Τι ενδιαφέρει πραγματικά τους υπαλλήλους για την επιλογή και την παραμονή σε μία εταιρεία;

By Collegelink Team

Καθώς το κυνήγι ταλέντων έχει λάβει ύψιστη σημασία τα τελευταία χρόνια, κάποιες εταιρείες οδηγούνται στο να προσφέρουν εξωφρενικά προνόμια, όπως βόλτες με ελικόπτερα. 

Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα 3.000 εργαζομένων έδειξε ότι όσο ευχάριστα κι αν είναι το ping pong, η yoga και το δωρεάν φαγητό δεν είναι τα πιο σημαντικά κριτήρια για την παραμονή των εργαζομένων σε μία εταιρία.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις που δόθηκαν προέκυψε, πως αυτά που ενδιαφέρουν τους υπαλλήλους είναι πιο ουσιαστικά οφέλη, όπως η ασφάλιση υγείας και η πληρωμένη άδεια. Αυτό μπορεί να μην αποτελεί νέο, αλλά είναι ενθαρρυντικό για εταιρίες που δεν μπορούν να υποστηρίξουν τόσο φανταχτερές παροχές.

Βρείτε το ταλέντο που ψάχνετε εδώ!

Για να καταλάβουμε ακριβώς, σε τι χρειάζεται να εστιάσουν οι εταιρίες, ώστε να προσεγγίσουν και να διατηρήσουν τους ταλαντούχους υποψηφίους πάμε να δούμε πιο αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας. Παρακάτω θα βρείτε τα βασικά συμπεράσματα και τη σημασία τους για εσάς:

44% των επαγγελματιών απάντησε ότι παροχές όπως κάλυψη υγείας και πληρωμένη άδεια είναι λόγοι να παραμείνουν σε μία εταιρία έως και 5 χρόνια παραπάνω.

Σε αντίθεση με το 19% που απάντησε πως θα έμενε για παροχές όπως δωρεάν φαγητό, γυμναστήριο, και game rooms.

Αυτά τα νέα ευρήματα συνδέονται και με προηγούμενη έρευνα. Πέρυσι, το Business Review του Χάρβαρντ ανέφερε μια έρευνα που πραγματοποίησε η Fractl, σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι η ασφάλιση υγείας είναι ιδιαίτερα ψηλά στη λίστα, το ίδιο και τα οφέλη που σχετίζονται με το χρόνο, όπως οι ευέλικτες ώρες, οι περισσότεροι χρόνοι διακοπών και οι επιλογή εργασίας από το σπίτι. Επίσης, η έρευνα του U.S. Chamber of Commerce Foundation διαπίστωσε ότι το 63% των millennials δήλωσε ότι τα οφέλη αυτά έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στην απόφασή τους να παραμείνουν σε έναν εργοδότη. Όλες οι έρευνες προτείνουν πως τώρα είναι η στιγμή να εστιάσετε σε αυτού του είδους τις παροχές.

Περισσότεροι από τους μισούς επαγγελματίες είναι ιδιαίτερα υπερήφανοι για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και την ευελιξία που τους παρέχει η εταιρεία τους.

Όταν ρωτήθηκαν τον λόγο που είναι πιο περήφανοι που εργάζονται στην εταιρεία τους, η πιο κοινή απάντηση (51%) ήταν: “Υπάρχει μία καλή ισορροπία μεταξύ δουλειάς-εργασίας και ευελιξίας.” Αυτά είναι καλά νέα για όλους. Πρόσφατη έρευνα από U.K.’s Advisory, Conciliation, and Arbitration Service έδειξε ότι διακανονισμοί ευέλικτης εργασίας μπορούν να βελτιώσουν την αποδοτικότητα των ατόμων ξεχωριστά, αλλά και σαν ομάδα.

Η ισορροπία και η ευελιξία δεν είναι οι μοναδικές πηγές της υπερηφάνειας των υπαλλήλων. Οι άλλες δύο πιο σημαντικές πηγές αυτού του αισθήματος είναι η εταιρική κουλτούρα που παρακινεί τους υπαλλήλους να είναι ο εαυτός τους (47%), και η ευκαιρία να ασχοληθούν με δραστηριότητες που έχουν θετικό κοινωνικό αντίκτυπο (46%). Στοιχεία σημαντικά αλλά, δυστυχώς, παραμελημένα κατά την διαδικασία της πρόσληψης και διατήρησης υπαλλήλων. Επίσης, σχεδόν όλοι (87%) δήλωσαν την ανάγκη να αισθάνονται περήφανοι για την εταιρία που εργάζονται, ώστε να συνεχίσουν να θέλουν να εργάζονται εκεί.

70% δεν θα εργάζονταν σε μία εταιρία με κακόφημη εταιρική κουλτούρα.

Ένα, λοιπόν, από τα μεγαλύτερα συμπεράσματα αυτής της έρευνας είναι: Στο εργασιακό περιβάλλον, η κουλτούρα είναι ο βασιλιάς (και η βασίλισσα). Το 70% των εργαζομένων είπε πως δεν θα προτιμούσε να εργαστεί σε μία ηγετική εταιρεία αν την διακατέχει μία κακή εργασιακή κουλτούρα. Ένα ποσοστό μεγαλύτερο και από το 65% που ανέφερε ότι δεν θα δεχόταν να εργαστεί για χαμηλότερο μισθό ή το 26% που δεν θα δεχόταν να εργαστεί σε κατώτερο τίτλο.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει καλή την κουλτούρα της εταιρείας; Το σημαντικότερο κριτήριο είναι οι άνθρωποι της εταιρείας, γεγονός που υπογραμμίζει την σημασία των recruiters. Ο κορυφαίος παράγοντας που είναι πιο πιθανό να διατηρήσει τους ταλαντούχους εργαζομένους σε μία εταιρία για τουλάχιστον 5 χρόνια παραπάνω, είναι να έχουν συναδέλφους με τους οποίους απολαμβάνουν να συνεργάζονται και μπορούν να είναι οι εαυτοί τους.

Μία ισχυρή αίσθηση του ανήκειν σε ένα περιβάλλον μπορεί να υποστηριχθεί από συχνή αναγνώριση, ευγνωμοσύνη, ειλικρίνεια καθώς και τακτική ενθάρρυνση των υπαλλήλων να είναι ο εαυτός τους στη δουλειά.

Χιλιάδες ταλαντούχοι υποψήφιοι επιθυμούν να εργαστούν σε εταιρίες σαν τη δική σας!

Τελικές σκέψεις

Η πρόσφατη αυτή έρευνα υποδεικνύει πως δεν έχει υπάρξει καλύτερη περίοδος να επενδύσετε στους υπαλλήλους σας. Προτείνει, επίσης, για την ενίσχυση της διατήρησης των εργαζομένων το χτίσιμο ισχυρών εργασιακών περιβαλλόντων που επιτρέπουν στους εργαζομένους να είναι ο εαυτός τους και να ασχολούνται με εργασίες που θεωρούν αξιόλογες.

Οι εταιρικές σας αξίες αποτελούν το σήμα κατατεθέν του εργασιακού σας περιβάλλοντος και δίνουν μορφή στην ικανότητά σας να προσεγγίσετε και να διατηρήσετε καλούς υπαλλήλους. Κλείνοντας, λοιπόν, κρατάμε στο νου μας τον εξής αριθμό της έρευνας: το 71% δήλωσε πως θα δεχόταν να εργαστεί για χαμηλότερο μισθό σε μία εταιρία που μοιράζεται κοινές αξίες και όραμα μαζί τους.

Συνοψίζοντας, τα φρέσκα κουλουράκια, ο δωρεάν εσπρέσσο και το φλιπεράκι είναι ωραία και φίνα, αλλά για να αναπτυχθεί ουσιαστική και μακροχρόνια σχέση με τους υπαλλήλους, χρειάζεται να επενδύσετε στην κουλτούρα της εταιρείας, στις αξίες, την αποστολή της την ισορροπία μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής και των επιπλέον παροχών.

Περισσότερα άρθρα σχετικά με την διαχείριση εργαζομένων και την βελτίωση της διαδικασίας πρόσληψης θα βρείτε στο blog μας.