Εάν είσαι στην φάση αναζήτησης εργασίας και έχεις αρχίσει ήδη να έρχεσαι σε επικοινωνία με διάφορους recruiter, μάλλον θα έχεις παρατηρήσει πως ολοένα και περισσότεροι στρέφονται στην video – συνέντευξη. Με άλλα λόγια πλατφόρμες όπως το Skype, το Zoom και το Google Hangouts έχουν πάρει φωτιά και φυσικά εμείς δεν μπορούσαμε παρά να μην ετοιμάσουμε έναν “οδηγό επιβίωσης” για τις νέες συνθήκες.

Όπως αναφέρει η career coach Emily Moyer “Just because you don’t have to go somewhere doesn’t mean you don’t have to prepare”. Με άλλα λόγια, μην χαλαρώνεις, έχουμε δουλειά να κάνουμε! 

Αφού λοιπόν διαβάσεις αναλυτικά τις διάφορες οδηγίες σχετικά με την προετοιμασία και ερωτήσεις της συνέντευξης, πάμε να δούμε παρέα κάποια πιο τεχνικά θέματα για την video συνέντευξη

Περιβάλλοντας χώρος

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρόκειται να ασχοληθείς, είναι ο χώρος στον οποίο θα βρίσκεσαι κατά τη διάρκεια της βιντεοκλήσης. Μπορεί να μην είναι αυτονόητο για όλους, αλλά το backround που θα επιλέξεις είναι σε θέση να αποκαλύψει στοιχεία της προσωπικότητάς σου. Μην το υποτιμάς. 

Ακόμα, ιδιαίτερα σημαντικό είναι να επιλέξεις ένα ήσυχο μέρος (ιδανικά το σπίτι σου) και να διαθέτει -φυσικά- καλή σύνδεση στο διαδίκτυο. 

Φωτισμός

Ο φυσικός φωτισμός είναι πάντοτε η καλύτερη επιλογή. Bonus tip: Στάσου “κόντρα” στο φως, καθώς εάν η πηγή βρίσκεται πίσω σου, θα δημιουργηθούν σκιές που θέλουμε να αποφύγουμε! 

Κάμερα

Τοποθέτησε την κάμερα στο ύψος των ματιών σου και στάσου σε μια κοντινή απόσταση, ώστε να εξασφαλίσεις καλή οπτική επαφή με τον recruiter. Εάν συνδεθείς από το κινητό σου, στερέωσε το σε μια στοίβα με βιβλία, προκειμένου να αποφύγεις περιττό κούνημα.

  • Bonus tip: Ο “κανόνας του αντίχειρα” προτείνει να αφήνεις κενό χώρο πάνω από το κεφάλι σου ένα 10-20% της οθόνης!

Must-Haves

Καθάρισε το γραφείο σου, ξεφορτώσου τους περιττούς “θορύβους” και κράτα μαζί σου τα απολύτως απαραίτητα. Ένα ποτήρι νερό, ένα αντίγραφο του βιογραφικού σου και ένα τετράδιο για τυχόν σημειώσεις.

Άσε το κινητό σου στην άκρη (και φυσικά στο αθόρυβο) και φρόντισε να έχεις ελέγξει από προηγουμένως πως η κάμερα, ο ήχος και η σύνδεση στο internet είναι απολύτως λειτουργικά!

  • Extra tip: Προτίμησε να φορέσεις ακουστικά, καθώς έτσι θα αποφύγεις περίεργα ηχητικά αποτελέσματα, όπως ο recruiter να ακούει διπλή την φωνή του!

Last but not least, εάν και ακούγεται πολύ τελευταία και πολλά Memes έχουν γίνει για χάρη του, καλό θα ήταν -ακόμα κι αν δεν φαίνεται- να μην είσαι από κάτω με το παντοφλάκι και την πιτζάμα σου. Για παν ενδεχόμενο! 

Αυτά από εμάς, καλή τύχη, καλή προετοιμασία and may the odds be with you! 

Χρειάζεσαι κι άλλες συμβουλές βιογραφικού, συνέντευξης και καριέρας γενικότερα; Θα βρεις ό,τι χρειάζεσαι στο blog μας.