Πώς είναι η καθημερινότητα ενός Business Consultant στην EY;

Εγώ, η Αναστασία, η Consultant σου για το πώς μπορείς να ξεκινήσεις την καριέρα σου ως Consultant , επιστρέφω στις οθόνες σου… 

Αυτή τη φορά, όμως, επιστρέφω μαζί με τον Κωνσταντίνο Ανδρέου, Assistant Manager στην EY  (Konstantinos Andreou | LinkedIn), για να σου περιγράψουμε τις αρμοδιότητες ενός Business Consultant! 

“Αναστασία, μισό λεπτό. Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος;” Θα μου πεις…

Ο Κωνσταντίνος έκανε το προπτυχιακό του πάνω στα Οικονομικά, στο Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας και έπειτα πήγε για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ολλανδία. Έμεινε εκεί και πραγματοποίησε την πρακτική του σε μια κορυφαία τράπεζα, στο πεδίο του Sustainability και του e-Banking, σε μια περίοδο όπου στην Ελλάδα επικρατούσε μεγάλη αβεβαιότητα στον εργασιακό τομέα. 

Κατόπιν,γύρισε στην Ελλάδα για να εκπληρώσει την στρατιωτική του θητεία και αμέσως μετά, αποφάσισε να συνεχίσει την επαγγελματική του πορεία, αυτή τη φορά σε συμβουλευτική εταιρεία, στην EY. 

Γιατί, όμως, ο Κωνσταντίνος αποφάσισε τελικά να εργαστεί ως Consultant σε μια συμβουλευτική εταιρεία; 

 1. Γιατί το Consulting είναι ένας τρόπος να αναπτύξεις σύντομα, τόσο τα hard, όσο και τα soft skills σου

  Αυτό συμβαίνει γιατί έχεις μεγάλη έκθεση σε πολλά projects και προκλήσεις, με περιθώριο για σημαντική προσωπική εξέλιξη. Δεν υπάρχουν εμπόδια στην πρόοδο – όση περισσότερη προσπάθεια καταβάλεις, στα πρώτα στάδια, αλλά και αργότερα, τόσο πιο γρήγορα θα εξελιχθείς. Ιδιαίτερα στην EY, όσο θέλεις να τρέξεις, θα τρέξεις – αν μπορείς να πας με ταχύτητα 100, θα πας με 100, αν μπορείς με 50, με 50, αν μπορείς με 200, με 200”.

 2. Γιατί είναι ένας τρόπος να εξερευνήσεις και να δεις πού θα καταλήξεις, μέσα σου

  Ολοκληρώνοντας το Πανεπιστήμιο, δεν γνωρίζεις ακριβώς με τι θέλεις να ασχοληθείς. Στην EY, σου δίνεται η δυνατότητα να δουλέψεις σε πολλούς κλάδους, να εξερευνήσεις διαφορετικά αντικείμενα, να εργαστείς σε διαφορετικούς πελάτες, να επικοινωνήσεις, να συνεργαστείς και να γνωρίσεις πολύ κόσμο – πελάτες και συναδέλφους –  μέσα από τον “cross-function” εργασιακό τρόπο. Τον τρόπο, δηλαδή, που πραγματοποιούνται τα έργα στην ΕΥ, όπου συνεργάζονται πολλά τμήματα μεταξύ τους. Για παράδειγμα, audit, finance, αλλά και το τμήμα μου, που αγγίζει περισσότερο το risk και το business consulting”.

 3. Γιατί είναι ένα επάγγελμα που σε βγάζει από τη ζώνη άνεσής σου.

  Η τεράστια έκθεση που προανέφερα, σε διαφορετικούς κλάδους, ή πολλά αντικείμενα μέσα στον ίδιο κλάδο, μετατρέπουν την εργασιακή ρουτίνα σε πιο ενδιαφέρουσα και σε κινητοποιούν να βελτιώνεσαι καθημερινά, σ’ ένα ευρύ φάσμα hard και soft skills. Για παράδειγμα, αν μαγειρεύω συνέχεια μακαρόνια με κιμά γίνομαι καλός σε αυτό, τα μακαρόνια με κιμά τα κάνω πάρα πολύ καλά, αν πάω να κάνω όμως αρακά δεν θα ξέρω πώς να το κάνω. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η εταιρεία, σε βοηθάει να αναπτύξεις  μια ποικιλία δεξιοτήτων όπου σε καθιστούν ικανό να διαχειριστείς οποιαδήποτε πρόκληση”. 

 

Γιατί ο Κωνσταντίνος επέλεξε την EY, από τις λοιπές συμβουλευτικές εταιρείες; 

Στην επιλογή του, σίγουρα έπαιξε, και συνεχίζει να παίζει, καθοριστικό ρόλο το “flat structure” που έχει να προσφέρει η EY. Και με τον όρο αυτό, εννοώ την άμεση και ανοιχτή επικοινωνία που υφίσταται εντός της εταιρείας και των επιμέρους ομάδων της. 

“ Έχεις τη δυνατότητα, σε οποιονδήποτε, τον manager σου, τον partner σου, από πάνω ή από κάτω, να του επικοινωνήσεις ότι “…παιδιά είμαι πολύ πιεσμένος, μπορεί κάποιος να με βοηθήσει;” ή “Έχω πάρα πολλά να διαχειριστώ, δεν ξέρω πώς να τα προτεραιοποιήσω σύμφωνα με το τι έχει μεγαλύτερη σημασία, γιατί δεν βγαίνουν όλα μες τη μέρα”.

Ποιες είναι οι αρμοδιότητες του ως Business Consultant; 

 • Calls
 • κι άλλα Calls
 • Παρουσιάσεις 
 • Ποσοτικές αναλύσεις δεδομένων σε Excel 
 • Καταγραφή μιας διαδικασίας στο Word, ή δημιουργία κάποιου policy document, κ.ά.

 

Οι παραπάνω αρμοδιότητες αποδεικνύουν ότι τα οι τηλεφωνικές και ψηφιακές επικοινωνίες/συναντήσεις είναι μεγάλο μέρος της καθημερινότητας και του Κωνσταντίνου – μιας και χρειάζεται να επικοινωνεί συχνά, τόσο με τους εκάστοτε πελάτες του, όσο και εσωτερικά με την ομάδα του για την πρόοδο ενός έργου, ή τον διαμοιρασμό των επιμέρους σχετικών εργασιών του. 

Πώς αποτυπώνονται, σε μια τυπική μέρα στη δουλειά, οι αρμοδιότητες αυτές; 

“Η χθεσινή μέρα ξεκίνησε με κάποια εσωτερικά calls, ένα training που πραγματοποιούμε στους εργαζόμενους ενός πελάτη μας – τράπεζας – και ένα ακόμη εσωτερικό call με την ομάδα, για να συζητήσουμε την πρόοδο ενός project. 

Αργότερα, προς το μεσημέρι, πραγματοποιήσαμε ένα call με τον πελάτη, τρέξαμε μια παρουσίαση, συζητήσαμε κάποιες αλλαγές που πρότεινε να δρομολογήσουμε, κι έπειτα, καταγράψαμε και ενσωματώσαμε αυτές τις αλλαγές στην παρουσίαση. Συνολικά, ήταν μια αρκετά τυπική ημέρα, όπου έληξε περίπου στις 17:30 το απόγευμα…

Όμως, στη ροή της κάθε ημέρας, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η ομάδα με την οποία συνεργάζεσαι, το project που έχεις αναλάβει, τα deadlines του κάθε project. Και αν κάτι έχει πάει στραβά, ή έχει γίνει κάποιο λάθος, τότε χρειάζεται να επενδύσεις περισσότερο χρόνο για να το διαχειριστείς. Συνεπώς, ενώ, μία ημέρα μπορεί να προκύψει αρκετά απαιτητική, άλλες μπορεί να είναι πιο ήρεμες, και έτσι, να απομένει χρόνος ώστε να διαχειριστείς εσωτερικές εκκρεμότητες. Αυτές, μπορεί να συμπεριλαμβάνουν trainings σε εργαζομένους – Junior Consultants – για να εκπαιδευτούν σε πιο θεωρητικά ή και πρακτικά θέματα, εκτος του εκάστοτε project. Βέβαια, άλλες μέρες δεν έχεις αυτή τη δυνατότητα, κι έχεις πιο πρακτικά ζητήματα να ολοκληρώσεις”

Με τι είδους projects έχει ασχοληθεί στην EY; 

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, ο Κωνσταντίνος ασχολείται με τον τραπεζικό κλάδο, και συγκεκριμένα, με θέματα εποπτικών απαιτήσεων. Τι σημαίνει αυτό; 

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ή η Τράπεζα της Ελλάδος, απαιτούν από τις τράπεζες να πραγματοποιήσουν αναλύσεις που θα αποδείξουν τη φερεγγυότητά τους. Να αποδείξουν, δηλαδή, ότι έχουν διαθέσιμα κεφάλαια για να καλύψουν μια ζημιά, ή ότι τα νούμερα που δημοσιεύουν είναι αληθή. 

Τα παραπάνω αφορούν μια άσκηση αρκετά απαιτητική, δύσκολη και εκτενής – μπορεί να κρατήσει ακόμη και 1 χρόνο. Ουσιαστικά, επειδή η τράπεζα δεν έχει τη λειτουργική δυνατότητα να δρομολογήσει αυτή τη διαδικασία, συμβάλλω εγώ με την ομάδα, ως experts σε αυτό το πεδίο, και τους βοηθάμε. Έτσι, κύλησε ο πρώτος μου 1-1,5 χρόνος στην ΕΥ. 

Κατόπιν, αποφάσισα να κάνω μια μεγάλη επαγγελματική “στροφή” μιας και με προσέλκυσε περισσότερο το αντικείμενο της βιώσιμης ανάπτυξης, πάλι όμως στον ευρύτερο τραπεζικό κλάδο. Είναι κάτι καινούριο, καινοτόμο και τώρα χτίζεται στον κλάδο. Άλλοι είναι πιο μπροστά, άλλοι ακολουθούν, αλλά, γενικά, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ασχολούμαι με αυτό, δηλαδή με θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, και πώς οι τράπεζες εντάσσουν τέτοιου είδους ρίσκα στη στρατηγική τους, στη διαχείριση των κινδύνων αυτών, όπως μια πλημμύρα, ή μια πυρκαγιά”.

Και κάπου εδώ, η κουβέντα μου με τον Κωνσταντίνο έφτασε στο τέλος της, και η δική σου πορεία ως Business Consultant στην ΕΥ, μπορεί να ξεκινήσει από σήμερα… 

Βρες εδώ τις ευκαιρίες για fresh graduates που προσφέρει η EY!

p.s. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα και για την καθημερινότητα ενός Technology Consultant στην EY κάνε click εδώ!