Τα 8 Don’ts των συνεντεύξεων

By Collegelink Team

Κάθε φορά που κάνεις τις πρόβες σου για μια συνέντευξη εργασίας, η προετοιμασια σου πρέπει να αγγίζει κάποιους πολύ σημαντικούς πυλώνες. Πρώτον, πρέπει να πείσεις τον Recruiter ότι είσαι ο κατάλληλος για τη θέση. Δεύτερον, πρέπει να δώσεις στον Recruiter σου εσύ τη μασημένη τροφή, ώστε να καταλάβει γιατί ταιριάζεις στην εκάστοτε επιχείρηση. 

Σκέφτεσαι πώς θα το κάνεις αυτό; Θα σε πάμε ένα βήμα πίσω και θα απαντήσουμε στην ερώτησή σου ξεκινώντας από τα πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις ή να πεις. 

Κάνε join στην No1 πλατφόρμα εύρεσης εργασίας για νέους!

Σούζη (μη) ψεύδεσαι

Στην περίπτωση της συνέντευξης, η google δεν είναι πια φίλη σου. Προκειμένου να αποφευχθεί μια ατυχής πρόσληψη, δεν είναι λίγοι οι Recruiters που τσεκάρουν τα όσα τους αναφέρεις είτε στο βιογραφικό σου είτε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στη Google ή στο Linkedin. Οπότε, απέφυγε (τα τεράστια) ψέματα! 

Μη θάβεις προηγούμενους συναδέλφους ή εργοδότες

Μπορεί να σου έχουμε πει πολλές φορές ότι οι ειλικρινείς απαντήσεις σε μια συνέντευξη είναι και αυτές που θα σου δώσουν ένα αρκετά μεγάλο προβάδισμα, αλλά – ουψ – να που υπάρχουν περιπτώσεις που η ειλικρίνεια σκοτώνει. Γιατί, σε περίπτωση που είσαι αρνητικός για κάποιον πρώην συνάδελφός σου ή εργοδότη σου, μπορεί ο Recruiter εύκολα να σκεφτεί – ναι, αλλά ποιά είναι η άλλη όψη του νομίσματος; 

Μη μνημονεύσεις το βιογραφικό σου

Δεν είναι λίγες οι φορές που κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής μας συνέντευξης με έναν υποψήφιο έχουμε ακούσει και ξανακούσει τη φράση “Θα το βρείτε στο βιογραφικό μου.”. Φυσικά και ένας Recruiter βλέπει τα πάντα – από την αρχή μέχρι το τέλος – στο βιογραφικό σου. Το θέμα, όμως, είναι εσύ πόσο καλά μπορείς να εκφράσεις – να πουλήσεις όσα αναφέρονται στο βιογραφικό σου και να μας πείσεις ότι είσαι ο κατάλληλος για αυτή τη θέση; Μην ξεχνάς, άλλωστε, ότι στο βιογραφικό δεν μπορείς να αναλύσεις τα πάντα με λεπτομέρειες, οπότε εκμεταλλεύσου αυτή την ευκαιρία!

Μη το παίξεις super ήρωας

Η φράση “Μπορώ να κάνω τα πάντα” αποτελεί μια ακόμη φράση απαγορευτικότατη. Οι επιχειρήσεις συνήθως αναζητούν άτομα που είναι παθιασμένοι με το αντικείμενο τους, πρόθυμοι να διακριθούν σε έναν συγκεκριμένο ρόλο, παρά κάποιον που “κάνει τα πάντα”.

Μην δίνεις σημασία στο κινητό σου τηλέφωνο

Θεωρούμε αυτονόητο ότι δε χρειάζεται να αναπτύξουμε περαιτέρω την παραπάνω συμβουλή. Εστίασε όλο σου το είναι στη συνέντευξη και βάλε το κινητό σου σε λειτουργία πτήσης!

Μην ξεχάσεις να κάνεις τις δικές σου ερωτήσεις 

Όπως κάθε είδους συνομιλία – συναναστροφή, έτσι και η συνέντευξη δεν είναι μια παθητική διαδικασία. Κατά το τέλος της συνέντευξης, λοιπόν, μπορείς να κάνεις κι εσύ ερωτήσεις στον Recruiter σου όπως: «Γιατί ο συγκεκριμένος ρόλος είναι σημαντικός για την ανάπτυξη της εταιρείας;» ή «Τι απολαμβάνετε περισσότερο από την εργασία σας στην εκάστοτε εταιρεία;»

Απέφυγε την ερώτηση “Πως τα πήγα στη συνέντευξη;”

Για να μην παρεξηγηθούμε, συνέχιζε να διαβάζεις το παραπάνω tip… Σε περίπτωση που αποφασίσεις να ζητήσεις κάποιο είδους feedback από τον Recruiter, πρέπει να προσέξεις αρκετά το timing και τον τρόπο που θα το ζητήσεις. 

Δηλαδή, απέφυγε να ζητήσεις σχόλια κι ανατροφοδοτήσεις κατευθείαν μετά το τέλος μιας συνέντευξης και άφησε χρόνο στον Recruiter να βάλει τις σκέψεις του σε μία τάξη. Προτίμησε να το ζητήσεις όταν θα πάρεις μια απάντηση θετική ή αρνητική και με το ίδιο μέσο που πήρες αυτή την απάντηση – δηλαδή είτε μέσω τηλεφώνου είτε μέσω email. 

Μη ξεχάσεις να στείλεις ένα ευχαριστήριο email μετά τη συνέντευξη

Όλη η διαδικασία της συνέντευξης είναι μια παρουσίαση της δουλειάς σου και των soft skills σου. Γιατί, λοιπόν, να μην αρπάξεις την ευκαιρία να δείξεις πόσο ευγενικός και πόσο επαγγελματίας είσαι, στέλνοντας ένα καλογραμμένο ευχαριστήριο email στο τέλος της συνέντευξης; Ε, γιατί; 

Τώρα, ετοιμάσου να σκίσεις σε αυτή τη συνέντευξη!

Για περισσότερες συμβουλές βιογραφικού, συνέντευξης και καριέρας γενικότερα ρίξε μια ματιά στο blog μας!

Δες όλες τις ανοιχτές αγγελίες για εργασία στην Ελλάδα!