Συστατική Επιστολή για Μεταπτυχιακό: Έτοιμο Υπόδειγμα

By CollegeLink Team

Αφού διάβασες τον οδηγό μας για τα μεταπτυχιακά προγράμματα και αποφάσισες ότι τελικά θα το κάνεις το μεταπτυχιακό, ήρθε η ώρα να προετοιμάσεις την αίτηση σου…αναρωτιέσαι από που να ξεκινήσεις; 

Περιεχόμενα

Γιατί είναι απαραίτητη μια συνοδευτική επιστολή μεταπτυχιακού;

Βασική προϋπόθεση για όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα, είναι να προσκομίσεις συνήθως δύο συστατικές επιστολές, από καθηγητές προηγούμενων σπουδών σου ή εργοδότες.

Οπότε είναι σημαντικό να έχεις εξασφαλίσει καλές συστατικές επιστολές, για να επιλεχθείς για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα που στοχεύεις! 

Με τι κριτήρια διαλέγω από που θα ζητήσω συστατική επιστολή για μεταπτυχιακό;

Επίλεξε καθηγητ@ από το Πανεπιστήμιο που σου άρεσε πολύ το μάθημα τ@ς και είχατε μια καλή συνεργασία και εργοδότες που έχεις πρόσφατα συνεργαστεί ή το input τους θα ήταν σημαντικό για το μεταπτυχιακό σου.

Είναι χρήσιμο να ενημερώσεις τα άτομα από τα οποία θα ζητήσεις τη συστατική επιστολή, ότι την χρειάζεσαι για να κάνεις αίτηση σε μεταπτυχιακό. Με αυτό το τρόπο θα γνωρίζουν κι εκείνοι τη μορφή που θα έχει και τα σημεία εκείνα που θα πρέπει να τονίσουν. Ενημέρωσε τους έγκαιρα και δώσε τους ως deadline μία με δύο εβδομάδες για να στην αποστείλουν. Έτσι θα καταφέρεις να είσαι εντός προγραμματισμού και να προλάβεις την καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων του μεταπτυχιακού σου. 

Από ποια στοιχεία αποτελείται μια συνοδευτική επιστολή για μεταπτυχιακό;

Η συστατική επιστολή μεταπτυχιακού χρειάζεται να έχει μια ξεκάθαρη δομή, με εισαγωγή, κυρίως μέρος και επίλογο. 

Πρόλογος 

Στον πρόλογο, @ συγγραφέας της συστατικής επιστολής για μεταπτυχιακό είναι σημαντικό να αναφέρει τι είδους σχέση έχει με το άτομο που προτείνει. Για παράδειγμα αν είναι καθηγητ@, προϊστάμεν@, συνεργάτης κλπ.

Κυρίως Θέμα

Στο κυρίως θέμα της επιστολής, περιλαμβάνονται πληροφορίες όπως επιτεύγματα τ@ υποψήφι@ για το μεταπτυχιακό στην ακαδημαϊκή ή επαγγελματική του πορεία. Επιπλέον projects που είχε συμμετάσχει και soft skills όπως η ομαδικότητα, η αναλυτική σκέψη, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Σε αυτό το κομμάτι είναι σημαντικό να γραφτούν οι πληροφορίες με ξεκάθαρο και σαφή τρόπο, για αυτό καλό θα ήταν να υπάρξει κάποια συνεννόηση με το άτομο που θα συντάξει την συστατική σου επιστολή, πριν την ολοκληρώσει στη τελική της μορφή.  

Επίλογος

Εδώ γίνεται το κλείσιμο της επιστολής και υπάρχει χώρος να τονιστεί λίγο πιο έντονα και η προσωπική άποψη του ατόμου που την συντάσει. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν τα στοιχεία του ατόμου που υπογράφει την επιστολή, όπως ονοματεπώνυμο, επάγγελμα και κάποιο στοιχείο επικοινωνίας (συνήθως email). 

 

Συστατική επιστολή για μεταπτυχιακό: Υπόδειγμα

Παρακάτω μπορούμε να δούμε ένα παράδειγμα συστατικής επιστολής για μεταπτυχιακό: 

“Προς το (x) Πανεπιστήμιο, 

Η (Ονοματεπώνυμο), εργάστηκε ως Customer Support Representative στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της εταιρείας (x), από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Ιούλιο του 2022 και ήμουν η άμεση προϊστάμενη της. Το διάστημα στο οποίο εργάστηκε στην εταιρεία μας, ανέλαβε με υπευθυνότητα τις αρμοδιότητες που της είχαν ανατεθεί, απέδειξε πως διαθέτει υψηλή ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και συνεργάστηκε πολύ αποτελεσματικά με την ομάδα της αλλά και με άλλες ομάδες μέσα στην εταιρεία. Επίσης αφομοιώνει γρήγορα νέες γνώσεις και διαδικασίες, τις οποίες μπορεί άμεσα να τις εφαρμόσει στην πράξη και οι υψηλές επικοινωνιακές της ικανότητες, έκαναν τη συνεργασία μας πολύ ευχάριστη.

Για τους παραπάνω λόγους, συνιστώ ανεπιφύλακτα την (όνοματεπώνυμο) για μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο σας, και ελπίζω η αίτηση της να είναι επιτυχής.

Υπογραφή

Ονοματεπώνυμο

Θέση και εταιρεία 

Email ή τηλέφωνο

Διεύθυνση και Ημερομηνία” 

Στην ιστοσελίδα του μεταπτυχιακού που θέλεις να κάνεις αίτηση, μπορεί να υπάρχει συνημμένη κάποια έτοιμη φόρμα συστατικής επιστολής για μεταπτυχιακό, που προτείνει το πανεπιστήμιο. Αυτή συνήθως δεν είναι υποχρεωτική, αλλά μπορεί να τη χρησιμοποιήσεις ως οδηγό ή να την αποστείλεις στο άτομο που θέλεις να σε συστήσει για να την χρησιμοποιήσει ως πρότυπο.

Νομίζω πως σε βοηθήσαμε να σου φύγει το άγχος σχετικά με την συστατική επιστολή του μεταπτυχιακού σου! Τι λες;

Και για να το πάμε και ένα βήμα παρακάτω, δεν χάνεις τίποτα να ρίξεις μια ματιά και στα tips συνέντευξης μεταπτυχιακού που έχουμε συγκεντρώσει, για είσαι full προετοιμασμέν@.

Τα λέμε σε ένα επόμενο άρθρο!