Γιατί θες αυτή τη δουλειά;

By Collegelink Team

Μία από τις σημαντικότερες απαντήσεις που μπορούν να σου κάνουν σε μία συνέντευξη είναι η εξής: “Σε μία μάχη, ποιος θα νικήσει; Ο Superman ή o Batman;” (Πλακίτσα! Με την ευκαιρία η απάντηση είναι ο Batman.)

Στο θέμα μας τώρα. Μία από τις σημαντικότερες ερωτήσεις, λοιπόν, που μπορεί να σου κάνουν είναι: “Για ποιον λόγο θέλεις να εργαστείς σε αυτή την θέση;”

Παρότι παραπλανητικά απλή, η ερώτηση αυτή μπορεί να σου στρώσει ή να σου διαλύσει τον δρόμο προς την θέση που ονειρεύεσαι. Μην φρικάρεις, όμως, γιατί θα σε καθοδηγήσουμε ώστε να δώσεις μία πολύ καλή απάντηση. Επίσης, θα επισημάνουμε κάποια κοινά λάθη που κάνουν οι υποψήφιοι, ώστε να είμαστε καλυμμένοι από όλες τις πλευρές.

(Έχουμε και την  έγκριση του Batman!)

Βρες εδώ την θέση που σου ταιριάζει!

Η απάντηση

Μία καλή απάντηση σε αυτή την ερώτηση χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο θα πρέπει να εστιάζει στην θέση για την οποία αιτείσαι. Θες να ξεκινήσεις περιγράφοντας τον λόγο που ενδιαφέρεσαι για την συγκεκριμένη θέση.

Για παράδειγμα, αν σου παίρνουν συνέντευξη για την θέση – ε, δεν ξέρω – του δασοφύλακα και κλειδοκράτορα στην σχολή Χόγκουαρτς. Τότε η απάντησή σου θα πρέπει να επισημαίνει το πάθος σου για τα φυτά και τα ζώα. Σκέψου συγκεκριμένα πράγματα που έχεις κάνει τα οποία θα μπορούσαν να αποδείξουν κάτι τέτοιο. Μπορεί, ας πούμε, να μεγάλωσες σε φάρμα, ή να έχεις φυτέψει λαχανικά στο μπαλκόνι/κήπο και γενικά να ασχολείσαι με τη βοτανική στον ελεύθερό σου χρόνο. Το κλειδί κρύβεται στο να βρεις κάτι από τις προηγούμενες σου εμπειρίες που αποδεικνύει στον συνεντευκτή ότι επρόκειτο να δουλέψεις σκληρά και ότι σε νοιάζει να πετύχεις σε αυτή τη θέση.

(Τι πιστεύουν οι περισσότεροι υποψήφιοι αφού απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση.)

Το δεύτερο μέρος της απάντησής σου θα πρέπει να εστιάσει στο γιατί θέλεις να εργαστείς σε ΑΥΤΗ την εταιρία.

Το κλειδί της υπόθεσης εδώ είναι η έρευνα και άλλη έρευνα και τέλος, λίγη παραπάνω έρευνα. Πρέπει να βρεις κάτι μοναδικό και ενδιαφέρον για αυτή την εταιρία ώστε να φανεί ότι δεν έριξες μία γρήγορη στο “About Us” στο site της εταιρίας. Βεβαιώσου ότι βρήκες κάτι συγκεκριμένο και σχετικό με την θέση που σε ενδιαφέρει. Υπάρχουν πολλές πηγές όπου θα προμηθευτείς τέτοιου είδους πληροφορίες, όπως τα Collegelink Company profiles, podcasts, εταιρικά Blogs κ.α.

(Διάβασε τα πάντα!)

Μερικά κοινά λάθη για να αποφύγεις

Ακόμα κι αν διαθέτουν τις βάσεις για μία καλή απάντηση, υπάρχουν μερικά κοινά λάθη τα οποία συνηθίζουν να κάνουν οι υποψήφιοι και ενδέχεται να τρελάνουν τον συνεντευκτή.

Το πρώτο λάθος που γίνεται είναι η απάντηση σε τηλεφωνική κλήση με ένα “Ναι” ή το οδυνηρά πρόχειρο “Έλα”.  Καλύτερα να απαντήσεις κάτι πιο επίσημο του στυλ: “Όνομα Επίθετο, Παρακαλώ;”. Έτσι δεν θα χρειαστεί να μπει στη διαδικασία να ρωτάει αν είσαι εσύ. Όταν λαμβάνεις τηλεφώνημα για συνέντευξη καλό είναι να ακούγεσαι επαγγελματίας.

Το επόμενο πρόβλημα είναι λίγο πιο δύσκολο να το διαχειριστείς: “επιφωνήματα”. Γι’ εκείνους που δεν γνωρίζουν σε τι αναφερόμαστε, ακολουθεί πρώτο παράδειγμα:

(Δεν νομίζω ότι ο Πάτρικ πάει σε δεύτερες συνεντεύξεις.)

Μπορούμε να σου εγγυηθούμε πως αν εμπλουτίσεις τις απαντήσεις σου με πολλά “εεεεμμ”, “όπως π.χ.”, “αααα” κ.α. Τότε οι πιθανότητες να καταλήξεις στην θέση θα καταρρεύσουν. Σε κάνουν να ακούγεσαι απροετοίμαστος/η και σαν να μην σε ενδιαφέρει και πολύ η θέση.

Βρες εδώ την θέση που σου ταιριάζει!

Η καλύτερη μέθοδος είναι η εξάσκηση. Μόλις ετοιμάσεις την τέλεια απάντηση, πες την δυνατά ξανά και ξανά μέχρι να την επαναλαμβάνεις και στον ύπνο σου. Άσε, παρ’ όλα, αυτά και λίγο χώρο για αυτοσχεδιασμό και προσπάθησε να ακούγεσαι φυσικός/ή. Μερικά “εμμ” είναι αναπόφευκτο να γίνουν, αλλά μην αφήσεις να φανεί πως πρόκειται για συνήθεια.

Σκέψου πριν μιλήσεις

Όταν κάνεις αίτηση για μία θέση, βεβαιώσου ότι γνωρίζεις τον λόγο. Οποιοσδήποτε αξιόλογος συνεντευκτής θα θέλει να μάθει το γιατί, γι’ αυτό σκέψου γιατί η θέση αυτή σε αυτή την εταιρία είναι κατάλληλη για σένα. Αν απαντήσεις ωραία σε αυτό, θα αποδείξεις πως όχι μόνο έχεις τα προσόντα να αναλάβεις τις αρμοδιότητες, αλλά και να θριαμβεύσεις μακροπρόθεσμα.

Η απάντησή σου μπορεί να συνδυαστεί υπέροχα με αυτή την ερώτηση!