Πως θα κερδίσεις την θέση που πραγματικά θέλεις!

By Collegelink Team

Μπαίνεις καθημερινά και τσεκάρεις αγγελίες, στέλνεις αιτήσεις σε εταιρείες και περιμένεις να σε καλέσουν σε συνέντευξη…..

Όμως δεν θέλεις να πάρεις οποιαδήποτε δουλειά, θέλεις να πάρεις ΤΗΝ δουλειά – σωστά; 

Εμείς γιατί είμαστε εδώ; 

Μείνε μαζί μας για να δεις βήμα-βήμα τι μπορείς να κάνεις, για να βρεις την δουλειά που πραγματικά επιθυμείς!

Βάλε ξεκάθαρους στόχους για την επαγγελματική σου πορεία!

Αν και μπορεί να σου φαίνεται αγχωτικό να οργανώσεις ένα πενταετές πλάνο, μιας και μπορεί να βρίσκεσαι στην αρχή της της καριέρας σου, το να θέσεις τους στόχους σου θα σε βοηθήσει να οργανώσεις τα επόμενα βήματα και να δράσεις στοχευμένα. Θα σου προτείναμε να βάλεις για αρχή μικρότερους στόχους και να κάνεις ένα βήμα τη φορά. Θέτοντας ρεαλιστικές προσδοκίες και προσπαθώντας να πετύχεις πιο μικρούς στόχους στην αρχή, θα μπορέσεις να μάθεις από τα λάθη σου, χωρίς να απογοητεύεσαι κάθε φορά που κάτι δεν πάει 100% όπως το περίμενες. Έτσι, οι πιθανότητες να πετύχεις τους στόχους σου, θα είναι υπέρ σου!

Extra Tip: Αν θες να ορίσεις παραπάνω από έναν στόχους, δεν υπάρχει πρόβλημα αρκεί να μην πιέσεις τον εαυτό σου να τα κάνει όλα ταυτόχρονα.  

Ανάπτυξε τις κατάλληλες δεξιότητες

Μόλις ορίσεις τους στόχους σου, είναι η στιγμή να αναγνωρίσεις τις ικανότητές σου και να ψάξεις ευκαιρίες για μάθηση και εξέλιξη. Αυτό θα σε βοηθήσει να αποφασίσεις που πρέπει να εστιάσεις την ενέργεια σου και θα σου δώσει μια καλύτερη ιδέα για το πως θα παρουσιάσεις με έναν αποτελεσματικό τρόπο τις ήδη υπάρχουσες ικανότητές σου.

Extra Tip: Μην απογοητευτείς αν δεν διαθέτεις όλα τα κατάλληλα εφόδια για μια θέση. Αντιθέτως, ψάξε για τρόπους που θα σε βοηθήσουν να εξελιχθείς παρακολουθώντας για παράδειγμα κάποιο online course ή αναλαμβάνοντας κάποιο project. Οι managers εντυπωσιάζονται από υποψήφιους που ακολουθούν μια πιο ενεργητική προσέγγιση σχετικά με την μάθηση και το χτίσιμο δεξιοτήτων. Αυτό δείχνει πως έχουν να κάνουν με δραστήριους ανθρώπους που διαθέτουν ισχυρά εσωτερικά κίνητρα!

Φρόντισε το βιογραφικό σου να είναι top!

Το να έχεις ένα ισχυρό skill set είναι μεν σημαντικό, αλλά δεν είναι αρκετό από μόνο του για να κεντρίσεις το ενδιαφέρον των εταιρειών και των recruiters. Όταν φτιάχνεις το βιογραφικό σου, εστίασε στα κατορθώματα-κλειδιά από κάποιο προηγούμενο ρόλο (συμπεριλαμβανομένων των πρακτικών ασκήσεων και των short-term θέσεων). Μην χάνεις χρόνο, φτιάξε προφίλ και ανέβασε το βιογραφικό σου στο CollegeLink, για να έχεις καθημερινά πρόσβαση σε 100αδες νέες θέσεις εργασίας. 

Extra Tip: Το βιογραφικό σου δεν χρειάζεται να παρουσιάζει μόνο τα κατορθώματα σου, αλλά να αντικατοπτρίζει και τον χαρακτήρα σου. Γι’αυτό μην διστάσεις να προσθέσεις στοιχεία από άλλες δραστηριότητες σου ή προσωπικά projects.

Δικτυώσου αποτελεσματικά

Η διασύνδεση είναι στοιχείο-κλειδί για την επαγγελματική επιτυχία και είναι ακόμη πιο σημαντική αν ξεκινάς μόλις την καριέρα σου (ή όταν ενδιαφέρεσαι να αλλάξεις εταιρία).  Ο καλύτερος τρόπος είναι να έρθεις σε επαφή με συμφοιτητές σου ή άλλους απόφοιτους από τον κοινωνικό σου περίγυρο και να κρατάς επαφή με πρώην συναδέλφους και managers. Έτσι θα εξασφαλίσεις ότι θα ακούσεις απευθείας για μια νέα ευκαιρία από ανθρώπους που γνωρίζεις και οτι θα είσαι στο νου τους όταν θα ψάχνουν άτομο για μια νέα θέση στην εταιρεία που εργάζονται. 

Σκίσε στην συνέντευξη!

Το τελικό βήμα πριν καταλήξεις στην δουλειά που στοχεύεις, είναι να σκίσεις στην συνέντευξη. Αυτό θα γίνει αφού έχεις κάνει την έρευνά σου και έχεις προετοιμαστεί επαρκώς. Έτσι θα μπορείς να κάνεις ερωτήσεις και να συμμετέχεις ενεργά στη συζήτηση. Μόλις μάθεις ποιό θα είναι το άτομο που θα σου πάρει συνέντευξη, μάθε για αυτ@ και τον ρόλο του μέσα στην εταιρία.  Έτσι θα έχεις μια ιδέα για το πως ο δικός σου ρόλος θα αλληλεπιδρά με τον δικό τ@ και θα κατανοήσεις τις προσδοκίες που υπάρχουν γι αυτήν τη θέση. Ένας άλλος τρόπος είναι να κάνεις πρόβα τις απαντήσεις σε κοινές ερωτήσεις συνέντευξης, όπως «Πες μας λίγα λόγια για τον εαυτό σου» ή «Ποιό είναι το πάθος σου;» έτσι ώστε να απαντήσεις με σιγουριά και αυτοπεποίθηση και να προβάλεις τον εαυτό σου με τον καλύτερο τρόπο.

Extra Tip: Θα σε βοηθήσει αρκετά πριν τη συνέντευξη να κάνεις εξάσκηση με κάποι@ φίλ@. Ζήτα να σου κάνουν συγκεκριμένες ερωτήσεις και να σου δώσουν feedback. Με αυτόν τον τρόπο θα πάρεις μια ώθηση και θα συνηδειτοποιήσεις οτι η συνέντευξη είναι απλώς μια συνομιλία.

 

Το να έχεις σχέδιο και να το ακολουθήσεις, είναι το πιο σημαντικό βήμα για να πάρεις την δουλειά που ονειρεύεσαι! Κράτα τις συμβουλές μας και οργάνωσε την αναζήτηση εργασίας σου.

Τα λέμε σε ένα επόμενο άρθρο!