Όταν ένας υποψήφιος δέχεται την πρόταση συνεργασίας που του προσφέρατε μπορεί να αισθανθείτε ότι η δουλειά σας τελείωσε εκεί. Αυτό που δεν έχετε υπολογίσει είναι πως αν αποτύχετε να τους κάνετε ένα αποτελεσματικό onboarding, μπορεί να αποφασίσουν να φύγουν.
15% των εργαζομένων που παραιτούνται εντός 6 μηνών από την έναρξη εργασίας τους, κατηγορούν την εταιρία για έλλειψη αποτελεσματικού onboarding.
Κανείς δε θέλει να εκθέσει την επιχείρησή του στον κίνδυνο να υπάρχουν δυσαρεστημένοι νέοι εργαζόμενοι, οι οποίοι μιλούν για ανυπόφορη εταιρική κουλτούρα ή ακόμα και για παραβιάσεις του εργατικού δικαίου. Χωρίς όμως μία οργανωμένη και αποτελεσματική στρατηγική onboarding, μπορεί να δημιουργείτε προβλήματα στην επιχείρησή σας που δεν είχατε ποτέ σκεφτεί!
Πώς όμως θα κάνετε onboard τους νεοπροσληφθέντες υπαλλήλους σας;
Προκειμένου να διασφαλίσετε ότι έχετε θέσει με σαφήνεια τις αρμοδιότητες της θέσης, να αποτρέψετε τη σύγχυση και να ενθαρρύνετε τη βιωσιμότητά των νεοεισαχθέντων εργαζομένων στην επιχείρηση, πρέπει να αναπτύξετε ένα πρόγραμμα onboarding στο οποίο να μπορείτε να βασιστείτε.
- Αναπτύξτε ένα πρόγραμμα επαγγελματικού προσανατολισμού
Κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος επαγγελματικού προσανατολισμού πρέπει να αντιληφθείτε τις βασικές ανάγκες κάθε νεοπροσληφθέντος υπαλλήλου, ανεξαιρέτως της θέσης που κατέχει στην εταιρία. Εξηγήστε την πολιτική της εταιρίας σας και τις διαδικασίες που ακολουθείτε σχετικά με τους νέους εργαζομένους. Μιλήστε για την εταιρική σας αποστολή, δώστε τους κάποια στοιχεία για την ιστορία σας, προκειμένου να τους δημιουργήσετε το αίσθημα της εξοικείωσης με το brand. Ένα πρόγραμμα προσανατολισμού είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος να γνωριστούν οι νεοπροσληφθέντες μεταξύ τους.
Με το να δημιουργείτε ευκαιρίες προσανατολισμού, μοιράζεστε περαιτέρω πληροφορίες μαζί τους για τον χώρο που εργάζονται και την ιστορία του, δημιουργείται περισσότερο καταρτισμένους υπαλλήλους και παράλληλα ενισχύετε το αίσθημα της οικειότητας και του engagement.
- Εντάξτε το ήδη υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό σας στη διαδικασία του onboarding
Το παρόν εργατικό δυναμικό σας είναι εξαιρετική πηγή στην οποία μπορείτε να ανατρέξετε, κατά τη διαδικασία του onboarding των νεοενταχθέντων εργαζομένων. Τα παλαιότερα μέλη της ομάδας μπορούν να γίνουν μέντορες, παίρνοντας από πάνω σας αρμοδιότητες που αφορούν το onboarding και δίνοντάς σας περισσότερο χρόνο να συγκεντρωθείτε στην ανάπτυξη της επιχείρησής σας.
Το να εντάξετε το ανθρώπινο δυναμικό σας στη διαδικασία του onboarding μπορεί να αναπτύξει τη συναδελφικότητα μεταξύ των υπαλλήλων, κάνοντας τους νέους να αισθανθούν περισσότερο άνετα. Με το να συστήσετε τους νέους εργαζομένους στους αρμόδιους κάθε τμήματος, τους κάνετε να αισθανθούν μέλη της ομάδας ενώ τους κατευθύνετε για το πού πρέπει να απευθυνθούν όταν έχουν συγκεκριμένα ερωτήματα.
- Κρατήστε επαφή με τους νεοπροσληφθέντες
Η διαδικασία του onboarding απαιτεί ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, που μπορεί να διαρκέσει παραπάνω από ένα χρόνο.
Κατά τη συγκεκριμένη χρονική διάρκεια πρέπει να επικοινωνείτε με τα νέα μέλη της ομάδας. Καθίστε με τον καθένα ξεχωριστά και ρωτήστε τους “πώς πάνε τα πράγματα;”. Βεβαιωθείτε ότι οι όλοι γνωρίζουν κατα ποιον τρόπο η δουλειά τους δένει με τον συνολικό στόχο της εταιρείας.
Οι νέοι εργαζόμενοι σας, θα θέλουν να γνωρίζουν την απόδοσή τους. Να είστε ειλικρινείς μαζί τους όσον αφορά τη δουλειά τους και το κατά πόσο πετυχαίνουν ή όχι τους στόχους τους. Είναι προτιμότερο να προλάβετε καταστάσεις, παρά οι πράξεις τους να οδηγήσουν σε μόνιμες συνήθειες.