Πως βλέπεις τον εαυτό σου σε 5 χρόνια;

By CollegeLink Team

Είσαι στη συνέντευξη για την θέση που θέλεις πολύ να πάρεις – η  συνέντευξη έχει πάει πολύ καλά και φτάνετε στην ερώτηση, πως βλέπεις τον εαυτό σου σε 5 χρόνια… 

“Σε 5 χρόνια;” σκέφτεσαι….“Εδώ δεν ξέρω τι θα κάνω σε 1 μήνα από τώρα!”.

Σε καταλαβαίνουμε απόλυτα! 

Παρόλα αυτά, αυτή η ερώτηση γίνεται για να δει η απέναντι πλευρά τους επαγγελματικούς στόχους, τις φιλοδοξίες σου και πως σκοπεύεις να προσφέρεις στην εταιρεία. 

Επίσης, έτσι μπορείτε και οι 2 πλευρές να καταλάβετε αν ταιριάζουν οι προσδοκίες σας. Αν για παράδειγμα έχεις στόχο να αναλάβεις έναν πιο απλό ρόλο αρχικά και στη πορεία να εξελιχθείς σε αυτόν αναλαμβάνοντας επιπλέον αρμοδιότητες, ενώ η εταιρεία σκοπεύει να κρατήσει πολύ συγκεκριμένες τις αρμοδιότητες του ρόλου, ίσως αυτή η θέση δεν είναι για σένα.

Ας δούμε βήμα-βήμα, πως μπορείς να απαντάς σε τέτοιες ερωτήσεις:

Περιεχόμενα

Κατάγραψε τους επαγγελματικούς σου στόχους

Πριν τη συνέντευξη, είναι βασικό να καταγράψεις τόσο τους μακροπρόθεσμους όσο και τους άμεσους στόχους σου. Αυτό θα σε βοηθήσει όταν σου γίνεται μια τέτοια ερώτηση, να μπορείς να δίνεις μια όσο το δυνατόν πιο σαφή απάντηση. Αν για παράδειγμα θέλεις να ξεκινήσεις την καριέρα σου στο web development, μπορείς να αναφέρεις πως για την ώρα αναζητάς έναν ρόλο που θα σου προσφέρει εμπειρία σε συγκεκριμένα είδη project, αλλά στην πορεία θα ήθελες να δοκιμαστείς και σε διαφορετικά projects για να διευρύνεις τις γνώσεις σου.

Κάνε έρευνα για την εταιρεία

Αφού έχεις συγκεντρώσει τους επαγγελματικούς σου στόχους, κάνε έρευνα για την εταιρεία, το αντικείμενο της, τον τρόπο που δουλεύει και τις ευκαιρίες εξέλιξης που διαθέτει. Κάποιες από αυτές τις πληροφορίες μπορείς να τις αποσπάσεις και κατά την διάρκεια της συνέντευξης. Μπορείς για παράδειγμα να ρωτήσεις τι περιθώρια εξέλιξης έχει ο ρόλος ή αν έχει υπάρξει κάποιο είδος εξέλιξης για τ@ς εργαζόμεν@ς που δουλεύουν ήδη σε αυτή θέση πάνω από ένα έτος. 

Δείξε πως βλέπεις το μέλλον σου μέσα στην εταιρεία

Στην απάντηση σου είναι πολύ σημαντικό να φαίνεται ότι βλέπεις τον εαυτό σου τα επόμενα χρόνια μέσα στην εταιρεία. Θα μας πεις “Από την πρώτη συνέντευξη θα το γνωρίζω αυτό; Ακόμα δεν ξεκινήσαμε…”.

Το ακούμε! Αλλά να θυμάσαι πως αυτή η ερώτηση δεν είναι κάποιο είδος συμβολαίου μεταξύ εσένα και της εταιρείας. Στην τελική, ούτε κι εκείνοι γνωρίζουν ακόμα αν θα συνεργαστείτε. 

Περισσότερο η εταιρεία θέλει να δει αν οι στόχοι και η κουλτούρα σου ταιριάζουν με τη δική τους. Μέσα στην απάντηση σου, λοιπόν, δεν βλέπουν μόνο το τι θέλεις να πετύχεις εσύ στην καριέρα σου, αλλά και τι θα προσφέρεις στην εταιρεία μακροπρόθεσμα κι η εταιρεία σε σένα. 

Πάμε να δούμε ένα παράδειγμα απάντησης; 

“Μου αρέσει πολύ που στον ρόλο για τον οποίο συζητάμε θα έχω την ευκαιρία να εξασκήσω τις ικανότητες μου στο x λογισμικό και να προσφέρω στην ομάδα με νέες ιδέες. Ωστόσο μελλοντικά σκοπεύω να παρακολουθήσω κάποιο course, για να αποκτήσω γνώσεις και σε άλλες τεχνολογίες και να μπορώ να συνεισφέρω σε ένα πιο senior επίπεδο στον ρόλο, αναλαμβάνοντας και νέες αρμοδιότητες.”

Αν όμως η θέση στην οποία κάνεις αίτηση δεν είναι πάνω στο επάγγελμα που σκοπεύεις να ακολουθήσεις;

Εκεί μπορείς να επιλέξεις μια διαφορετική προσέγγιση, όπως στο παράδειγμα παρακάτω: 

“Καθώς έχω μια πολύ θετική εικόνα για την εταιρεία σας, θα ήθελα πολύ να γίνω μέλος της ομάδας σας. Παρότι μακροπρόθεσμα επιθυμώ να ασχοληθώ με το τομέα του marketing, η συγκεκριμένη θέση στις πωλήσεις, για την οποία συζητάμε, πιστεύω ότι έχει να μου προσφέρει σημαντικές γνώσεις σχετικά με τις καταναλωτικές συνήθειες και τον τρόπο που προσεγγίζει η εταιρεία τους πελάτες. Παράλληλα, λόγω της εμπειρίας που έχω ήδη στο service, έχω αναπτύξει την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και τις επικοινωνιακές μου δεξιότητες, με τις οποίες πιστεύω πως έχω να προσφέρω σε μεγάλο βαθμό στον ρόλο.”

Απαντώντας έτσι δείχνεις πως ακόμα και αν ο συγκεκριμένος ρόλος δεν είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα σου, πρώτον θέλεις πολύ να εργαστείς για τη συγκεκριμένη εταιρεία και δεύτερον έχεις καταλάβει σε ποια κομμάτια θα σε ωφελήσει αν τον αναλάβεις. Εάν σε ενδιαφέρει πράγματι να πάρεις τη δουλειά, είναι σημαντικό να μην δείξεις πως θα δεχτείς τη θέση επειδή απλά αυτή έτυχε να είναι ανοιχτή, αλλά πως έχεις κίνητρο να λάβεις ό,τι θετικό έχει να σου προσφέρει ο ρόλος, συνεισφέροντας παράλληλα κι εσύ από την πλευρά σου. 

Τι λες; Σε βοηθήσαμε;

Α, και μην ξεχάσεις μετά από τη συνέντευξη να τους στείλεις κι ένα ευχαριστήριο mail, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα να πάρεις τη δουλειά! 😉