Ποια είναι τα αγαπημένα tools κάθε data analyst?

By Collegelink Team

Δεν συλλέγουν πια μόνο οι μεγάλες εταιρείες τόνους δεδομένων με σκοπό να τα αναλύσουν.

Πλέον, ακόμα και οι μεσαίες ή οι μικρές επιχειρήσεις έχουν μπει στο “παιχνίδι”, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα, ώστε να βελτιστοποιήσουν τις παροχές και τις υπηρεσίες τους. 

Έτσι η αγορά σήμερα, προσαρμοσμένη στις συνθήκες της εποχής της, παρέχει μια μεγάλη γκάμα εργαλείων για data analysis, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κάθε product manager ή data analyst, προκειμένου να γνωρίζει κατά πόσο οι επιχειρηματικές στρατηγικές που εφαρμόζει είναι επιτυχημένες ή όχι.  

Πριν περάσουμε στα εργαλεία αυτά καθ’ αυτά, χρειάζεται να διαφοροποιήσουμε τους τρεις τύπους τους σε: 

 • Software για big data analysis 
 • Software για product analysis 
 • Analytics platforms

Το big data analysis αποτελεί και την πιο σύνθετη περίπτωση ανάλυσης. Αυτό, καθώς αφορά την επεξεργασία υπέρογκων ποσών δεδομένων (χρησιμοποιείται ο όρος data lake ή data warehouse για να το περιγράψει). Τα εργαλεία στην κατηγορία αυτήν αφορούν κατά βάση στην ταχύτητα και την ασφάλεια.

RStudio

Η RStudio αποτελεί ένα διευρυμένο περιβάλλον της γλώσσας προγραμματισμού R. Οι κώδικες και οι βιβλιοθήκες είναι της R, αλλά το περιβάλλον της είναι πιο φιλικό προς τον χρήστη, καθώς δίνει περισσότερες επιλογές.

Η R είναι προσανατολισμένη στην στατιστική. Πιο συγκεκριμένα, ο χρήστης μπορεί εύκολα:

 • να δημιουργήσει γραφήματα
 • να δημιουργήσει τυχαία δείγματα
 • να εφαρμόσει στατιστικούς ελέγχους και μεθόδους

(Εάν μάλιστα, επιθυμείς να εντρυφήσεις στην R μην παραλείψεις να ρίξεις μια ματιά στο Data Analytics eLearning Academy της CollegeLink!)

Python

Η Python είναι μια γλώσσα προγραμματισμού με απλό συντακτικό, εξαιρετική αναγνωσιμότητα, φορητότητα (portability) και μοντέρνα χαρακτηριστικά που την κάνουν κατάλληλη ως πρώτη γλώσσα προγραμματισμού.

Συγκεκριμένα διαθέτει τα παρακάτω πλεονεκτήματα:

 • Γενικής χρήσης, υψηλού επιπέδου γλώσσα προγραμματισμού
 • Απλό συντακτικό, εξαιρετική αναγνωσιμότητα
 • Με σημαντικές δυνατότητες προς διάφορες κατευθύνσεις (ισχυρή γλώσσα προγραμματισμού)
 • Κατάλληλη για αρχάριους και για έμπειρους προγραμματιστές
 • Αντικειμενοστραφής
 • Υπάρχουν αρκετά πακέτα υποστήριξης (βιβλιοθήκες)

Tableau

Εάν δεν χρειάζεσαι τον απεριόριστο χώρο της επαγγελματικής έκδοσης, το Tableau Public είναι δωρεάν. Πρόκειται για μια πλατφόρμα οπτικοποίησης δεδομένων, η οποία καθιστά τη δημιουργία data pipelines και dashboards παιχνιδάκι! Οι υπολογισμοί γίνονται αρκετά εύκολα με τη χρήση drag and drop εργαλείων.

Με το Tableau, μπορεί κανείς να δημιουργήσει αρκετά πολύπλοκες απεικονίσεις με έως και 100.000 σειρές απλά και εύκολα. Μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί όταν χρειάζεται να ενωθούν διαφορετικοί τύποι γραφημάτων.

Kaggle 

Η Kaggle, θυγατρική της Google LLC, είναι μια διαδικτυακή κοινότητα data scientists και επαγγελματιών μηχανικής μάθησης. Το Kaggle επιτρέπει στους χρήστες να βρίσκουν και να δημοσιεύουν σύνολα δεδομένων, να εξερευνούν και να δημιουργούν μοντέλα σε ένα περιβάλλον επιστήμης δεδομένων που βασίζεται στον Ιστό, να συνεργάζονται με άλλους επιστήμονες δεδομένων και μηχανικούς μηχανικής μάθησης και να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς για την επίλυση των προκλήσεων του data science.

Datacamp

To DataCamp είναι μια πλατφόρμα με εκπαιδευτικό υλικό που μπορεί να χρησιμοποιήσει όποιος θέλει να αποκτήσει πρακτική εμπειρία πάνω σε εργαλεία που χρησιμοποιούνται ευρέως στην ανάλυση δεδομένων και στα digital analytics. 

Πλατφόρμες όπως το DataCamp, το Udacity, το Coursera και το edX είναι ένας πολύ καλός τρόπος να βελτιώσει κάποιος τις ικανότητες του ή ακόμα και να αποκτήσει ένα αποδεικτικό για τις γνώσεις του. 

Apache Spark / Kafka

Το Apache Spark είναι μία γρήγορη και γενικής χρήσης υπολογιστική πλατφόρμα ανοικτού κώδικα για εφαρμογές πάνω σε μεγάλα δεδομένα. Βασικό της πλεονέκτημα είναι ότι παρέχει ένα υψηλού επιπέδου API το οποίο καθιστά δυνατό τον συνδυασμό διαφορετικών ειδών υπολογισμών, που προηγουμένως απαιτούσαν την χρήση ξεχωριστών κατανεμημένων συστημάτων (π.χ. επεξεργασία κειμένου, μηχανική μάθηση, ροές, αλγόριθμοι γράφων κ.τ.λ.), ενώ παράλληλα αυτοματοποιεί και αποκρύπτει από τους χρήστες του σημαντικές λεπτομέρειες χαμηλού επιπέδου.

Ως αποτέλεσμα το Apache Spark καθιστά εύκολο και ανέξοδο τον συνδυασμό διαφορετικών ειδών επεξεργασίας και μειώνει το κόστος διατήρησης ξεχωριστών εργαλείων. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του Apache Spark είναι η ικανότητά του να τρέχει υπολογισμούς στη μνήμη, ενώ παράλληλα υποστηρίζει αποδοτικά πολύπλοκες εφαρμογές που κάνουν χρήση δευτερεύουσας μνήμης.

Hadoop

Hadoop, το όνομα του προκύπτει από τα αρχικά (High-availability distributed object-oriented platform) και είναι ένα open source framework του Apache Foundation. Δημιουργήθηκε για να υποστηρίζει τη λειτουργία εφαρμογών σε μεγάλα cluster από συμβατικό hardware. To Hadoop προήλθε από MapReduce της Google και το Google File System (GFS).

Χρησιμοποιείται για μεγάλου όγκου δεδομένα, για επιχειρησιακή ευφυΐα και στατιστικές αναλύσεις.

Επιθυμείς μια καριέρα ως Data analyst?

Εάν επιθυμείς να ξεκινήσεις την καριέρα σου ως Data Analyst ρίξε μια ματιά στο Data Analytics

eLearning Academy της CollegeLink

Ξεκινώντας από ένα μηδενικό επίπεδο γνώσης μπορείς εντρυφήσεις στο Data Analytics, να γνωρίσεις σε βάθος την RStudio, καθώς και να αποκτήσεις γνώσεις περιγραφικής στατιστικής και οπτικοποίησης δεδομένων. Τα παραπάνω ενισχύονται από το τελικό hands on project, που αφορά την εφαρμογή του data cleaning, των descriptive statistics και του data mining σε πραγματικά δεδομένα!

Στο ταξίδι σου αυτό, θα έχεις δίπλα σου τους εκπαιδευτές μας, οι οποιοί όχι μόνο θα αξιολογήσουν το βιογραφικό σου αλλά θα έχεις τη δυνατότητα να παρακολουθήσεις Career Mentoring Meetings. 

Κάνε το βήμα τώρα και ολοκλήρωσε την εγγραφή σου στο Data Analytics eLearning Academy της CollegeLink! Ακόμα το σκέφτεσαι;!