Έχουμε μιλήσει για το κατάλληλο ντύσιμο για μια συνέντευξη, έχουμε μιλήσει για την προετοιμασία και τις ερωτήσεις που πιθανότατα θα σου τεθούν – τι μένει;
Σίγουρα το ψητό… ή αλλιώς το τι θα ερωτηθείς και το τι θα πεις όταν ερωτηθείς…
Για αυτό, σου έχουμε καταγράψει τις πιο sos απαντήσεις σε ερωτήσεις συνέντευξης, καθώς και μερικά παραδείγματα που μπορούν να σε κατευθύνουν!
Συνηθισμένες ερωτήσεις συνέντευξης
Πες μας λίγα λόγια για σένα
Μια συνέντευξη έιναι γνωριμία ανάμεσα σε σένα την εταιρεία και τ@ν recruiter που έχεις απέναντί σου. Και όπως σε κάθε νέα γνωριμία οι πρώτες κουβέντες αφορούν ονόματα, ηλικίες και ζωή – έτσι και σε μια συνέντευξη εργασίας η πρώτη κουβέντα ξεκινά με την ερώτηση “Πες μας λίγα λόγια για σένα”
Σε αυτή, λοιπόν, την ερώτηση κάνεις μία σύντομη σύνοψη του ακαδημαϊκού και επαγγελματικού σου background.
- Αναφέρεις το background σου
- Επισημαίνεις τα skills σου – τόσο τα hard όσο και τα soft – πάντα με γνώμονα τα ζητούμενα της εκάστοτε αγγελίας εργασίας
- Κάνεις έναν – δραματικό – επίλογο αναφέροντας το ενδιαφέρον σου για την εκάστοτε θέση εργασίας
Δηλαδή, ας υποθέσουμε ότι η Μαρία επιθυμεί να διεκδικήσει μια θέση ως Social Media Manager, ενώ ήδη εργάζεται σε παρόμοιο ρόλο. Τι θα μπορούσε να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση;
- Είμαι απόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με εμπειρία στο χώρο του μάρκετινγκ και των δημοσίων σχέσεων. Τα τελευταία δύο χρόνια εργάζομαι για την εταιρεία CollegeLink στη θέση Marketing & Growth Specialist. Κατά τη διάρκεια παραμονής μου στη συγκεκριμένη εταιρεία κέρδισα αρκετές διακρίσεις και πήρα προαγωγή δύο φορές. Λατρεύω τη διοργάνωση και διαχείριση διαφημιστικών καμπανιών στα social media, κάτι το οποίο αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μέσω αυτών αύξησα τις εγγραφές των χρηστών στην πλατφόρμα της CollegeLink κατά 60% μέσα σε έναν χρόνο. Αν και αγαπώ βαθύτατα την τρέχουσα θέση εργασίας μου, πιστεύω ότι είμαι πλέον έτοιμη για μια νέα πρόκληση σαν αυτή που μου έχει παρουσιαστεί αυτή τη στιγμή.
Ποια είναι τα δυνατά και αδύνατα σημεία της προσωπικοτητας σου;
Ποια είναι τα δυνατά/αδύνατα σου στοιχεία; Μίλησε μας για κάτι το οποίο έχεις καταφέρει και αισθάνεσαι πραγματικά υπερήφανος. Υπήρξε κάποια άβολη στιγμή που κλήθηκες να αντιμετωπίσεις και αν ναι πώς την ξεπέρασες;
Με όποια από τις παραπάνω παραλλαγές σου τεθεί η συγκεκριμένη ερώτηση, το point είναι ένα: Μη φοβάσαι να έχεις μειονεκτήματα ή κάποια στιγμή που σε έκανε να νιώσεις άβολα…
Καθώς, σε αυτή την περίπτωση, @ recruiter επιθυμεί να μάθει:
- Τι μπορεί να σε πάει μπροστά στην καθημερινότητά σου στη δουλειά και τι πίσω;
- Πώς αξιοποιείς υπέρ σου κάθε δυνατό κι αδύναμο στοιχείο σου;
Δηλαδή, ας πάρουμε πάλι το παράδειγμα της Μαρίας συζητώντας για ένα βασικό μειονέκτημά της – την έλλειψη time management και τον τρόπο αντιμετώπισής της.
- Αν χρειαζόταν να ανακαλέσω ένα από τα βασικά αδύνατα στοιχεία του χαρακτήρα μου, τότε αυτό σίγουρα θα ήταν η αδυναμία μου να διαχειριστώ σωστά το χρόνο μου – σε κάποιες περιπτώσεις. Ωστόσο, δυστυχώς ή ευτυχώς, η όλη συνθήκη της remote εργασίας κατά την οποία δούλευα σε έναν χώρο μόνη μου χωρίς ουσιαστική επιτήρηση με ώθησε, ώστε να το δουλέψω… Ξεκίνησα να καταγράφω τις standard καθημερινές μου αρμοδιότητες, το χρόνο υλοποίησής τους και ίσως τους πιθανούς περισπασμούς. Και έτσι με τη μέθοδο της αυτοπαρατήρησης – και πάντα με μια agenda αγκαλιά – είμαι σε θέση να πω ότι έχω γίνει ήδη φίλη με τη διαχείριση του χρόνου μου.
Γιατί θεωρείς ότι ταιριάζεις σε αυτόν τον ρόλο;
Ή αλλιώς “Γιατί να σε προσλάβουμε;”
Ανάφερε ένα πρώτο δείγμα της δουλειάς σου. Είτε έχεις απτά αριθμητικά αποτελέσματα είτε ένα portfolio γεμάτο projects, είναι απαραίτητο να τα αναφέρεις ώστε να ενισχύσεις τη θέση σου…
Για παράδειγμα, η Μαρία θα μπορούσε να τονίσει τα αριθμητικά αποτελέσματα των digital καμπανιών της για την CollegeLink – δηλ. αύξηση των εγγραφών στην πλατφόρμα κατά 60% για το έτος 2020-21.
Ενώ, εγώ που σου γράφω αυτό το άρθρο, θα μπορούσα να αναφέρω τον αριθμό των άρθρων που έχω συντάξει κατά τη διάρκεια παραμονής μου στην CollegeLink και τα πιθανά web clicks!
Αν δε διαθέτεις προηγούμενη εργασιακή εμπειρία, μπορείς πάντα να περιγράψεις τι πρόκειται να κάνεις τις επόμενες 30-60 μέρες: Εξήγησε στους υπεύθυνους προσλήψεων, τι αναμένεις να πετύχεις/ διεκπαιρεώσεις, μέσα στις επόμενες 30-60 μέρες, σε περίπτωση που πάρεις τη θέση. Εκφράζοντας τα μελλοντικά σου πλάνα, θα δείξεις τον τρόπο με τον οποίο δουλεύεις αλλά και τι μπορούν να περιμένουν από εσένα.
Για ποιους λόγους θέλεις να αποχωρήσεις από την τρέχουσα εργασία σου;
Σύμφωνα με τον career expert, Marlon Mai, μια καλή συμβουλή είναι όταν αποφασίσεις να παραιτηθείς από την παρούσα θέση εργασίας σου να καταγράψεις όλους τους λόγους που σε οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Έτσι, όχι μόνο θα έχεις έτοιμη την απάντηση σου σε μια πιθανή συνέντευξη αλλά θα μπορείς να ψάξεις για μια νεα δουλειά ακόμα πιο μεθοδευμένα και στοχευμένα!
Για παράδειγμα, μια καλή απάντηση θα μπορούσε να είναι:
- Αναζητώ καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές και ευκαιρίες ανέλιξης
- Ενδιαφέρομαι να κάνω στροφή στην καριέρα μου
- Αναζητώ περισσότερες προκλήσεις
- Διέθετα συμβόλαιο ορισμένου χρόνου, το οποίο και δεν ανανεώθηκε
Ποιες είναι οι μισθολογικές σου προσδοκίες;
Μια ερώτηση που ναι μεν μπορεί να σε φέρνει συχνά – πυκνά σε δύσκολη θέση, αλλά είναι απαραίτητο να ξέρεις να κοστολογείς τον εαυτό σου, τα προσόντα σου και τις αρμοδιότητές σου. Και, σίγουρα, να την απαντάς διπλωματικά ακολουθώντας μια από τις παρακάτω μεθόδους…
Μπορείς να αναφέρεις ένα εύρος μισθού το οποίο θα σε ικανοποιούσε.
Διαφορετικά, μπορείς να αντιστρέψεις την ερώτηση, δηλαδή, να απαντήσεις με μια ερώτηση τύπου Ποιος είναι ο μέσος μισθός για ενός εργαζομένου σε μια αντίστοιχη θέση εργασίας στην εταιρεία σας;
Πού βλέπεις τον εαυτό σου σε 5 χρόνια από τώρα;
Και εδώ έχουμε μια ακόμη ερώτηση φωτιά, κατά την οποία @ recruiter σου επιθυμεί να μάθει:
- Αν θέτεις ρεαλιστικούς στόχους;
- Εχεις φιλοδοξίες σαν άνθρωπος;
- Η εκάστοτε θέση εργασίας εναρμονίζεται με τους επαγγελματικούς σου στόχους;
Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, η Μαρία της ιστορίας μας θα μπορούσε να αναφέρει:
“Δεδομένης της μακροχρόνιας και επιτυχημένης πορείας μου στον κλάδο των social media, αισθάνομαι πλέον σε θέση να αναλάβω περισσότερες διαχειριστικές ευθύνες τα επόμενα χρόνια και ενδεχομένως μάλιστα και έναν ηγετικό ρόλο σε ορισμένα projects. Ήμουν αρκετά τυχερή που συνεργάστηκα με κάποιους από τους πιο έμπειρους marketing managers της αγοράς, και έτσι το να εξελιχθώ σε έναν σπουδαίο manager είναι κάτι για το οποίο είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη.”
Για ποιους λόγους η εταιρεία μας είναι καλύτερη επιλογή από το προηγούμενο (ή τωρινό) περιβάλλον εργασίας σου;
Ένας εργοδότης επιθυμεί να συνεργάζεται με ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο όραμα. Αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη ενός αγνού ενδιαφέροντος για την εταιρεία, τις υπηρεσίες και τους ανθρώπους της.
Η έρευνα γύρω από τα παραπάνω αποτελεί sos κομμάτι της προετοιμασίας σου. Χρησιμοποίησε το LinkedIn, το website, τα Social Media για να συλλέξεις τις πληροφορίες που χρειάζεσαι. Ακόμα, ρίξε μια ματιά σε τυχόν σχετικές συνεντεύξεις και αφιερώματα που μπορεί να συναντήσεις στο Google.
Βρες μια απάντηση κατά την οποία, οι προσωπικοί σου στόχοι ευθυγραμμίζονται με το όραμα της εταιρείας και μίλα…
- Διάβασα πριν μερικούς μήνες ένα άρθρο αναφορικά με όσα η εταιρεία σας προσφέρει στην κοινωνία. Δεδομένης της εθελοντικής μου δράσης αλλά και των αξιών μου εν γένει, τρέφω ιδιαίτερη εκτίμηση για τους φορείς, που τους απασχολεί το κοινωνικό σύνολο και δρουν προασπιζόμενοι τέτοιες αξίες. Θα ήθελα πολύ, να φτάνω κάθε μέρα στο γραφείο, γνωρίζοντας ότι θα έχω την ευκαιρία, μέσω της δουλειάς μου να προσφέρω και εγώ!
Εγώ έχω καλυφθεί. Θες να μου κάνεις κάποια ερώτηση;
Τονίζουμε και ξανατονίζουμε ότι μια συνέντευξη εργασίας είναι ένας διάλογος και σίγουρα όχι ένας μονόλογος που λες λες λες τα της επαγγελματικής σου ζωής. Εξάλλου, μη ξεχνάς ότι, κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, δε κρίνεσαι μόνο εσύ, αλλά και το κατά πόσο κατάλληλη είναι για σένα η θέση ή η εταιρεία…
Για αυτό, κάνε follow up ερωτήσεις, όπως:
- Θα μπορούσατε να μοιραστείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα καθημερινά μου καθήκοντα;
- Εάν τελικά προσληφθώ, τι θα περιμένετε από εμένα μέσα στους πρώτους δύο μήνες;
- Κατά τη γνώμη σας, ποιός είναι ο σπουδαιότερος παράγοντας επιτυχίας για αυτή τη θέση;
- Θα μπορούσατε να μοιραστείτε περισσότερες λεπτομέρειες για την κουλτούρα και το όραμα της εταιρείας;
- Ποιοι είναι οι στόχοι της εταιρείας για την επόμενη χρονιά;
Εάν επιθυμείς να αναφερθείς σε θέματα όπως ο μισθός, οι άδειες, οι αργίες τα ρεπό κτλ. πρέπει να το κάνεις με διακριτικότητα. Εάν μάλιστα, βρίσκεσαι στο πρώτο στάδιο της συνέντευξης, να θυμάσαι ότι κατά πάσα πιθανότητα αυτά που χρειάζεται να ξέρεις θα στα αναφέρουν και οι ίδιοι!
Θέλεις κι άλλες ερωτήσεις;
Ερωτήσεις υπάρχουν πολλές… Και αφού έχουμε αναφερθεί ήδη στις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις και απαντήσεις συνέντευξης, ρίξε μια ματιά και σε αυτές εδώ – τις οποίες σίγουρα μπορείς να τις προσεγγίσεις με παρόμοιο τρόπο:
- Ανέφερε μια πρόκληση που βίωσες στον εργασιακό σου χώρο και πώς την αντιμετώπισες;
- Τι θα έκανες αν συνέβαινε αυτό στην ομάδα;
- Ποιό είναι το εκτιμώμενο notice period;
- Μίλα μας για κάτι, που δεν έχεις συμπεριλάβει στο βιογραφικό σου.
- Πώς μπορούν τα δυνατά σου χαρακτηριστικά να συμβάλλουν στην επιτυχία σου;
- Πώς διαχειρίζεσαι την αποτυχία;
- Πώς διαχειρίζεσαι την επιτυχία;
- Θεωρείς τον εαυτό σου επιτυχημένο; Αν ναι, γιατί;
- Πώς λειτουργείς υπό πίεση;
- Είσαι πρόθυμος να αποτύχεις;
- Ποια είναι τα σημεία που χαρακτηρίζουν την ηθική σου;
- Πώς συνεργάζεσαι με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας σου;
- Τι σε κάνει να διαφέρεις από τους ανταγωνιστές σου;
- Πώς κρίνεις τον εαυτό σου; Με ποιόν πιστεύεις ότι θα μπορούσες να συγκριθείς;
- Πώς αυτή η θέση εναρμονίζεται με τις προσωπικές σου φιλοδοξίες;
- Πόσο προσαρμοστικός είσαι;
- Πώς θα περιέγραφες τους ρυθμούς σου εν ώρα εργασίας;
- Υπάρχει κάτι άλλο που θα έπρεπε να γνωρίζουμε για σένα;
- Τι σε κινητοποιεί;
- Ποιές αποφάσεις σε δυσκολεύουν;
- Ποια θα ήταν η ιδανική δουλειά για σένα;
- Αν άλλαζες κάτι από τα τελευταία 10 χρόνια της ζωής σου, τι θα ήταν αυτό;
Happy interviewing!