Είναι γεγονός πως πριν από κάθε συνέντευξη προετοιμάζεις το έδαφος, συλλέγοντας κάθε πιθανή πληροφορία για την εταιρεία που επιθυμείς να σε προσλάβει. Αποφασίζεις με ποιον τρόπο μπορείς να αναδείξεις τα προσόντα σου και όσα θα σε κάνουν να ξεχωρίσεις ανάμεσα στους υπόλοιπους υποψηφίους.
Κάνε join στην No1 πλατφόρμα εύρεσης εργασίας για entry level θέσεις!
Όμως, αυτές οι πληροφορίες δεν αρκούν για τον μελλοντικό σου εργοδότη. Εξίσου σημαντικό είναι να ανακαλύψει πράγματα για τον χαρακτήρα σου. Με άλλα λόγια τις αδυναμίες σου, πώς διαχειρίζεσαι τις δύσκολες καταστάσεις, αν διαθέτεις ομαδικό πνεύμα και ούτω καθεξής.
Παρακάτω παραθέτουμε 5 παραδείγματα tricky ερωτήσεων αλλά και μερικά tips, που θα σε βοηθήσουν να κατακτήσεις τον μελλοντικό σου εργοδότη.
- Γιατί να σε προσλάβουμε;
Μέσω της ερώτησης αυτής ο εργοδότης σου προσπαθεί να καταλάβει τι είναι αυτό που σε κάνει να ξεχωρίζεις ανάμεσα στους υπόλοιπους υποψηφίους και γιατί πρέπει να σε προσλάβει. Για να απαντήσεις, εξήγησε πώς η εμπειρία σου, οι ικανότητες σου και τα προσόντα σου σε καθιστούν τον κατάλληλο γι’ αυτήν τη θέση.
Εδώ, απαραίτητο είναι να έχεις κάνει την δική σου έρευνα για την εταιρεία, έτσι ώστε να τους πείσεις πως αυτό που ζητάνε το έχεις.
- Μια φορά που έκανες λάθος
Ερωτήσεις τέτοιου είδους και σχετικές με το παρελθόν σου, μπορούν να αποτελέσουν το πιο δύσκολο κομμάτι μιας συνέντευξης. Εδώ οφείλεις να αναγνωρίσεις το λάθος σου, χωρίς φυσικά να κακολογήσεις ή κατηγορήσεις τρίτα πρόσωπα αλλά και να φανείς αναξιοπιστ@.
Απόφυγε να μιλήσεις για λάθη που αφορούν επιπολαιότητα ή έλλειψη προσπάθειας. Καλύτερα για παράδειγμα να αναφερθείς σε κάποιο σφάλμα που προέκυψε λόγω απειρίας/έλλειψης γνώσεων.
Το μυστικό εδώ είναι, στο τέλος της απάντησής σου, να εκφράσεις όλα όσα διδάχτηκες καθώς και πώς βελτιώθηκες μέσω της εμπειρίας αυτής. Εάν δύναται, εξήγησε πώς διαχειρίστηκες μια παρόμοια κατάσταση όταν ξαναπροέκυψε και πώς το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλύτερο χάριν των διδαγμάτων σου.
- Γιατί “άφησες” την τελευταία σου θέση;
Το βασικό εδώ είναι να αποφύγεις κάθε είδους αρνητικό χαρακτηρισμό για τον προηγούμενο εργοδότη σου. Αντιθέτως, υπογράμμισε τους λόγους για τους οποίους αναζητάς καινούργιες ευκαιρίες και επιθυμείς να εξελιχθείς επαγγελματικά. Εξήγησε, τους λόγους για τους οποίους η νέα σου δουλειά εναρμονίζεται πλήρως με τα θέλω και τους στόχους σου.
Εάν απολύθηκες από την τελευταία σου θέση, μια απλή και ειλικρινής απάντηση, χωρίς πολλές εξηγήσεις, αρκεί.
- Δουλεύεις καλύτερα μόνος ή ως μέλος μιας ομάδας;
Ανάλογα με την βιομηχανία και τις αξίες της προκείμενης εταιρείας, δύναται να αναζητούν μια συγκεκριμένη απάντηση. Παρ’ όλα αυτά το προσόν του ομαδικού πνεύματος είναι πάντα επιθυμητό όπου κι’ αν εργάζεσαι. Εάν παραμένεις αβέβαι@, πες ότι είσαι μια “τέλεια” μίξη και των δύο.
- Πώς θα χειριζόσουν μια στρεσογόνα κατάσταση;
Εδώ οφείλεις να αναδείξεις την ικανότητά σου να χειρίζεσαι στρεσογόνες καταστάσεις αποτελεσματικά και με θετική στάση. Ως παράδειγμα μπορείς να αναφέρεις κάποιες τακτικές τις οποίες χρησιμοποιείς όταν θέλεις να ηρεμήσεις (όπως λόγου χάριν τις ανάσες) και ύστερα να παραθέσεις ακόμα μια περίσταση κατά την οποία αντέδρασες αποτελεσματικά και έφερες εις πέρας ένα απαιτητικό task.
Ό,τι και να γίνει να θυμάσαι πως οι Recruiters δεν επιθυμούν να σε “ισοπεδώσουν” με τις ερωτήσεις τους. Εάν αγχωθείς, ένα απλό “Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση, θα μπορούσα να σκεφτώ ένα λεπτό;”, είναι απόλυτα ειλικρινές, καλοδεχούμενο και σίγουρα καλύτερο από μια βιαστική και “τσαπατσούλικη” απάντηση.
Όπως και να ‘χει, η σωστή προετοιμασία για κάθε συνέντευξη είναι το Α και το Ω. Κάνε την έρευνά σου για την εταιρεία, την βιομηχανία στην οποία υπάγεται, τους στόχους και τις αξίες της. Προετοίμασε τις ερωτήσεις σου για το τέλος της συνέντευξης, σκέψου και ανάδειξε τα θετικά στοιχεία της προσωπικότητάς σου. Ό,τι και να γίνει διατήρησε μια στάση αισιόδοξη και σίγουρα θα εξασφαλίσεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Θέλεις να δεις και τις υπόλοιπες αγγελίες για εργασία στην Ελλάδα;