαδικασίας πρόσληψης μπορεί να γίνει η αρχή για την απόλυτη ισότητα ανδρών και γυναικών στον εργασιακό χώρο. Με ποιόν τρόπο;

Μπορείτε να φέρετε τις γυναίκες μπροστά στη διαδικασία πρόσληψης

Η πρόκληση για εμάς δεν είναι να προσλάβουμε περισσότερες γυναίκες στο χώρο εργασίας, αλλά να τις υποστηρίξουμε προκειμένου να φτάσουν μέχρι τη διαδικασία πρόσληψης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ετήσιο Gender Insights Report, παρόλο που οι ανοιχτές θέσεις εργασίας προσελκύουν τόσο άνδρες όσο και γυναίκες – 44% γυναίκες και 46% άνδρες – παρατηρείται ότι οι γυναίκες προχωράνε κατά 16 φορές λιγότερες από τους άνδρες στη διαδικασία αποστολής του βιογραφικού τους για μια συγκεκριμένη θέση εργασίας. Γιατί συμβαίνει αυτό; 

Οι δημοσιογράφοι Katty Kay και Claire Shipman διαπίστωσαν ότι, σε ένα γενικότερο πλαίσιο, οι άντρες τείνουν να υπερεκτιμούν τόσο τις ικανότητες όσο και τις επιδόσεις τους, ενώ οι γυναίκες υποτιμούν και τα δύο. Αναφερόμενοι στο ‘’χάσμα εμπιστοσύνης’’, οι δύο δημοσιογράφοι υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες συνήθως αισθάνονται ότι πρέπει να πληρούν όλα τα κριτήρια μιας περιγραφής θέσης εργασίας , ενώ οι άντρες συνήθως αρκούνται εάν πληρούν μόνο το 60% των προσόντων.

Γνωρίζοντας αυτή τη διαφορά στη συμπεριφορά αναζήτησης εργασίας, μπορούμε να προβούμε σε κάποιες άμεσες αλλαγές στο μοντέλο προσλήψεων.

Μπορείτε να μοιραστείτε ιστορίες των γυναικών που εργάζονται στην επιχείρησή σας

Σύμφωνα με το ετήσιο Gender Insights Report, κάθε γυναίκα υποψήφια επισκέπτεται την επίσημη σελίδα της εταιρείας σας στο LinkedIn προκειμένου να εξετάσει την εταιρική της κουλτούρα πριν σας αποστείλει το βιογραφικό της. Για αυτό μπορείτε να ακολουθήσετε το παράδειγμα της Goldman Sachs που προωθεί το έργο και τις πρωτοβουλίες όλων των γυναικών εργαζομένων της τόσο μέσα από την ενότητα ‘’Life’’ της επίσημης σελίδας της στο LinkedIn όσο και μέσα από το εταιρικό της blog. 

Μπορείτε να δημοσιοποιήσετε τις μισθολογικές κλίμακες των θέσεων εργασίας σας

Περισσότερο από κάθε επιθυμητό προσόν, πυλώνα της εταιρικής κουλτούρας και ευκαιρίες εξέλιξης, η γνωστοποίηση των μισθολογικών παροχών σε μια περιγραφή θέση εργασίας αποτελεί την πιο ελκυστική πληροφορία για κάθε γυναίκα υποψήφια, καθώς υποδηλώνει τη δέσμευση της εταιρείας για τη διαφάνεια των αμοιβών και τη μείωση του μισθολογικού χάσματος. Παράλληλα με τη μισθολογική διαφάνεια, θέσεις εργασίας που προσφέρουν remote εργασία και ιατρικά οφέλη είναι πιο δημοφιλείς για τις γυναίκες. 

Μπορείτε να μετατρέψετε την επιχείρησή σας σε ένα ελκυστικό περιβάλλον εργασίας

Είναι σημαντικό να προβάλετε τη δέσμευση της εταιρείας σας για την ισότητα των φύλων με όλα τα διαθέσιμα μέσα προκειμένου να προσελκύσετε περισσότερες γυναίκες και άντρες που επιθυμούν να εργαστούν σε ένα πιο διαφορετικό και ποικιλόμορφο περιβάλλον εργασίας. Για παράδειγμα, η Κοινότητα Γυναικών της Bloomberg συνδέει και στηρίζει όλες τις εργαζόμενες για αυτή γυναίκες μέσω δραστηριοτήτων που αποσκοπούν στην εξέλιξη καριέρας, τη δυναμική της ομάδας και την ευαισθητοποίηση σε θέματα κοινωνικού χαρακτήρα. Παράλληλα, η δέσμευση της Bloomberg για την ισότητα των φύλων επεκτείνεται πέραν του εσωτερικού εργατικού δυναμικού της, καθώς καλεί εταιρείες ανά τον κόσμο να συμμετάσχουν στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων, ο οποίος φέτος επέλεξε 230 εταιρείες που δεσμεύονται για διαφάνεια στην αναφορά των φύλων και προώθηση της ισότητας των γυναικών στο χώρο εργασίας. 

Μπορεί καμία από αυτές τις πρωτοβουλίες να μην μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα εν μία νυκτί, αλλά σίγουρα η εφαρμογή αυτών των πρωτοβουλιών μπορεί να βοηθήσει τους υπεύθυνους εργασίας όλων των επιχειρήσεων να δημιουργήσουν μια αποτελεσματικότερη στρατηγική πρόσληψης που να ευθυγραμμίζεται καλύτερα με την ισότητα των γυναικών και των ανδρών στον εργασιακό χώρο.

Περισσότερα άρθρα σχετικά με τη διαχείριση εργαζομένων και τη βελτίωση της διαδικασίας πρόσληψης θα βρείτε στο blog μας!

Βρείτε τα επόμενα ταλέντα σας μέσα από την CollegeLink!