Ό,τι πρέπει να ξέρεις για μία επιτυχημένη συνέντευξη με ένα Millennial

By Collegelink Team

Η μεγαλύτερη ηλικιακά ομάδα στην αγορά εργασίας πια είναι οι Millenials, επομένως είναι πολύ σημαντικό η στρατηγική προσέλκυσης και επιλογής μας να τους έχει στο επίκεντρο.

Ιδιαίτερη βαρύτητα σε όλη τη διαδικασία επιλογής του κατάλληλου υποψηφίου έχει το κομμάτι της συνέντευξη. Είναι η πρώτη προσωπική επαφή του υποψηφίου με την εταιρία μας και επομένως αυτή η επαφή πρέπει να κυλήσει ομαλά και για τις δύο πλευρές.

Εδώ, δουλειά μας είναι να καταλάβουμε τις ιδιαιτερότητες των Millenials και τις διαφορές τους από τις υπόλοιπες εργασιακές ομάδες. Οι Millenials συνήθως δεν επιλέγουν την επόμενη δουλειά τους βάση της χρηματικής ανταμοιβής της, αλλά τους ενδιαφέρει να δουλεύουν για κάτι το οποίο πραγματικά νοιάζονται, σε μία εταιρία και θέση που θα τους δώσει περιθώρια ανάπτυξης και που θα τους επιτρέπει να διατηρήσουν το πολυπόθητο work-life balance. Θέλουν πραγματικό και άμεσο feedback, πιστεύουν ότι η καριέρα τους πρέπει να ανθίσει πολύ γρήγορα και σε καμία περίπτωση δεν θα μείνουν κάπου όπου θεωρούν ότι δεν εκτιμάτε η δουλειά τους.

Για αυτό το λόγω πρέπει και εμείς από την πλευρά μας να προσαρμόσουμε ανάλογα τόσο τις ερωτήσεις που θα τους κάνουμε σε μία συνέντευξη εργασίας όσο και το συνολικό μας attitude σε αυτή τη συνέντευξη.

Ας δούμε λοιπόν κάποια tips για τις ερωτήσεις που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε στους Millenials:

1. Τι έχεις κάνει στο παρελθόν το οποίος πιστεύεις ότι θα σε βοηθήσει να κάνεις αυτό για το οποίο θέλουμε να σε προσλάβουμε;
Είναι πάρα πολύ σύνηθες οι νέοι να μην έχουν κάποια πρότερη εργασιακή εμπειρία σχετικά με το αντικείμενο της θέσης για την οποία θέλουμε να τους προσλάβουμε, πολλές φορές τυχαίνει να μην έχουν κάποια προηγούμενη εργασιακή εμπειρία γενικά.
Για αυτό το λόγω, εμείς από την πλευρά μας δεν πρέπει να εστιάσουμε στο αν ξέρουν να κάνουν τη δουλειά(τεχνικά), το πιθανότερο είναι να μην ξέρουν. Θα πρέπει να εστιάσουμε σε πιο γενικές γνώσεις και εμπειρίες οι οποίες μπορούν να τους φανούν χρήσιμες για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της συγκεκριμένης δουλειάς για την οποία θέλουμε να τους προσλάβουμε. Για παράδειγμα αν κάποιος υποψήφιος έχει απασχοληθεί ερασιτεχνικά ή και επαγγελματικά σε πιο μικρή ηλικία με κάποιο ομαδικό άθλημα, ξέρουμε ότι μπορεί να υπάρξει μέλος κάποιας ομάδας και ίσως να έχεις αποκομίσει κάποιες εμπειρίες που θα του φανούν πολύ χρήσιμες για να αντιμετωπίσει καταστάσεις στην εργασιακή του ζωή.

2. Πες μας για μία πολύ δύσκολη στιγμή όπου τα πράγματα φαινόντουσαν πολύ άσχημα αλλά ήξερες ότι θα τα καταφέρεις.
Και πάλι, δεν θέλουμε να εστιάσουμε αποκλειστικά σε κάποια εργασιακή εμπειρία που μπορεί να έχει ο υποψήφιος. Αυτό που θέλουμε είναι να μάθουμε για κάποια πραγματικά σημαντική δυσκολία την οποία έχει αντιμετωπίσει και τον τρόπο που την βίωσε συναισθηματικά. Γενικά οι millenials τείνουν να είναι εξαιρετικά αισιόδοξοι, επομένως είναι σημαντικό να μην πέσουμε στην εξαίρεση!

pexels-photo-203508

3. Πες μας για μία φορά στη ζωή σου όπου απέτυχες.
Είτε μας αρέσει είτε όχι, οι millenials θεωρούνται μία αρκετά χαϊδεμένη γενιά, όπου συνήθως τα πράγματα γίνονται με το δικό τους τρόπο. Είτε επειδή οι γονείς είναι πάντα εκεί να προστατέψουν και να βοηθήσουν, είτε γιατί έχουν μάθει να επιβραβεύονται για τη συμμετοχή και όχι για τη νίκη. Στη ζωή όμως δεν υπάρχει επιβράβευση για τη συμμετοχή. Αποτυχίες θα υπάρξουν, αυτό είναι το μόνο σίγουρο, το σημαντικό είναι να ξέρουμε πώς τις διαχειρίζεται ο υποψήφιος και ποια θα είναι η αντίδρασή σου όταν έρθουν

4. Θα θέλαμε να μας περιγράψεις την ιδανική εβδομάδα στη δουλειά για εσένα.
Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε τι περιμένει ο υποψήφιος από τη δουλειά. Ποιες θα ήθελε ή ποιες πιστεύει ότι θα είναι οι εργασιακές συνθήκες. Πόσες ώρες θεωρεί ότι θα δουλεύει την εβδομάδα και με τι ωράριο; Θα έχει επαφή με πελάτες, με ομάδα ή θα δουλεύει περισσότερο μόνος του; Όλα αυτά τα πράγματα είνα σημαντικό να έχουν δηλωθεί και από τις 2 πλευρές από την αρχή της συνεργασίας τους ώστε να μην υπάρχει κάποια παρεξήγηση!

5. Τι θα ήθελες να επιτύχεις μέσα από αυτή τη δουλειά; Ποιοι είναι οι στόχοι σου;
Ευτυχώς ή δυστυχώς οι millenials είναι εξαιρετικά φιλόδοξοι. Θέλουν να επιτύχουν πράγματα και θέλουν να τα επιτύχουν “τώρα”. Επομένως ρωτώντας τους για το μέλλον τους, αυτό που θέλουμε πραγματικά να μάθουμε είναι πού βλέπουν τον εαυτό τους! Πόσο καιρό θα ήθελαν ιδανικά να μείνουν στον οργανισμό μας; Το βλέπουν σαν ένα σκαλοπάτι για να κυνηγήσουν το πραγματικό τους όνειρο ή θεωρούν ότι μπορούν να γίνουν ένα κομμάτι του οργανισμού και να τον οδηγήσουν μπροστά;

Αυτά και άλλα πολλά είναι τα πράγματα που μπορούμε και πρέπει να ρωτάμε τους millenials υποψηφίους στις συνεντεύξεις. Δεν υπάρχουν ερωτήσεις πανάκεια, το σημαντικό είναι να κατανοήσουμε τον τρόπο σκέψης των Millenials, να τους προσεγγίσουμε σωστά και να είμαστε περισσότερο δεκτικοί στη δική τους οπτική για το εργασιακό περιβάλλον.

Αν τους εμπιστευθούμε, τους δώσουμε τις απαιτούμενες γνώσεις, τα κατάλληλα εργαλεία αλλά και το χώρο που χρειάζονται για να δράσουν, μπορούμε να περιμένουμε πολύ σπουδαία πράγματα!